back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως θα αντιμετωπίσετε τα λάθη στις εισφορές για επικουρική και εφάπαξ

Διαβάστε επίσης

«Φουσκωμένο» λογαριασμό για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, αναδρομικά από το 2017, καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, πάντως, διαβεβαιώνει ότι τα λάθη θα διορθωθούν.

Όσοι έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν ειδοποιητήριο με αδικαιολόγητη επιβάρυνση, θα πρέπει -ανάλογα με την κατηγορία απασχόλησης και ασφάλισης, στην οποία ανήκουν- να προβούν στις εξής ενέργειες:

1. Ασφαλισμένοι επαγγελματίες που έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή καταβάλλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες. Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών, δεν θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οπότε είτε θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια, είτε θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.

2. Ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2018, με διαγραφή από τη ΔΟΥ, θα καταβάλλουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τους ειδοποιητήρια που αφορούν την περίοδο μετά τη διακοπή δραστηριότητας.

3. Αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι κατέθεταν εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέσω ΑΠΔ, θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, ενώ τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί, θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.

4. Ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας, προκειμένου να ενημερωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους.

5. Για τους Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων και τους Αρτοποιούς ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές από την 1η Δεκεμβρίου 2012 και την 1η Ιανουαρίου του 2015, αντίστοιχα. Γι αυτές τις εισφορές, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής των παλαιών τους οφειλών.

6. Σε άλλες περιπτώσεις, που οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν διαφορές στην ασφάλισή τους, ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα γίνει αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστικοποίηση των διαστημάτων ασφάλισής.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα