back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ομοιότητες στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα της Boeing

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές της Αιθιοπίας ανέφεραν πως η πρόσφατη αεροπορική τραγωδία έχει «σαφείς ομοιότητες» με εκείνη της Lion που συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο στη θάλασσα της Ιάβας, στην Ινδονησία, επικαλούμενες μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων από τα λεγόμενα μαύρα κουτιά του 737 MAX 8.

«Τα δεδομένα από τα “μαύρα κουτιά” του Boeing 737 MAX, το οποίο συνετρίβη στις 10 Μαρτίου στα ανατολικά της Αντίς Αμπέμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, παρουσιάζουν “σαφείς ομοιότητες” με τη συντριβή ενός αεροσκάφους -ίδιου τύπου- της ινδονησιακής εταιρείας Lion Air, τον Οκτώβριο» επισήμανε το υπουργείο Μεταφορών της Αιθιοπίας σε σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η προκαταρκτική έκθεση για τα ακριβή αίτια της συντριβής του μοιραίου Boeing θα δημοσιευθεί σε 30 ημέρες.

Έρευνα για τη διαδικασία έγκρισης από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA), των αεροσκαφών Boeing 737 MAX, τα οποία ενεπλάκησαν σε δύο πρόσφατα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, διενεργεί το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών, όπως έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal την Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η έρευνα αφορά ένα σύστημα ασφαλείας που εκτιμάται ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο δυστύχημα της Lion Air, στην Ιάβα της Ινδονησίας, την 29η Οκτωβρίου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 189 άνθρωποι. Οι αρχές θέλουν επίσης να μάθουν εάν το σύστημα MCAS, σκοπός του οποίου είναι να αποτρέπει την απώλεια στήριξης, ενδέχεται να έπαιξε ρόλο και στη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα τη 10η Μαρτίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε 157 άτομα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η έρευνα του υπουργείου Μεταφορών άρχισε μετά το δυστύχημα της Lion και επικεφαλής της έχει τεθεί ο γενικός επιθεωρητής του. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ζητήθηκε από τα στελέχη δύο γραφείων της FAA να φροντίσουν να είναι διαθέσιμοι οι ηλεκτρονικοί φάκελοι για τη διαδικασία. Ένα από τα αντικείμενα της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν τηρήθηκαν οι κανόνες κι αν έγιναν επαρκείς τεχνικές αναλύσεις για να ελεγχθεί το λογισμικό αποτροπής της απώλειας στήριξης.

Το υπουργείο Μεταφορών δεν αντέδρασε το βράδυ της Κυριακής, όταν του ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα