back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τροπολογίες με αλλαγές στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών

Διαβάστε επίσης

Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, επιφέρουν τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις και την ιθαγένεια, το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την πρώτη ρύθμιση, αίρεται το κώλυμα στον εκλογικό νόμο για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να διατηρούν και το βουλευτικό τους αξίωμα, μια ρύθμιση που σύμφωνα με πληροφορίες «λύνει τα χέρια» του πρωθυπουργού, αναφορικά με υποψηφιότητες, όπως της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ή του βουλευτή Ηρακλείου, Σπύρου Δανέλλη.

Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή από τη στιγμή που ο βουλευτής θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές.

Με άλλη τροπολογία, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων, λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ «Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)».

Με έτερη ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστών, ενώ η τελευταία ρύθμιση σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μπορούν συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα