back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί την μετανάστευση ευκαιρία

Διαβάστε επίσης

Η πλειοψηφία των Γερμανών εκτιμά ότι η μετανάστευση είναι ευκαιρία, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, think tank που πρόσκειται στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.

Το 53% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως υποβάθρου και πολιτικού προσανατολισμού, διάκειται θετικά προς την μετανάστευση, το 17% κρατά ουδέτερη στάση και το 29% διαφωνεί.

Οι τρεις κυρίαρχες τάσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθυσμός δεν είναι διχασμένος, αλλά χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Περίπου ένας στους τέσσερις ανήκει στην ομάδα των “Εθνικά Προσανατολισμένων”, ένας στους τέσσερις στην ομάδα των “Κοσμοπολίτικα Προσανατολισμένων” και περίπου το 50% στην κατηγορία όσων εκφράζονται από το “Ευέλικτο Κέντρο”.

Η μετανάστευση ενισχυτική για το εργατικό δυναμικό

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η μετανάστευση θα ενισχύσει το εργατικό δυναμικό της χώρας. Τα 2/3 των πολιτών συμφωνούν με τη δήλωση ότι “η Γερμανία χρειάζεται ξένους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού”. Ακόμη και μεταξύ των “Εθνικά Προσανατολισμένων”, το 38% συμφωνεί με αυτή τη δήλωση. Στην περίπτωση των “Κοσμοπολίτικα Προσανατολισμένων”, βέβαια, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 82%.

Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους οικονομικούς μετανάστες

Πιο επικριτικοί είναι οι ερωτηθέντες έναντι των αιτίων της μετανάστευσης. Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δεχθεί άλλους οικονομικούς μετανάστες. Την ίδια στιγμή, όμως, η πλειοψηφία είναι διατεθειμένη να δεχθεί στη χώρα πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών

Το 27% των πολιτών θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων 10-20 ετών είναι η έλευση προσφύγων και μεταναστών, το 22% η κοινωνική δικαιοσύνη και το 13% η κλιματική αλλαγή.

Αναφορικά με τη μετανάστευση, το 86% των Γερμανών ανησυχεί, σύμφωνα με την έρευνα, για την άνοδο του ακροδεξιού εξστρεμισμού και της ρατσιστικής βίας. Το 81% ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω διχασμού της κοινωνίας, ενώ το 73% φοβάται πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας και των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα