back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σύγκληση διακομματικής Επιτροπής για τις εκλογικές αναμετρήσεις ζήτησε η Μ. Σπυράκη

Διαβάστε επίσης

Τη σύγκληση της διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο εσωτερικών, προκειμενου να ενημερωθεί επισήμως για τον τρόπο που θα διεξαχθούν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, ζήτησε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη επικαλούμενη “φήμες, σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην προτροπή μέσω Twitter του Πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μελετήσει το βιβλίο του Γάλλου καθηγητή Σερζ Λατούς, η αξιωματική αντιπολίτευση δημοσιοποίησε αποσπάσματα συνέντευξης του κ. Λατούς το 2011 στο “Κρήτη tv”, όπου υποστήριζε ότι το ευρώ είναι το νόμισμα των τραπεζών και των πολυεθνικών κι ότι οι μέρες του είναι μετρημένες.

Η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι το δίλημμα των εκλογών θα είναι μία Ελλάδα χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών προσδοκιών ή μία Ελλάδα που θα αναπτύσσεται δυναμικά και θα παράγει δουλειές καλά αμειβόμενες για όλους.

Συνέντευξη Λετούς στο Κρήτη tv

Τα δύο αποσπάσματα της συνέντευξης του Γάλλου φιλόσοφου και οικονομολόγου που δημοσιοποίησε η ΝΔ έχουν ως εξής:

Απόσπασμα 1ο

Το ευρώ κατά τη γνώμη σας είναι νόμισμα των λαών της Ευρώπης ή είναι ένα νόμισμα που διευκολύνει τις τράπεζες και όχι μόνο τις γερμανικές και τις γαλλικές, πολλά ομόλογα ελληνικά είναι σε στα χέρια γαλλικών τραπεζών και αυστριακές και άλλες τράπεζες. Τι απ’ τα δύο είναι; Είναι νόμισμα των λαών ή είναι νόμισμα που διευκολύνει για περισσότερα δάνεια τελικά τις τράπεζες;

Είναι ξεκάθαρο, πρώτα απ’ όλα ότι το ευρώ είναι το νόμισμα των ευρωπαϊκών τραπεζών και το νόμισμα των πολυεθνικών ευρωπαϊκών εταιριών.

Οπότε κατά τη γνώμη σας η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα των ίδιων των λαών της Ευρώπης;

Μα ούτως ή άλλως πιστεύω ότι οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες. Δυστυχώς από μια άποψη διότι βολεύει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιώ το ευρώ στην Ελλάδα και να μη χρειάζομαι συνάλλαγμα, αλλά πιστεύω ότι το σύστημα αυτό είναι καταδικασμένο στους επόμενους μήνες.

Στους επόμενους μήνες, πως το λέτε αυτό; Αν λέτε εσείς στους επόμενους μήνες, τότε λέτε στον Έλληνα αυτή τη στιγμή ότι, ότι θυσία του λένε να κάνει γιατί δεν το έχει καταλάβει και πολύ καλά, την κάνει ουσιαστικά στον βρόντο. Κάνει μια τρύπα στο νερό. Δηλαδή, πληρώνουμε για κάτι που ενδεχομένως καταρρέει αύριο; Και εδώ μας λένε ότι καταρρέει η ίδια η Ελλάδα.

Ναι, ναι απολύτως έτσι, και γι’ αυτό πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα ξεφύγουμε τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας.

Απόσπασμα 2ο:

Για το αν η Κρήτη είναι ένα πεδίο που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή οι απόψεις του για αποανάπτυξη; Έχουμε ήλιο, έχουμε αέρα, έχουμε θάλασσα, έχουμε καλό λάδι, πως θα έβλεπε να ψηλαφίζαμε μια τέτοια προσπάθεια;

Νομίζω ότι εάν υπάρχει ένα μέρος που θα μπορούσε να γίνει το εργαστήριο της αποανάπτυξης αυτό είναι η Κρήτη, διότι συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, μια τέτοια πρόταση. Κατ’ αρχήν είναι ένα πολύ πιο εύκολο σε ένα νησί, διότι ένα νησί ήδη από γεωγραφικής άποψης έχει μια σχετική αυτονομία. Και το συγκεκριμένο νησί έχει ζήσει χιλιετίες αυτονομίας, άρα μπορεί να ζήσει μια κρητική οικονομία η οποία να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες όλων, είναι δυνατόν.

Να μην περιμένει τους πολιτικούς λέτε, η Κρήτη.

Οι Κρητικοί πρέπει να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία, είναι δυνατόν διότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, όχι την ανεξαρτησία τους, αλλά την αυτονομία τους. Σε όσο πιο ευρεία κλίμακα γίνεται, ακόμα θα έλεγα, ίσως, χωρίς να πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, να δημιουργήσουμε ένα τοπικό νόμισμα, ένα κρητικό νόμισμα, ένα παράλληλο νόμισμα όπως ήδη αυτό υπάρχει σε πολλά κράτη, να έχουμε ένα κρητικό νόμισμα.

Μινωικό νόμισμα, ενδεχομένως, ένα νέο Μινωικό νόμισμα;

Ναι, ναι απολύτως!”

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα