back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι από το Συμβούλιο ΕΕ ενόψει ευρωεκλογών για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων

Διαβάστε επίσης

Κανόνες με στόχο την αποτροπή κατάχρησης των προσωπικών δεδομένων από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα στις ευρωεκλογές ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Οι νέοι αυτοί κανόνες έχουν τη μορφή τροποποιήσεων στον κανονισμό του 2014, ο οποίος ορίζει το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων. Θα επιτρέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα που σκοπίμως επηρεάζουν ή επιχειρούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκμεταλλευόμενα παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Θα θεσπιστεί διαδικασία ελέγχου για να προσδιοριστεί εάν μια παράβαση του γενικού κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία δεδομένων, την οποία βεβαιώνει εθνική εποπτική αρχή, συνδέεται με τις πολιτικές δραστηριότητες ενός ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος ή ιδρύματος στο πλαίσιο των ευρωεκλογών. Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται η παραπομπή του ζητήματος στην επιτροπή ανεξάρτητων διακεκριμένων προσωπικοτήτων που έχει συσταθεί βάσει του κανονισμού του 2014.

Τις κυρώσεις επιβάλλει η αρχή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα, αφού λάβει τη γνώμη της επιτροπής αυτής. Οι κυρώσεις θα ανέρχονται στο 5% του ετήσιου προϋπολογισμού τού εν λόγω ευρωπαϊκού κόμματος ή ιδρύματος. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό κόμμα ή ίδρυμα στο οποίο έχει επιβληθεί κύρωση δεν θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από τον ενωσιακό προϋπολογισμό το επόμενο έτος.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την ημέρα δημοσίευσής τους

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είναι πολιτικές συμμαχίες που καταχωρίζονται βάσει του δικαίου της Ε.Ε. Μπορούν να έχουν ως μέλη εθνικά ή περιφερειακά κόμματα, καθώς και μεμονωμένα άτομα, και οφείλουν να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις και προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων να εκπροσωπούνται τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των κρατών μελών. Η ενωσιακή χρηματοδότηση προορίζεται να τα βοηθήσει να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις εκστρατείες τους κατά τις ευρωεκλογές.

Το 2018, από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. έλαβαν χρηματοδότηση 10 ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και 10 ευρωπαϊκά πολιτικά ιδρύματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα