back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Handelsblatt: “Έτσι προωθεί η Αθήνα την φάμπρικα με τις Χρυσές Βίζες”

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την επιβράβευση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα με άδεια παραμονής και έκδοση ελληνικού διαβατηρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα. Ο έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο, προτίθεται να διευρύνει τέτοιου είδους “συναλλαγές” μέσω της χορήγησης Χρυσής Βίζας. Το πρόγραμμα αυτό έχει πολλά τρωτά σημεία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο: “Έτσι προωθεί η Αθήνα την φάμπρικα με τις Χρυσές Βίζες”.

Αγορά ακινήτου και επενδύσεις έναντι άδειας παραμονής

Όποιος επενδύει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητο ως υπήκοος τρίτης χώρας (εκτός ΕΕ) στην Ελλάδα, λαμβάνει άδεια παραμονής για τον ίδιο και την οικογένειά του, μέσω της οποίας αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε όλα τα  κράτη-μέλη της Ζώνης Σένγκεν, σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Η 5ετής ισχύς των εγγράφων μπορεί να παραταθεί. Έπειτα από επτά χρόνια παραμονής στη χώρα, ο αγοραστή ακινήτων έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για ελληνική ιθαγένεια.

Περίπου 20 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αντίστοιχα προγράμματα. Η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία “πωλούν ακόμη και την ιθαγένεια σε επενδυτές που προέρχονται από τρίτες χώρες. Σε σύγκριση με αυτές τις χώρες, το κόστος εισόδου στην Ελλάδα -που ανέρχεται μόλις στο 1/4 του εκατομμυρίουείναι χαμηλό“, γράφει η Handelsblatt.

“Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει προς διαβούλευση στο ελληνικό κοινοβούλιο”, συνεχίζει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα.  “Εν συνεχεία, πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή επενδύουν το ποσό αυτό σε ελληνική τράπεζα ως κατάθεση για τουλάχιστον ένα έτος, θα λαμβάνουν άδεια παραμονής και θεώρηση Σένγκεν. Ακόμη και οι αλλοδαποί που επενδύουν τουλάχιστον 800.000 ευρώ σε ελληνικές μετοχές ή εταιρικά ομόλογα πρέπει στο μέλλον να ανήκουν στον κύκλο των δικαιούχων.

Μία αριστερή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πουλά πολιτικά δικαιώματα“, δηλώνει ο γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίνγκολντ από το κόμμα των Πρασίνων και προσθέτει: “H πώληση αδειών παραμονής ευνοεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ, παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια“.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα