back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χωρίς τελική συμφωνία για «κόκκινα» δάνεια η τηλεδιάσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Διαβάστε επίσης

Χωρίς τελική συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τη συμμετοχή του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκου, του γ.γ. συντονισμού Δημ. Παπαγιαννάκου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος και θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο EwG της ερχόμενης Δευτέρας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορίζοντα το EwG της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των κόκκινων δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά είναι μεγάλες οι διαφορές που παραμένουν στα θέματα της περιμέτρου, όπως επίσης και σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέγγιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το τελευταίο είναι ότι η λήψη δικλίδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με ορίζοντα το EwG της Δευτέρας, χωρίς απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε το απαιτούμενο νομοσχέδιο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο, εφόσον έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», προσθέτουν, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά, με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σκοινί στα άκρα.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα