back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημ.Σεβαστάκης: “Προβληματικό το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η διοικητική δομή έχει στην κορυφή έναν απομονωμένο υπουργό και από κάτω μια διοίκηση που δεν δουλεύει”

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι εξαιρετικά προβληματικό και ασυγκρότητο. Η διοικητική δομή για το μεταναστευτικό έχει στην κορυφή έναν απομονωμένο υπουργό και από κάτω μια διοίκηση που δεν δουλεύει” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη “Αθήνα Σήμερα” ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση στη Σάμο και στην αποχή που πραγματοποιούν μαθητές στο Ανω Βαθύ επί τρεις εβδομάδες, με προτροπή του Συλλόγου Γονέων,  προκειμένου  να μην λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους, ο κ Σεβαστάκης μίλησε για κόπωση της τοπικής κοινωνίας. Την απέδωσε σε μια φαβέλα-όπως είπε- 4000 ανθρώπων -νεανικού πληθυσμού- που έχει αναπτυχθεί δίπλα από την πόλη των περίπου 7000 κατοίκων, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα και ο αστικός χώρος.

Το θέμα είναι περίπλοκο και δεν επιδέχεται μονοδιάστατης απάντησης” είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας: “Επειδή ο πληθυσμός των προσφύγων είναι κυρίως νεανικός, έχει μιαν εξωστρέφεια και κατά κάποιο τρόπο ηγεμονεύει στο δημόσιο χώρο δημιουργώντας μιαν ανάσχεση, που μετασχηματίζεται και σε ιδεολογική πεποίθηση για τον τοπικό κάτοικο”

Περιγράφοντας τη διαδικασία υποδοχής προσφύγων κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλώματος και μίλησε για αναπαραγωγή του προβλήματος. “Οι πρόσφυγες απομακρύνονται βάσει των όρων της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τον Δεκέμβριο του 2018 απομακρύνθηκαν από τη Σάμο 1500 αλλά ήρθαν 1800, κάτι που δείχνει την ύπαρξη δομημένου κυκλώματος, το οποίο λέει: ελάτε, άδειασαν θέσεις”. “Υπάρχει” πρόσθεσε “ένα δομημένο διεθνικό ή πολυεθνικό κύκλωμα. Το πρόβλημα είναι η παραβίαση της συμφωνίας και όχι αυτοί οι πληθυσμοί, καθώς δεν μπορούν να απομακρυνθούν με τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Για το άσυλο ο κ Σεβαστάκης τόνισε πως “οι τοπικές επιτροπές, σύμφωνα και με τις ΜΚΟ,  δεν λειτουργούν ή λειτουργούν υποτυπωδώς και καθυστερούν. Επίσης, οι τρόποι εξέτασης είναι πολύ σχολαστικοί στον πρώτο, δεύτερο και στον τρίτο βαθμό ,με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση”.

Εκανε λόγο για ελαττωματική συγκρότηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό είναι πολυεθνικό πρόβλημα, με εμπλοκή ομάδων δικαίου, πολυεθνικών δικηγορικών εταιριών, ΜΚΟ  και αυτόνομων φορέων που αποτιμούν την κατάσταση. “Υπάρχει ένας υπερέλεγχος που παραλύει το πράγμα και αφήνει το παρασύστημα να δουλεύει” είπε χαρακτηριστικά ο κ Σεβαστάκης

Ερωτηθείς για τη διαχείριση και κατανομή των κονδυλίων του εθνικού και κοινοτικού προυπολογισμού, ο κ Σεβαστάκης μίλησε για σπατάλη.

Τα κονδύλια και η άστοχη διαχείρισή τους είναι σπατάλη εκ των πραγμάτων. Εάν ρίχνεις λάθος χρήματα σε λάθος σημείο -ακόμα και εάν δεν έχεις πρόθεση διαφθοράς-διαπράττεις ανομία. Το πρόβλημα δεν είναι η λάθος κατανομή των κονδυλίων, αλλά η λάθος μηχανή”.

Σε ερώτηση για την ύπαρξη ενδεχομένως φορέων στη Σάμο που συντηρούν κλίμα ρατσισμού ο κ. Σεβαστάκης απάντησε:

Υπάρχουν άνθρωποι που στήνουν την πολιτική τους καριέρα πάνω σε αυτό. Ηταν προφανές ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο σε προεκλογική περίοδο γιατί το πρόβλημα έχει υφέσεις και εξάρσεις. Ο Μητροπολίτης Σάμου έχει διαδραματίσει εξισορροπιστικό ρόλο και δεν ξέρω εάν συντηρεί το θέμα ή είναι επάνω στο κύμα που είναι υπαρκτό και δελεαστικό.”

Νόνη Καραγιάννη: Θεωρείτε ότι αυτό το κλίμα θα εκφραστεί και στις εκλογές;

Δημ Σεβαστάκης: “Με φοβίζει η μετακίνηση του μέσου πολίτη στον οποίο επενδύσαμε συλλογικά μεταδικτατορικά και τώρα μεταστρέφεται. Μπορεί να μην εκφράζεται, αλλά είναι δεκτικός σε αυτό το μήνυμα. Οπως συνέβη στον Αγ.Παντελεήμονα όπου ο μέσος πολίτης- πιεσμένος από λειτουργικά προβλήματα- στράφηκε στην ακροδεξιά, διότι του έλυνε το πρόβλημα της ασφάλειας του δημόσιου χώρου.”

                            *ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε ερώτημα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο κ Σεβαστάκης είπε; “Η επιθυμία που έχω διαισθανθεί είναι για τον Οκτώβριο, όχι για τώρα και αυτό γιατί υπάρχει και ένα κόσμος που ωφελήθηκε και είναι σιωπηλός. Τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται και είναι καλό να πάνε οι κάλπες τον Οκτώβριο γιατί θα επιστραφεί ένα μέρος της πολιτικής ωφέλειας και στον ΣΥΡΙΖΑ.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα