back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βιασμός: Αντιδράσεις για την προτεινόμενη διάταξη του ΠΚ

Διαβάστε επίσης

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η νέα διάταξη, η οποία αφορά στον ορισμό του βιασμού στον Νέο Ποινικό Κώδικα, που έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 27 Μαρτίου. Ανθρωπιστικές και φεμινιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι ο προτεινόμενος ορισμός δεν βασίζεται στην απουσία της συναίνεσης και είναι χειρότερος από τον ήδη υπάρχοντα αναχρονιστικό ορισμό που ισχύει στην χώρα μας.

Πολλοί βιασμοί δεν τελούνται με τη χρήση βίας

«Στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα όχι μόνον δεν υιοθετείται ένας ορισμός βασισμένος στην απουσία της συναίνεσης, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φεμινιστικών κινημάτων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως», εξηγεί στον Αθήνα 9.84 η συντονίστρια των νομικών υπηρεσιών του «Κέντρου Γυναικείων Μελετών Διοτίμα» Μαρία Αποστολάκη. «Ο ήδη αναχρονιστικός και προβληματικός ορισμός του βιασμού που ως τώρα απαιτούσε χρήση σωματικής βίας ή απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, αντικαθίσταται, επί τα χείρω, από έναν άλλον που εξακολουθεί να μιλά για χρήση σωματικής βίας και μάλιστα περιορίζει την απειλή μόνο ως προς τα έννομα αγαθά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του θύματος. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα τεράστιο ποσοστό βιασμών όπου δεν μπορεί να αποδειχθεί η χρήση σωματικής βίας, θα μένουν ατιμώρητοι. Βιασμοί δηλαδή που δεν έγιναν με τη χρήση βίας, ή όπου το θύμα είναι γνωστό στο δράστη, ή ακόμη χειρότερα, όπου υπάρχει συντροφική σχέση μεταξύ θύματος και δράστη».

βιασμός

«Παράλληλα», προσθέτει η κα Αποστολάκη, «0 προτεινόμενος ορισμός δείχνει να αγνοεί πλήρως την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κων/πολης), που έχει τεθεί σε ισχύ και στη χώρα μας. Στο αρ. 36 της Σύμβασης γίνεται λόγος για εκούσια συγκατάθεση των ατόμων σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά, η οποία θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης.

Επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης του επίμαχου άρθρου

Το Κέντρο Διοτίμα θα καταθέσει έγγραφο υπόμνημα με τεκμηριωμένες νομικά απόψεις στη δημόσια διαβούλευση που είναι σε ισχύ έως 27 Μαρτίου.

«Θεωρούμε ότι με την δική μας παρέμβαση και όλων των άλλων οργανώσεων θα γίνει αντιληπτή αυτή η επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί το άρθρο 336 ΠΚ στη βάση της απουσίας της συναίνεσης και όχι με προϋπόθεση τη σωματική βια και την απειλή, ώστε το ειδεχθές αυτό έγκλημα επιβολής και εξουσίας να γίνεται επιτέλους ορατό και να τιμωρείται όπως αρμόζει» καταλήγει η κα Αποστολάκη.

Έως τις 27 Μαρτίου προγραμματίζονται πολλές δράσεις και εκδηλώσεις για το θέμα από φεμινιστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση εφαρμόζεται ήδη σε 9 χώρες της Ευρώπης, μετά από κινητοποιήσεις γυναικών, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, και της ίδιας της κοινωνίας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα