back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιφερειακές ανισότητες: Το παράδειγμα της Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδος παραμένουν και μετά την κρίση σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα ποσοστά της φτώχειας στην Ελλάδα είναι τα τέταρτα υψηλότερα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ -15,3% κατά το 2018 και τα υψηλότερα σε όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε.Αν και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, οι πλειονότητα τους είναι μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας.

Το 2016 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η πρώτη περιφέρεια της χώρας να έχει διπλάσια παραγωγή από την φτωχότερη. Κατά την διάρκεια της κρίσης χάθηκε κατά μέσο τα 1/3 του κατά κεφαλήν εισοδήματος με τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις να καταγράφονται στα απομακρυσμένα νησιά, στην Δυτική Ελλάδα και Δυτική Αττική.

Όπως σημειώνεται στην μελέτη η κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, είναι ευάλωτη για διαφορετικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την απόσταση από τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και με την παραγωγική ικανότητα. Είναι ενδεικτικό πως το 25% των Ελλήνων δεν μπορεί να μετακινηθεί με ευκολία προς και από τα αστικά κέντρα. Αν και η Αττική συγκέντρωνε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2008-2015 το 6% των θέσεων εργασίας στην βιομηχανία χάθηκαν. Αυτό- σύμφωνα πάντα με την μελέτη του ΟΟΣΑ- είχε δυσμενή αποτέλεσμα και στην λειτουργικότητα της πόλης.

Σε ότι αφορά την δημογραφική σύνθεση, κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφεται μετατόπιση του 90% του πληθυσμού των παραγωγικών ομάδων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το η ανεργία των νέων στην Ήπειρο αγγίζει το 57%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας νέες και στοχευόμενες επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλουν ώστε οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδας να περιοριστούν.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης του ΟΟΣΑ παρακολούθησε, εκτός από τoν Γ.Γ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου η οποία δήλωσε περήφανη για το ταξίδι της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση και σημείωσε πως αυτό που έλειπε ήταν η προθυμία, κάνοντας ειδική αναφορά στον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, όπως είπε η κα Κρέτσυ ήταν ο πρώτος που πίστεψε και στήριξε την Ελλάδα.

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα