back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χ. Αργυρόπουλος για τον νέο ποινικό κώδικα: Δεν καταλαβαίνω το αέναο κυνήγι των ιδανικών συνθηκών

Διαβάστε επίσης

«Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει υπάρξει περίοδος νηφάλιου διαλόγου, χωρίς σκιές για πολιτικές που εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Δεν πιστεύω ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι δυσμενέστερη από άλλες. Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος απόλυτης νηφαλιότητας, ακόμα και στο νομοθέτημα του 75, όπου το Σύνταγμα πήγε την Ελλάδα στο μέλλον, υπήρχε ένταση κι καθόλου ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η προεκλογική ατμόσφαιρα και ο πολιτικός διχασμός δεν ευνοούν τέτοιες συζητήσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο, ο κ. Αργυρόπουλος αναφέρθηκε και στους φόβους και τις ανησυχίες ότι ο ποινικός κώδικας μπορεί να επηρεάσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι: «Στο ποινικό δίκαιο βασική αρχή είναι να εφαρμόζεται ο ηπιότερος, ευμενέστερος νόμος. Αυτό δεν είναι λόγος για να μην βελτιώνεται το σύστημα, γιατί θα επηρεάζονται δίκες. Δεν μπορεί να σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο γιατί έτσι εμποδίζεται η πρόοδος. Η εγκληματική οργάνωση τιμωρείται από μόνη της, και η συμμετοχή και οι πράξεις, όλες οι ενέργειες είναι κακούργημα. Δεν αλλάζει κάτι, απλώς λέμε ότι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι επιβαρυντική. Το πρόβλημα λοιπόν είναι αν θα είναι η ποινή 10 ή 12 χρόνια; Δεν είναι ότι χαρίζεται ή γίνεται πλημμέλημα, παραμένουν κακουργηματικές και οι ποινές είναι μεγάλες. Δεν καταλαβαίνω γιατί να αντιδρά η κοινωνία. Δεν καταλαβαίνω το αέναο κυνήγι των ιδανικών συνθηκών, και αν θα πρέπει να θυσιάζουμε συνέχεια γι αυτό το λόγο, τις όποιες αλλαγές».

Σε ερώτηση αν λόγω αυτής της συγκυρίας, οδηγηθούμε τελικά σε έναν ποινικό κώδικα, που θα ψηφιστεί χωρίς συναίνεση από 151 βουλευτές, ο κ. Αργυρόπουλος απάντησε : «Από τη χθεσινή συνάντηση με τους τομεάρχες δικαιοσύνης των κομμάτων και τον αρμόδιο Υπουργό, δεν έβγαλα αυτό το συμπέρασμα. Άλλο να διατυπώνονται παρατηρήσεις, και άλλο η απόρριψη. Αυτό που είπαν είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος διαβούλευσης, αλλά δεν μίλησε κανείς για απόρριψή του.

Τέλος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τον βιασμό και τον ορισμό αυτού, δήλωσε ότι «ο ορισμός δεν ρυθμίζεται μόνο σε ένα άρθρο, δεν διαβάζουμε για παράδειγμα τη διάταξη 343 που αναφέρεται ρητώς στην τιμωρία κάθε άλλης μορφής εξαναγκασμού σε τέλεση γενετήσιας πράξης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα