Search

Γ. Σταθάκης : Μεγάλο ενδιαφέρον Αμερικανών για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου

279

Μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών για τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου, διαπίστωσε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης κατά το πρόσφατο συνέδριο στο Τέξας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο σημερινό συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την ενέργεια, σταδιακά διαμορφώνεται το περιβάλλον ώστε η περιοχή να γίνει βασικός πόλος παραγωγής που θα καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της Ευρώπης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ΑΠΕ και για δίκτυα υποδομής τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει διαμόρφωση νέων πεδίων δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ, με την είσοδο νέων επενδυτών, όπως είναι οι αγρότες και οι ενεργειακές κοινότητες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση σχετικά με το σύστημα εγγυημένων τιμών, το οποίο εγκαταλείφθηκε εδώ και δύο χρόνια, είχε πολύ καλά αποτελέσματα.

Το δεύτερο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων αφορά στην αλλαγή των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών, την διασύνδεση με τις όμορες αγορές καθώς και ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ).

Σημειώνεται ότι μέρος των δύο αυτών βασικών τομέων μεταρρυθμίσεων αποτελούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά και στην αναβάθμιση της χώρας, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό ενέργειας, αποτελούν η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, με έργα όπως οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, καθώς και με project διασυνδέσεων όπως π.χ. με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το ΥΠΕΝ δίνει μεγάλη βαρύτητα στις έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως είπε ο υπουργός: «Η Ελλάδα προχωρά στον ίδιο βηματισμό, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες παραχωρήσεις».

Στο τελευταίο αυτό στάδιο δηλαδή τον έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή βρίσκονται οι παραχωρήσεις που αφορούν το Ιόνιο, νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η σχετική νομοθεσία, όπου μεταξύ άλλων αφορά και την απαγόρευση του fracking.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός δήλωσε ότι θα αναπτυχθεί ένας πολύ μεγάλος κύκλος επενδύσεων, με παράλληλη διαφοροποίηση των πηγών.

Στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στο Realfm 97,8.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

Για τις εκλογές

Η μόνη ισχυρή δέσμευση είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Οι ευρωεκλογές θα έχουν μια πολύ διαφορετική ατζέντα από τις εθνικές εκλογές, έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα. Στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν οι διαφορετικές ατζέντες των κομμάτων για την Ευρώπη. Επηρεάζουν αλλά δεν καθορίζουν το διακύβευμα. Η αναμέτρηση για την εκλογή εθνικής κυβέρνησης έχει τα δικά της διακυβεύματα. Η διατήρηση της αυτονομίας των δυο εκλογικών αναμετρήσεων είναι κάτι θετικό και για την κυβέρνηση και την ομαλή πορεία του τόπου.

Για την α’ κατοικία και τους θεσμούς

Από ελληνικής πλευράς είχαμε φτιάξει μια ευρεία συμφωνία, με τις τράπεζες κλπ. Υπάρχει διαφωνία με τους θεσμούς. Ας αφήσουμε λίγο χρόνο να συζητηθούν τα θέματα στο Euro Working Group. Ευελπιστούμε να βρεθεί λύση που να ενσωματώνει τις επιφυλάξεις και των δυο πλευρών.

Για τη ΔΕΗ

Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχτηκε. Συμφωνήσαμε τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (GD Comp) της Κομισιόν που έχει την ευθύνη μετά τη καταδίκη της Ελλάδας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, τη διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού, μικρής διάρκειας, μόλις ενός μήνα. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 6 εταιρείες και στο τέλος Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Κάναμε αλλαγές για να διευκολυνθεί η διαδικασία, όπως για παράδειγμα στον τρόπο αποτίμησης της πραγματικής αξίας των μονάδων αυτών. Θα έχουμε θετικό πρόσημο με την αλλαγή αυτή. Η προτροπή είναι να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τη διευθέτηση κι άλλων εκκρεμοτήτων όπως η τιμή του λιγνίτη από το ορυχεία της Αχλάδας ώστε οι επενδυτές να εκτιμήσουν το κόστος επάρκειας και τιμής τροφοδοσίας.

Για την απελευθέρωση της αγοράς

Οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες. Έχει απελευθερωθεί πλήρως η λιανική και χονδρική αγορά στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στην προσαρμογή στο φυσικό αέριο. Η χονδρική αγορά άλλαξε ραγδαία. Κυριαρχούσε μια εταιρεία με 70% τώρα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 30%. Στην ηλεκτρική ενέργεια η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχη με μεγάλο ποσοστό, ωστόσο έχουν αναπτυχθεί νέοι προμηθευτές με μερίδιο περίπου 20% στην αγορά, ενώ είχαν ξεκινήσει με ελάχιστο ποσοστό. Προσδοκούμε η τάση να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά. Ευελπιστούμε μόλις ενεργοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στα τέλη του 2019, να επιταχύνει την απελευθέρωση της αγοράς, καθώς θα εισαχθούν νέα προθεσμιακά διμερή συμβόλαια, που θα αποτυπώνουν την τιμή αλλά τη σύνθεση του μείγματος (π.χ. ΑΠΕ κλπ). Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά και θα επιταχύνει τη λειτουργία της.

Για την κλιματική αλλαγή

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πρωτοστατήσει για φιλόδοξους στόχους στις διεθνείς συμφωνίες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί αποστάσεις κάτι που δεν είναι θετικό, είναι αρνητικό. Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι αλλαγές που γίνονται εσωτερικά στο σύστημα της χώρας, ενισχύουν το μερίδιο των ΑΠΕ, παρά τη μη δέσμευση της κυβέρνησης στους στόχους για το Κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες χώρες προσπαθούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η ανησυχία είναι γενικότερη. Ακούμε ότι τα όρια αυτά πρέπει να μπουν πιο ψηλά, διότι η ένταση των κλιματικών φαινομένων θέτει την ανάγκη υψηλότερων στόχων. Η κριτική αυτή, που ασκείται τελευταία, χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *