back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η επίθεση χθες στην Ουτρέχτη είναι ένα από τα βασικα θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς επίσης και ο αποκλεισμός τρίτης ψηφοφορίας για τη συμφωνία για το Brexit απο τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Για Ουτρέχτη

Ένας 37χρονος γεννημένος στην Τουρκία, ο Τανίς Γκεκμάν, άνοιξε πυρ χθες το πρωί μέσα σε ένα τραμ στην Ουτρέχτη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη πέντε αναφέρει η DW. Ο δράστης κατάφερε μάλιστα σε πρώτο στάδιο να διαφύγει: η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του, το επίπεδο του συναγερμού στην Ουτρέχτη ανέβηκε στο μέγιστο, αυξημένα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στα αεροδρόμια και κάθε άλλο «ευαίσθητο» σημείο της Ολλανδίας, ο φόβος της τρομοκρατίας – με εικασίες ότι πιθανώς να επρόκειτο για αντίποινα για το Κράισττσερτς – έριξε ξανά βαριά τη σκιά του πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ ώρες ώστε να συλληφθεί ο δράστης, και παρότι η αστυνομία εξακολουθούσε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες υποδείκνυαν ως κίνητρο τους “οικογενειακούς λόγους”. Το ενδεχόμενο να όπλισαν το χέρι του δράστη “οικογενειακοί λόγοι” άφησε ανοιχτό και ένας ολλανδός εισαγγελέας. Στην πραγματικότητα, οι ολλανδικές Αρχές εξαρχής άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ωστόσο το μεσημέρι ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, είχε μιλήσει ξεκάθαρα για τρομοκρατία: “Μία τρομοκρατική ενέργεια είναι μια επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της ανεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας μας” δήλωσε. “Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ μπροστά στην αδιαλλαξία. Ποτέ”. Η επίθεση σημειώθηκε στις 10.45 το πρωί, στην Πλατεία 24 Oktoberplein του Κανάλενλαντ, μιας ήσυχης οικιστικής περιοχής στα περίχωρα της Ουτρέχτης με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών. Ο δράστης άνοιξε πυρ μέσα σε ένα τραμ με προορισμό τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουτρέχτης και στη συνέχεια διέφυγε, πιθανώς με αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως ένα κόκκινο Renault Clio που είχε αρπαγεί βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. Εδωσε επίσης στη δημοσιότητα μία φωτογραφία του υπόπτου, τραβηγμένη μέσα στο τραμ τέσσερα λεπτά πριν από την επίθεση, καθώς και το όνομά του – Τανίς Γκεκμάν, 37 χρόνων, γεννημένος στην Τουρκία – καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Μία πρώτη δήλωση του ολλανδού συντονιστή της αντιτρομοκρατικής περί πυροβολισμών σε “πολλά σημεία” της Ουτρέχτης ενέτεινε τον πανικό. Ο Γκεκμάν ήταν ήδη γνωστός στην αστυνομία για παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου: διαρρήξεις, κλοπές σε καταστήματα, απειλές εναντίον αστυνομικού, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μία υπόθεση πυροβολισμών το 2013, αλλά και μια υπόθεση βιασμού, το 2017, για την οποία είχε μάλιστα ανακριθεί πριν από δύο εβδομάδες
Σύμφωνα με το BBC οι αρχές ακόμα θεωρούν πως το κίνητρο για την επίθεση του δράστη παραμένει άγνωστο. Η αστυνομία έκανε έρευνες σε αρκετά σπίτια και συνέλαβε άλλα δύο άτομα σε σχέση με το χθεσινό συμβάν, αναφέρουν ολλάνδικά μέσα ενημέρωσης.

Για Ν. Ζηλανδία

“Τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Ζηλανδία: Η Άρντερν λέει πως δεν θα πει ποτέ ξανά το όνομα του δράστη” αναφέρει ο Guardian. Η Γιασίντα Άρντερν δήλωσε ότι θα τιμωρήσει τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράισττσερτς με το να μην αποκαλεί το όνομά του και παρότρυνε τους πολίτες να αναφέρουν μονο τα ονόματα των θυμάτων. Απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά από το χτύπημα της περασμένης Παρασκευής, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είπε ότι ο κατηγορούμενος θα αντιμετωπίσει τις πιο αυστηρές διατάξεις της δικαιοσύνης αλλά δεν θα πει ποτέ ξανά το όνομά του. Ξεκίνησε την ομιλία της απευθύνοντας χαιρετισμό στα αραβικά ““as-salaam Alaikum” λέγοντας πως η μέρα αυτή θα χαραχθεί στη συλλογική μνήμη των πολιτών της χώρας.
Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ της Αυστραλίας έχουν αρχίσει να σκιαγραφούν για τον Τάραντ το προφίλ ενός νεαρού άνδρα που μεγάλωσε έχοντας για καλύτερό του φίλο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ήταν χαμένος στον κόσμο των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών και που ένιωθε άβολα στη συναναστροφή του με τα κορίτσια. Η μητέρα του και η αδελφή του έχουν μεταφερθεί για την ασφάλειά τους σε άλλο οίκημα που φυλάσσεται από την αστυνομία, ενώ ο πατέρας του Ρόντνεϊ Τάραντ δεν βρίσκεται εν ζωή, καθώς ύστερα από σοβαρή ασθένεια πέθανε σε ηλικία 49 ετών. Ο Τζέισον Κίνγκσλεϊ, αντιδήμαρχος της περιοχής, αποφεύγοντας και ο ίδιος να αναφέρει το όνομα του Τάραντ. δήλωσε: “Το άτομο που διεξήγαγε τις επιθέσεις δεν εκπροσωπεί ούτε εμάς ούτε τις αξίες και τα πιστεύω της κοινότητάς μας. Πρόκειται για πράξη ενός συγκεκριμένου ατόμου και η καρδιά μας βρίσκεται μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Κράισττσερτς”. Η Μέρι Τάραντ δήλωσε επίσης ότι στοίχισε πολύ στον εγγονό της ο θάνατος του πατέρα του και ότι ωστόσο αυτό που τον άλλαξε καθοριστικά ήταν ένα ταξίδι του στην Ευρώπη σε μια περίοδο που κορυφώνονταν εκεί οι επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών. Πάντως, όπως δηλώνει και η ίδια η γιαγιά, όταν ο Τάραντ επέστρεψε στο Γκράφτον έναν χρόνο μετά για τα γενέθλια της αδελφής του, δεν παρατήρησε σε αυτόν κάτι το παράξενο.

Για Brexit

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου απέκλεισε χθες τη διεξαγωγή τρίτης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας της Τερίζα Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, εάν η κυβέρνηση φέρει μια νέα πρόταση, τότε όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έρθει ξανά η ίδια πρόταση ή μια επί της ουσίας παρόμοια, επικαλούμενος παράγραφο του κανονισμού της Βουλής που χρονολογείται από το 1604. Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής ακυρώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει στο Σώμα τη συμφωνία του Brexit πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και αυξάνει την πίεση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Το πρόσωπο του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου που κάνουν λόγο για “συνταγματική κρίση”.
Η Daily Express τον αποκαλεί “καταστροφέα του Brexit” γιατί απέκλεισε την τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία της πρωθυπουργού ζητώντας πρώτα να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές. Η εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για “ενέδρα” και “χτύπημα κάτω από τη μέση” εναντίον της Μέι και της προσπάθειας της να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών για τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Σύμφωνα με τους Times το πρωθυπουργικό γραφείο κατηγορεί τον κ. Μπέρκοου ότι “σαμποτάρει” το Brexit. Μια κυβερνητική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι ο πρόεδρος της Βουλής συνωμότησε με βουλευτές ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διαδικασία του Brexit.
Στο μεταξύ, η κριτική που ασκεί η Daily Mail στον Μπέρκοου γινεται πιο προσωπική καθώς τον κατηγορεί για “υπεροπτική στάση” ενώ λέει για εκείνον “οτι το επιτηδευμένο χαμόγελό του λέει πως το Brexit είναι καταδικασμένο”.
Την ίδια ώρα, για “παράλογη παρέμβαση” κάνει λόγο το Politico αναφέροντας ότι δυο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε εθελοντικά ευρωπαϊκές πολιτικές, που δεν χρειαζόταν. Σε επιστολή με ημερομηνία 14 Μαρτίου ο βρετανός πρέσβης Τιμ Μπάροου ενημέρωσε την Ρουμανική προεδρία της Ε.Ε ότι η Βρετανία “επιθυμεί να αποδεχθεί τις πρόσφατες αλλαγές που συμφωνήθηκαν για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Eurojust, που συντονίζει τη διασυνοριακή συνεργασία (Το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις για νομοθέτηση σχετικά με την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις). Σε μια παρόμοια επιστολή με επίσης την ίδια ημερομηνία ο Μπάροου ενημέρωνε τους Ρουμάνους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μετάσχει στο σύστημα, Eurodac τη κοινή βάδη δεδομένων που εμπεριέχει δαχτυλικά αποτυπώματα μεταναστών που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η ενημέρωση αυτή της Βρετανίας – μια μονομερής ενέργεια σε θέματα που δεν χρειάζονται άδεια ή δεν προκαλούν κυρώσεις από την Ε.Ε – κατατέθηκαν στις 14 Μαρτίου. Τι σημαίνει αυτό; Το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την Ε.Ε αποφάσισε να ενσωματώσει στις δικές του πολιτικές ασφάλειας με εκείνες της Ε.Ε σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμης, ώστε να έχει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εξηγώντας αυτή την κίνηση εκπροσωπος του ΗΒ είπε πως η χώρα είναι δεσμευμένη να παρέχει ασφάλεια τόσο στους βρετανούς όσο και τους ευρωπαίους πολίτες όπως προβλέπει η Πολιτική Διακήρυξη”.
“Τι πρέπει να ξέρουμε σήμερα για το Brexit” αναφέρει επίσης το Politico. Οι πρωθυπουργοί τριών χωρών που συνδέονται με την Ε.Ε Ισλανδία, Λιχνεστάιν, Νορβηγία, προσκλήθηκαν να συναντηθούν με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο αυτή της εβδομάδας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται σε περιοδεία ώστε να προετοιμάσει τη Σύνοδο – κυρίως ανοίγει την όρεξη για το πώς προτιμά εκείνος μια λύση για το θέμα του Brexit, που δεν είναι άλλη από μια μακρά λύση για τη διαπραγματευτική περίοδο. Μετά τη συνάντηση του χθες με την Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Μακρόν στο Παρίσι, σήμερα βρίσκεται στο Δουβλίνο. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναμένουν πως η Μέι στη Σύνοδο Κορυφής θα ξεκαθαρίσει αν θέλει μια σύντομη χρονική παράταση ή μια μακρά και εκεί θα φανεί αν τη θέλει για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, νέες εκλογές ή κάτι άλλο.

Στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση απέλυσε τον επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού και ανακοίνωσε οτι δεν θα επιτρέπει πλέον διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων σε κεντρικά σημεία του Παρισιού, της Μπορντώ και Τουλούζης αν οι αρχές εντοπίζουν ομάδες ταραχοποιών ανάμεσα στους διαδηλωτές. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά τη Δευτέρα και ενώ η κυβέρνηση παραδέχθηκε λάθη και ελλείψεις στη διαχείριση των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Παρίσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο. “Από το επόμενο Σάββατο θα απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” σε γειτονιές που έχουν πληγεί περισσότερο καθώς βλέπουμε ενισχυση της παρουσίας ριζοσπαστικών ομάδων με πρόθεση να προκαλέσουν ζημίες” δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Φιλίπ.
Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία έχει επικριθεί για υπερβολική χρήση βίας και όπλων εναντίον των διαδηλωτών ενώ τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα ζήτησαν πλήρη διερεύνηση. Ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων επιχείρησαν να επιβάλουν μια απαγόρευση τη χρήση πλαστικών σφαιρών που χρησιμοποιεί η αστυνομία σημειώνοντας οτι η Γαλλία παραμένει μια από τις λίγες δυτικές χώρες που τις χρησιμοποιεί. Δικηγόροι έχουν επίσης αναφέρει ότι αρκετοί έχουν χάσει μάτια και χέρια λόγω αυτών των πλαστικών σφαιρών. Η κυβέρνηση πάντως αναπάντησε λέγοντας ότι η αστυνομία δεν άσκησε υπερβολική βία, το αντίθετο τουλάχιστον το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ο Λορέν Νούνιεζ δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο ότι η αστυνομία ήταν “λιγότερο επιθετική, λιγότερο αντιδραστική από ό,τι συνήθως” και υποσχέθηκε μια αναθεώρηση των οδηγιών που θα δίνονται πλέον στους αστυνομικούς. Και ο Φιλίπ δεσμεύθηκε για σκλήρυνση του δόγματος ασφάλειας και των μέτρων.

Για Κριμαία

Για ενεργειακή ανεξαρτησία της Κριμαίας έκανε λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας χθες δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, στην πέμπτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Πούτιν έφθασε αρχικά στην Σεβαστούπολη, όπου εγκαινίασε τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Μπαλακλάφσκαγια και Ταβρίτσεσκαγια και εν συνεχεία αναχώρησε για τη Συμφερόπολη για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την προσάρτηση. Ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί στα εγκαίνια τεμένους στην Κριμαία και όπως είπε, εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά. Πρόκειται για τέμενος που χτίζεται στο νότιο τμήμα της Συμφερόπολης.
“Πούτιν, ραπ, μοτοσικλετιστές: Η Ρωσία γιορτάζει 5 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας” αναφέρει το Politico. Η σύντομη παρουσία του Πούτιν χθες σε μια συναυλία ενός ροκ συγκροτήματος και ενός ράπερ που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο ήταν το αποκορύφωμα τεσσάρων ημερών εορτασμών στην Κριμαία που περιέλαβαν και τη συμμετοχή των Night Wolves, μιας περιβόητης συμμοριας μοτοσικλετιστών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ενώ πραγματοποιήθηκε και στρατιωτική παρέλαση στη Σεβαστούπολη, τη δευτερη μεγαλύτερη πόλη της χερσονήσου. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι είναι χαρούμενοι που αποτελούν μέρος της Ρωσίας. “Τα πράγματα βελτιώνονται. Η Κριμαία αναπτύσσεται γρήγορα” δήλωσε ο Όλεγκ Μπαμπάνιν, ένας ηλεκτρολόγος. “Δεν μετανιώνω που γίναμε μέρος της Ρωσίας, ακόμα και αν το επίπεδο διαβιωσης μας δεν άλλαξε σημαντικά” ανέφερε η Τατιάνα Μπόντροβα, μια νοικοκυρά. Και οι δύο δήλωσαν ότι ψήφισαν υπερ της προσάρτησης στο αμφιλεγόμενο δημψήφισμα του 2014. Μακριά από τους πανηγυρισμούς στη Συμφερούπολη, οικογένειες πόζαραν για φωτογραφίες μπροστά από αγάλματα ρώσων στρατιωτών. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι έχει ενισχύσει την Κριμαία με 13,5 δισ ευρώ από την προσάρτηση και μετά, ένα ποσό που ξεπερνά κατά πολύ άλλα που έχουν δοθεί σε περιοχές, που επίσης ελέγχει. Αναλυτές αναφέρουν ότι η επένδυση έχει στόχο να διατηρηθεί η ικανοποίηση των κατοίκων για την προσάρτηση. Το Κρεμλίνο επίσης κατασκεύασε μια γέφυρα 19 χιλιομέτρων που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και που κόστισε 6 δισ ευρώ. Αλλά δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι στην Κριμαία. Επικριτές κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι έχει αναπτύξει παρα πολλούς μυστικούς πράκτορες στην περιοχή. Πολέμιοι της προσάρτησης όπως Ουκρανοί, Τάταροι, Ρώσοι που πρόσκεινται στο Κίεβο περιγράφουν μια ατμόσφαιρα φόβου. Δεκάδες Τάταροι αναγκάστηκαν να εξαφανιστούν από την περιοχή από το 2014 και μετά σύμφωνα με την Human Rights Watch. Κάποιοι από αυτους βρέθηκαν δολοφονμένοι όπως ο 39χρονος Ρεσάτ Αμέτοφ που απήχθη από μέλη μιας παραστρατιωτικης ομάδας φιλορώσων τον Μάρτιο του 2014. Το πτώμα του βρέθηκε δύο εβδομάδες αργότερα σε ένα δάσος. Η απαγωγή του που έγινε μέρα μεσημέρι έχει αναρτηθεί απο κάποιον από τους δράστες στο YouTube Κανείς όμως έως τώρα δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία αυτή. (…) Συμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα από εταιρεία με έδρα τη Μόσχα (Public Opinion Foundation) μόλις το 39% των Ρώσων βλέπουν θετικά την προσάρτηση της Κριμαίας, ποσοστό που εμφανίζεται μειωμένο κατά 28 μονάδες από το 2019. Ανάμεσα στους νέους 18-24 μολις το 24% αναφέρουν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας υπήρξε θετικό γεγονός για τη Ρωσία. Η δημοσκόπηση ήρθε εν μέσω μιας σταθερής πτώσης της δημοτικότητας του Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος απολαμβάνει μόλις το 33% της εμπιστοσύνης των πολιτών ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκαι κυρίως για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 5 έτη. (…) Στο μεταξύ ενώ οι αρχικές κυρώσεις των Δυτικών εναντίον της Ρωσίας ως αντίδραση για την Κριμαία ήταν αδύναμες πλέον έχουν ενισχυθεί με επιπρόσθετα μέτρα. Αναλυτές για το Bloomberg υπολογίζουν ότι οι κυρώσεις έχουν επιφέρει μια πτώση έως και 6% στη ρωσική οικονομία. (…) Παρα το γεγονός αυτό, ο Πούτιν επιμένει ότι το θέμα της Κριμαίας ειναι μη διαπραγματευσιμο. Αλλά οι αναλυτές λένε πως ακόμα και μετά το τέλος της εξουσίας του Πούτιν ο διάδοχος του δεν θα τολμήσει να επιστρέψει τη χερσόνησο στην Ουκρανία φοβούμενος ότι θα κατηγορηθεί για ‘προδοσία”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα