back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θα εκδιωχθεί το κόμμα του Ορμπάν από το ΕΛΚ;

Διαβάστε επίσης

Η ώρα της κρίσης για την Ουγγαρία έφτασε. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αποφασίσει εάν θα αποκλείσει το Fidesz, το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν.

O Ντόναλντ Τραμπ της Ευρώπης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποκαλούν τον Ορμπάν “Ντόναλντ Τραμπ της Ευρώπης”, δεδομένου ότι θεωρεί ότι η ΕΕ απειλείται από τους μουσουλμάνους μετανάστες, οι οποίοι πρέπει πάσει θυσία να παραμείνουν εκτός Ουγγαρίας. Για πολλά ακροδεξιά, αντιμεταναστευτικά κόμματα ο ούγγρος πρωθυπουργός είναι ήρωας επειδή επικρίνει τακτικά τις Βρυξέλλες.

Αποκλεισμός η αναστολή

Αρκετοί ευρωβουλευτές που ανήκουν στο ΕΚΛ επιθυμούν τον αποκλεισμό του Fidesz εξαιτίας της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας που πραγματοποιεί. Οι 260 αντιπρόσωποί του θα κληθούν να ψηφίσουν εάν το κόμμα του Ορμπάν θα αποκλειστεί ή εάν θα ανασταλεί προσωρινά η συμμετοχή του στο ΕΛΚ.

Η εκστρατεία εναντίον του Γιούνκερ

Δεκατρία κόμματα από το ΕΛΚ έχουν ζητήσει επισήμως τον αποκλεισμό του Fidesz εξαιτίας μίας εκστρατείας κατά της ΕΕ στην οποία στοχοποιείται και προσωπικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε αφίσες στους δρόμους αλλά και σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε ουγγρικές εφημερίδες απεικονίζονται ο Γιούνκερ και ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός φιλάνθρωπος, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο του Fidesz. Και οι δύο κατηγορούνται ότι ενθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Ο Σόρος χρηματοδοτεί ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που βοηθούν τους μετανάστες ή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρκετοί βλέπουν τις επιθέσεις εναντίον του Σόρος– εβραίου επιζώντα του ναζιστικού ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία – ως αντισημιτικές.

Πλήγμα και για το ΕΛΚ

Είναι σαφές ότι μία αποπομπή του Fidesz δεν θα πλήξει μόνο τον ούγγρο πρωθυπουργό και το κόμμα του, αλλά και το ίδιο το ΕΛΚ, το κύρος του οποίου θα αποδυναμωθεί δύο μόλις μήνες πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

“Οι χρήσιμοι ηλίθιοι” και η συγγνώμη

Η καμπάνια με τις αφίσες είναι μόνο η αφορμή για τη σημερινή ψηφοφορία. Ο Βίκτορ Ορμπάν -πέραν του ότι ασκεί συστηματικά έντονη κριτική στην ΕΕ- πρόσφατα χαρακτήρισε τους επικριτές του εντός ΕΛΚ “χρήσιμους ηλίθιους”, φράση που αποδίδεται στον Λένιν. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ο ούγγρος πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, αποστέλλοντας επιστολές στους 13 επικεφαλής των κεντροδεξιών κομμάτων της ΕΕ που έχουν ζητήσει την εκδίωξή του από το ΕΛΚ. Εξίσου “μετανοημένος” φάνηκε και κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΕΛΚ και υποψήφιό του για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, όταν την προηγούμενη εβδομάδα τον επισκέφθηκε στην Βουδαπέστη.

“Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, εάν θεωρήσατε ότι αυτή η δήλωσή μου προσέβαλε κάποιους προσωπικά”, ανέφερε στις επιστολές, υπερασπιζόμενος, ωστόσο, κατά τα λοιπά την πολιτική του κυρίως στο πεδίο της μετανάστευσης.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα