back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ. Άμυνας

Διαβάστε επίσης

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσίασαν ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης και ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας σε συνέντευξη τύπου στους στρατιωτικούς συντάκτες.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Απριλίου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

* Ευνοϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές σχολές όλων των βαθμίδων, μαθητών πυρόπληκτων οικογενειών της περιοχής Αττικής, που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές το 2018.

* Μειωμένο ωράριο για τα στελέχη των Ε.Δ. που έχουν την μέριμνα ατόμου ΑΜΕΑ.

* Μείωση της στρατιωτικής θητείας. Για τις οικογένειες με τρία ή τέσσερα παιδιά, τα αγόρια θα υπηρετούν 3 μήνες λιγότερο στις Ε.Δ. , δηλαδή εννεάμηνη μειωμένη θητεία για το ΠΝ και ΠΑ. Για τις οικογένειες με πέντε και πλέον αδέλφια, η στρατιωτική θητεία για όλους τους αδελφούς είναι εξάμηνη, για όλους τους Κλάδους των ΕΔ.

* Θεσπίζονται κίνητρα επιστροφής στη χώρα μας των 30 χιλιάδων ανυπότακτων εξωτερικού. Προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων στρατευσίμων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, εφόσον θα καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκ 2020.

* Μειώνεται ο χρόνος για όσους υπηρετούν εναλλακτική θητεία σε 12 μήνες από 15 που είναι σήμερα. Επιπλέον, μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας, από το 35ο στο 33ο έτος. Είναι ένα μέτρο προσαρμογής της Χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

* Επεκτείνεται και στους Ανθυπασπιστές των Ενόπλων Δυνάμεων η χορήγηση της προβλεπόμενης ειδικής άδειας των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός από τους Υπαξιωματικούς και τους οπλίτες. Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται η κατ΄ εξαίρεση μετάθεσή τους στον τόπο όπου εκλέγονται, για όσο διαρκεί η θητεία τους.

* Αυξάνεται η διάρκεια της αναβολής για κοινωνικούς λόγους, ώστε όσα άτομα δεν μπορούν να καταταγούν για λόγους που αφορούν κάποιο οικογενειακό πρόβλημα ή προσωπικό θέμα, να υποχρεούνται για κατάταξη ακόμη και με τη μεθεπόμενη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) αντί της επόμενης που ίσχυε μέχρι σήμερα.

* Αποκαθίσταται μια αδικία, με καθυστέρηση 45 ετών. Εξασφαλίζεται το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης και πλήρους νοσοκομειακής περίθαλψης στα νοσοκομεία των ΕΔ, για όσους υπηρέτησαν στην Κύπρο κατά τις περιόδους, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως πολεμικές για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα