back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία είχε διαμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2016

Διαβάστε επίσης

Ο Αυστραλός δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, Μπρέντον Τάραντ, είχε διαμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, ο Τάρνατ αφίχθη στις 20/3 με πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και διέμεινε για λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Σαντορίνη.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, πάλι το 2016, είχε διέλθει δύο φορές από την Ελλάδα με πτήσεις transit, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου.

Independent: Με ακροδεξιές οργανώσεις είχε συναντηθεί στην Ευρώπη ο Τάραντ

Συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη είχε το 2017 ο μακελάρης Μπράντον Τάραντ που δολοφόνησε 50 ανθρώπους σε δυο τεμένη στο Κραιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.

Η περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες του ακροδεξιού Ταραντ συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο Isis, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει ότι μόνο ο όμιλος Knights Templar του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011 γνώριζε το σχέδιό του, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».

Ο Τέραντ ομολογεί μάλιστα ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ ήταν σε διακοπές στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 2017.

Ο Tάραντ ισχυρίστηκε ότι είχε «σύντομη επαφή» με τον Μπρέιβικ ,το «μανιφέστο» του οποίου έχει εμπνεύσει διάφορους ακροδεξιούς και φασίστες σε όλον τον κόσμο. Ο Τάραντ Ισχυρίστηκε μάλιστα οτι συναντήθηκε και με οπαδούς του Μπρέιβικ , οι οποίοι αποκαλούνται «Ναίτες Ιππότες » ,τους μίλησε για την προγραμματισμένη επίθεσή του στη Νέα Ζηλανδία και έλαβε την “ευλογία” τους.

Το “μανιφέστο” του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας αναρτήθηκε μάλιστα στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων 8chan με αίτημα σε ανώνυμους χρήστες να διαδώσουν το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Στο 8chan ένας χρήστης χαιρέτησε τον Τάραντ ως “τον επόμενο Μπρειβικ”, ενώ ανώνυμοι χρήστες χαιρετίζουν ανοιχτά τη σφαγή στο Κραστσερτς.

Πριν περάσουν περισσότερες από μία ώρες, υπήρχαν ήδη κλήσεις από άλλους ανώνυμους ακροδεξιούς να ακολουθήσουν τα αιματηρά του βήματα

Τα ταξίδια του μακελάρη με bitcoins

Όπως γράφει η Corriere Della Sera ,ο Ταραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη Στην Πορτογαλία ,στην Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ . «Αυτά είναι μερικά από τα μέρη που επισκέφθηκε ο Ταραντ ο οποίος ταξιδεύει – λέει – αυτοχρηματοδοτουμενος με bitcoins. Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν αμερικανοί ακροδεξιοί . Αναρωτιέται κανείς αν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών συνέβη ένα είδος ριζοσπαστικοποίησης του Ταραντ» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Το «μανιφέστο» και η Generation Identity

«Το μανιφέστο των 16.000 λέξεων του Ταραντ δεν είναι νέο – οι ιδέες, οι ιδεολογίες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν εξαπλωθεί εδώ και καιρό από ακροδεξιές ομάδες και φιγούρες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ευρώπη» γράφει ο Independent.

Στους 50 ο αριθμός των νεκρών

Στους 50 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση του 28χρονου Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας.

«Καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες. Κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» δήλωσε ο Μάικ Μπους, διοικητής της αστυνομίας της χώρας της Ωκεανίας. Γνωστοποίησε δε, ότι οι τραυματίες αριθμούν σε 50, εκ των οποίων οι 36 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι από το βράδυ θα αρχίσουν να παραδίδονται οι σοροί των θυμάτων στις οικογένειες για να ταφούν το γρηγορότερο δυνατό όπως επιβάλλει το τελετουργικό της μουσουλμανικής θρησκείας.

Στο μεταξύ, αστυνομικές δυνάμεις φυλάσσουν όλα τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όσο διάστημα είναι ανοικτά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός, έδρασε μόνος του. Ο Μπους εξήγησε ότι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή. Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.

To Facebook κατέβασε 1,5 εκατ. βίντεο

«Τις πρώτες 24 ώρες κατεβάσαμε 1,5 εκατομμύριο βίντεο της επίθεσης παγκοσμίως, από τα οποία περισσότερο από το 1,2 εκατομμύριο μπλοκαρίστηκαν προτού ανέβουν» στο Διαδίκτυο, ανέφερε σε tweet αργά χθες Σάββατο το Facebook.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κατεβάζει ακόμη και τις εκδοχές του βίντεο που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μην δείχνουν βίαιες εικόνες από σεβασμό για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από το μακελειό.

Σε Βαλκάνια και Τουρκία είχε ταξιδέψει ο μακελάρης

Έρευνα σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια του στη Βουλγαρία έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελείς της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Ο Ταράντ δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των νεοζηλανδικών αρχών.

Οι αρχές σε Βουλγαρία, Τουρκία και Κροατία επιβεβαίωσαν ότι ο Μπρέντον Ταράντ είχε περάσει από τα εδάφη των χωρών τους μεταξύ των ετών 2016 και 2018.

Η Ουγγρική αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Τάραντ είχε επισκεφθεί τη χώρα, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, μέσα της Βοσνίας κάνουν αναφορές για επίσκεψη του Τάραντ το 2017.

Αν και οι επισκέψεις στη Σερβία και τη Βοσνία δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί η αστυνομία στην Κροατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο Ταράντ βρέθηκε στη χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2016 και Ιανουαρίου του 2017, χωρίς πάντως να διευκρινίζει εάν η διαμονή του υπήρχε συνεχής

Ο εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας, δήλωσε πως ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής ο οποίος διέπραξε τη φονική επίθεση στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας είχε μείνει για ένα διάστημα στην Κροατία.

«Η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες για τις κινήσεις αυτού του ατόμου τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017», ανέφερε.

Οι κροατικές αρχές εργάζονται προκειμένου να προσδιορίσουν ποιοι ήταν οι λόγοι της διαμονής αυτής δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς στη δημόσια τηλεόραση (HRT). «Μέχρι χθες, το άτομο αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας», είπε.

Οι κινήσεις του Ταράντ επί τουρκικού εδάφους στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών. Όπως μετέδωσε το TRT, ο Ταράντ επισκέφθηκε την Τουρκία δύο φορές το 2016 την πρώτη τον Μάρτιο (17 έως 20 του μηνός) και τη δεύτερη από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου. Ο σταθμός έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο που εμφανίζει τον Ταράντ να φθάνει στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

“Συντετριμμένη” δηλώνει η οικογένεια του δράστη

Η οικογένεια του Αυστραλού που κατηγορείται για την επίθεση σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι, αισθάνεται «συντετριμμένη» από τις πράξεις του, δήλωσε σήμερα η γιαγιά του στην αυστραλιανή τηλεόραση.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, δεν ξέρουμε τι να σκεφθούμε», είπε η γιαγιά του Μπρέντον Ταράντ, Μαρί Φιτζέραλντ, σε συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Channel 9 που την επισκέφθηκε στο σπίτι της, στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Είναι τόσο δύσκολο να παραδεχθούμε πως κάποιος από την οικογένειά μας μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πράγμα», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος κατέρρευσε… συντετριμμένοι, αυτή είναι η λέξη», είπε ακόμη.

Ο Μπρέντον Ταράντ, που μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον, φαίνεται πως προσελκύστηκε από τη νεοφασιστικη ιδεολογία κατά τις διάφορες περιπλανήσεις του στην Ευρώπη.

«Από τη στιγμή που ταξίδεψε στο εξωτερικό, τότε ήταν νομίζω που αυτό το αγόρι άλλαξε, τελείως», δήλωσε η γιαγιά του, η οποία πρόσθεσε πως στη διάρκεια της εφηβείας του ο Μπρέντον Ταράντ ενδιαφερόταν κυρίως για βιντεοπαιχνίδια.

Ο Αυστραλός άρχισε να ταξιδεύει μετά τον θάνατο του πατέρα του πριν από αρκετά χρόνια και κατοικούσε τα τελευταία χρόνια στην πόλη Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας (νότια). Σύμφωνα με τη γιαγιά του, επέστρεψε στην Αυστραλία πριν από ένα χρόνο για τα γενέθλια της αδελφής του και δεν φαινόταν να έχει αλλάξει.

«Έμοιαζε ακριβώς ο ίδιος», είπε.

Η αδελφή και η μητέρα του Μπρέντον Ταράντ, που ζουν στην περιοχή, τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία και ακόμη και τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, δήλωσε η γιαγιά του Ταράντ.

«Η αστυνομία κάνει το καθήκον της και τις προστατεύει, αυτό έχουν ανάγκη», είπε.

Ο θείος του Μπρέντον Ταράντ, Τέρι Φιτζέραλντ, δήλωσε πως η οικογένεια έμαθε για τις επιθέσεις στο Κράιστσερτς από την τηλεόραση. «Στην αρχή, είπα ‘Όχι, δεν είναι δυνατόν’, όμως στη συνέχεια είδα τη φωτογραφία του», είπε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα