back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή τύπο

Διαβάστε επίσης

BBC- Brexit
H Τερέζα Μέι δεν θα ζητήσει μία παράταση μεγάλης διάρκεια σε επιστολή που αναμένεται να στείλει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η Πρωθυπουργός της Βρετανίας “συμμερίζεται την απογοήτευση της κοινή γνώμης και την αδυναμία του Κοινοβουλίου να πάρει μία απόφαση”.
Εχτές ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ,τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα δώσει καμία παράταση χρόνου στη Βρετανία αν δεν παρουσιάσει ένα “συμπαγές πρόγραμμα” που να αιτιολογεί την καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Βρετανία θα “βγει” από την ΕΕ σε εννέα ημέρες, με ή χωρίς συμφωνία.
Politico -Brexit
Μόλις 10 μέρες απομένουν, αλλά οι Βρυξέλλες διατηρούν όλες τις επιλογές της Brexit ανοικτές.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία οι 27 (αρχικά χωρίς την Theresa May) θα συζητήσουν πιθανή αίτηση για παράταση της προθεσμίας του Brexit στις 29 Μαρτίου.
Έχει ήδη ξεκινήσει έντονη συζήτηση στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους μιας σχετικά σύντομης παράτασης – ίσως μέχρι την 1η Ιουλίου – ή μιας μακρύτερης παράτασης δυνητικά ενός έτους ή και για περισσότερο διάστημα.
Όμως, ενώ η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημη αίτηση για καθυστέρηση, πόσο μάλλον να εκφράσει ιδιαίτερη προτίμηση για μακρά ή σύντομη παράταση, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παρά να περιμένουν περισσότερη σαφήνεια.
“Νομίζω ότι μια μακρά παράταση – το έχω πει στους υπουργούς – πρέπει να συνδεθεί με κάτι νέο, ένα νέο γεγονός, μια νέα πολιτική διαδικασία” δήλωσε ο Michel Barnier.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι πρωταρχικοί στόχοι τους είναι να αποφευχθεί μια δυνητικά καταστροφική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, προσπαθώντας να περιορίσουν τις πιθανές επιπλοκές που θα είχε μία επέκταση στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο. Είναι επίσης ανένδοτοι ότι η Συμφωνία Απόσυρσης των 585 σελίδων δεν θα επαναδιαπραγματευτεί.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το αίτημα της Μέι, το οποίο αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη με τη μορφή επιστολής από το Λονδίνο. Αλλά ακόμη και αυτό το αίτημα μπορεί να προσφέρει μικρή βεβαιότητα. Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Βρετανία θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει σύντομη και μακρά παράταση ανάλογα με το πώς εκτυλίσσεται η κατάσταση – μια σύντομη, τεχνική καθυστέρηση εάν το βρετανικό κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία Brexit πριν από τις 29 Μαρτίου ή μια μακρύτερη παράταση αν δεν το κάνει.
Η αβεβαιότητα πλανιώταν ως σκοτεινό σύννεφο πάνω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τρίτη, καθώς οι υπουργοί συναντήθηκαν στο Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η Nathalie Loiseau, γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι 27 είναι σίγουροι ότι θα παράσχουν σύντομη παράταση αν επικυρωθεί η συνθήκη απόσυρσης και το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται χρόνο.
“Μια σύντομη παράταση για να ολοκληρωθεί η επικύρωση της Συμφωνίας Απόσυρσης, φυσικά θα χορηγηθεί”, δήλωσε η Loiseau. “Αλλά δεν γνωρίζουμε καν αν θα επικυρωθεί, αυτό εξαρτάται από τους βρετανούς βουλευτές να αποφασίσουν”. Αλλά Loiseau είπε μια παράταση χωρίς δικαιολογία θα ήταν δύσκολη.
Αξιωματούχοι της ΕΕ επέμειναν ότι κάθε αίτημα του Λονδίνου για επέκταση πρέπει να αιτιολογείται με σαφείς λόγους καθυστέρησης.
“Χρειαζόμαστε κάτι νέο”, δήλωσε η Loiseau. “Αν πρόκειται για παράταση για να παραμείνουμε στο ίδιο αδιέξοδο όπου βρισκόμαστε τώρα, πώς θα βγούμε από αυτό;”
Ο Michael Roth, ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η υπομονή εξαντλείται. “Είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι από αυτές τις διαπραγματεύσεις και περιμένω σαφείς και ακριβείς προτάσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, γιατί μια τέτοια επέκταση είναι απαραίτητη”, δήλωσε.
Το σημείο αυτό τονίστηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου, αφού ενημέρωσε τους υπουργούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Μπάρνιερ δήλωσε ότι ένα αίτημα για μεγαλύτερη παράταση πρέπει να έρθει με “μια νέα πολιτική διαδικασία” στη Βρετανία. Δεν διευκρίνισε τι σημαίνει αυτό, αλλά μεταξύ των 27 της ΕΕ είναι γενικά κατανοητό ότι περιλαμβάνει νέες εθνικές εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα ή και τα δύο.

Κίτρινα Γιλέκα-Γαλλία
Le Monde: “Κίτρινα Γιλέκα”: υποστηριζόμενα από το Elysee και το Matignon, ο Castaner αντιστέκεται στην επίθεση της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών επικρίνεται επειδή δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει την τάξη του νόμου το Σάββατο. Ωστόσο, η εκτελεστική εξουσία παραμένει υποστηρικτική: το πρόβλημα ήταν η «αποτυχία εκτέλεσης» των εντολών του.

Για «μαζικές συλλήψεις» από την επόμενη κινητοποίηση των του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» εάν μέλη του κινήματος αψηφήσουν την πιθανή απαγόρευση διαδηλώσεων από τις αρχές προειδοποίησε την Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ μιλώντας ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
«Στο μέλλον, αρχής γενομένης από το επόμενο Σάββατο, θα δρούμε θεωρώντας πως έχουμε μπροστά μας συγκεντρώσεις ταραχοποιών, με μόνο σκοπό να σημειωθούν επεισόδια (…) θα τις διαλύουμε αμέσως και, εάν χρειάζεται, θα προχωράμε σε μαζικές συλλήψεις», διεμήνυσε ο Νουνιέζ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανήγγειλε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τελείως οι διαδηλώσεις σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στα Ηλύσια Πεδία, όπου υποκατάστημα τράπεζας πυρπολήθηκε και καταστήματα λεηλατήθηκαν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι από το επόμενο Σάββατο θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο –μεταξύ αυτών και τα Ηλύσια Πεδία– μόλις υπάρξουν ενδείξεις για την παρουσία ριζοσπαστικών ομάδων που σκοπεύουν να προκαλέσουν ζημιές.
Τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης μετά τα επεισόδια στα Ηλύσια Πεδία
Ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπίς αναμενόταν να αντικατασταθεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νουνιέζ σημείωσε νωρίτερα πως αξιωματικοί της αστυνομίας διέταξαν τα στελέχη να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση όταν επιχειρούν, αλλά χωρίς να φροντίσουν να ενημερώσουν την κυβέρνηση. Έτσι, «θα αναλάβει μια νέα ομάδα» αξιωματικών τη διοίκηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία «θα εφαρμόζει τις οδηγίες που δίνουμε», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
Υπουργοί της κυβέρνησης επέκριναν την αστυνομία διότι δεν επενέβη έγκαιρα ώστε να συλλάβει τους ταραχοποιούς το περασμένο Σάββατο, αλλά και διότι εμφανίζεται να διστάζει να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες. Οι λεγόμενοι εκτοξευτές αμυντικών σφαιρών (lanceurs de balles de défense, LBD) βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων εναντίον των σωμάτων ασφαλείας, καθώς πάνω από 20 διαδηλωτές έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας της χρήσης αυτών των όπλων σε επεισόδια. Τη χρήση των σφαιρών από καουτσούκ κατέκριναν τόσο η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς όσο και η αριστερή αντιπολίτευση της Γαλλίας.

Ορμπάν- ΕΛΚ-ΒΒC
Η διαφοροποίηση της Ουγγαρίας από τις πολιτικές της ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια νέα δοκιμασία σήμερα (Τετάρτη), όταν η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ) θα αποφασίσει εάν θα διώξει από τους κόλπους της το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
(Το κόμμα του Fidesz είναι μέρος του κεντροδεξιού μπλοκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.)
Για πολλούς ακροδεξιούς, αντι-μεταναστευτικούς κόλπους, ο κ. Orban είναι ήρωας επειδή τακτικά επικρίνει τη στάση των Βρυξελλών.
Κάποιοι τον αποκαλούν τον Donald Trump της Ευρώπης, καθώς βλέπει ότι η ΕΕ “απειλείται” από μουσουλμάνους μετανάστες που πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν εκτός Ουγγαρίας.
Πολλοί βουλευτές του κόμματος του ΕΛΚ θέλουν να αποπεμφθεί το κόμμα Fidesz εξαιτίας της εκστρατείας κατά της ΕΕ και οι 260 αντιπρόσωποι του ΕΛΚ θα ψηφίσουν εάν θα διώξουν ή αν θα αναστείλουν προσωρινά τη συμμετοχή του Fidesz.
Το κόμμα του Ορμπάν θα αποβληθεί;
Δεκατρία κόμματα στο μπλοκ ζήτησαν να εκδιωχθεί το Fidesz λόγω της αντι-ευρωπαϊκής εκστρατείας και της επίθεσης κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.
Οι αφίσες έδειξαν επίσης τον δισεκατομμυριούχο αμερικανό φιλανθρωπό Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος αποτελεί τακτικό στόχο για το Fidesz, τον οποίο κατηγορεί ότι ενθάρρυνε την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Ο κος Soros χρηματοδοτεί ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που βοηθούν τους μετανάστες ή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι επικριτές βλέπουν τις επιθέσεις εναντίον του Σόρος- εβραίου επιζώντα του ναζιστικού ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία – ως αντισημιτικές.
Orban-Financial Times
Η οικογένεια των βασικών συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό έμενε αμέτοχη τα τελευταία χρόνια ενώ ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν άρχισε να ξηλώνει τους δημοκρατικούς ελέγχους και τις ισορροπίες, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times εχτές.
Αλλά η υπομονή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έφθασε σε σημείο καμπής όταν ο Ορμπάν ξεκίνησε μια εκστρατεία με αφίσες επιτιθέμενος στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον κεντροδεξιό προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαυδισμένοι πια με τα καμώματα του Ορμπάν, μέλη του ΕΛΚ από 13 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν τώρα τον αποκλεισμό του Fidesz, του κόμματος του Ορμπάν. Το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση στα μέλη του ΕΛΚ αύριο, Τετάρτη, σημειώνεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στην αποπομπή του Fidesz. Το λιγότερο σημαντικό είναι ότι θα κοστίσει στο ΕΛΚ κάποιες πολύτιμες έδρες. Η αποπομπή του Όρμπαν θα τον οδηγήσει πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, πιθανώς καθιστώντας τα πιο αποτελεσματική πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Παράλληλα, σημειώνεται στο άρθρο, η αποπομπή θα μπορούσε να διχάσει το ΕΛΚ πριν τις εκλογές. Θα αποξενώσει τους σκληροπυρηνικούς στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Γαλλία, που βλέπουν ψήφους στο πικρόχολο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του Ορμπάν.

Politico-Οι κορυφαίοι φιλελεύθεροι συμμετέχουν στις εκλογές της ΕΕ
Vestager, Verhofstadt και Bonino στην ομάδα εκστρατείας.
Οι φιλελεύθεροι έρχονται. Τελικά.
Μήνες μετά την επιλογή των κυριότερων υποψηφίων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, οι ευρωπαίοι φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσουν όχι μόνο έναν ενιαίο φορέα, αλλά ένα ολόκληρο «Team Europe».
Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager της Δανίας, ο πρώην Βέλγος Πρωθυπουργός Guy Verhofstadt και η πρώην Επίτροπος Emma Bonino της Ιταλίας είναι μεταξύ των μελών της επταμελούς oμάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), ανέφεραν οι πολιτικοί αξιωματούχοι στο POLITICO.
Τα άλλα ονόματα στον κατάλογο είναι η Nicola Beer, η υποψήφια χώρα για το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα FDP. Luis Garicano από την ισπανική κεντροδεξιά Ciudadanos, η Violeta Bulc της Σλοβενίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις μεταφορές και ο Katalin Cseh, ιδρυτής και επικεφαλής υποψήφιος του φιλελεύθερου κόμματος Momentum της Ουγγαρία.
Οι φιλελεύθεροι προβλέπεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με μια προβολή του POLITICO. Ωστόσο, ενδέχεται να έχουν σημαντική επιρροή, καθώς το επόμενο Κοινοβούλιο είναι πιθανό να είναι πιο κατακερματισμένο από το σημερινό. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρύτερες ομάδες που ανήκουν στην ΕΕ, όπως το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα και οι κεντροαριστεροί σοσιαλιστές και δημοκράτες, θα αναζητήσουν συμμάχους για να περάσουν τη νομοθεσία και να γεμίσουν θέσεις-κλειδιά ενόψει της ευρωσκεπτικής αντιπολίτευσης.
Επίσης, ενδεχομένως προσθήκη στην επιρροή των φιλελευθέρων να αποτελέσι και μια δοκιμαστική συμμαχία με το γαλλικό κόμμα La République En Marche του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron. Το En Marche προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των αξιωματούχων της ALDE την περασμένη εβδομάδα, όταν αποστασιοποιήθηκε από τους φιλελεύθερους σε μια σειρά από υποθέσεις σχετικά με εταιρικές δωρεές.
Η πλήρης “Ομάδα της Ευρώπης” θα δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη, όταν οι οκτώ φιλελεύθεροι πρωθυπουργοί της ΕΕ, καθώς και εθνικοί ηγέτες των κομμάτων και ευρωπαίοι Επίτροποι, ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ΑLDE.
Ενώ ο Verhofstadt, ηγέτης της ομάδας ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμενόταν ευρέως να είναι στη λίστα, η παρουσία της Vestager δημιουργεί εικασίες σχετικά με το εάν θα συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία.

Aθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα