back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Την Παρασκευή η κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την Παρασκευή, τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές, τόνισαν, ότι μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Εν τω μεταξύ, προθεσμία έως το EWG της Δευτέρας, προκειμένου να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί αντιδρούν σε τρέχουσες διατάξεις του νόμου Κατσέλη, εκτιμώντας ότι οδηγούν σε προστασία των κακοπληρωτών. Η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη είναι το βασικότερο προαπαιτούμενο για να εγκρίνει το Eurogroup της 5ης Απριλίου την εκταμίευση των 974 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για τη χώρα μας, Ντέκλαν Κοστέλο, σε συνέδριο της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή, λέγοντας ότι «η νέα ρύθμιση θα έχει και δημοσιονομική επίπτωση, η οποία υπολογίζεται σε 800 εκ. ευρώ έως το 2020». Επεσήμανε, επίσης, ότι χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θα πρέπει να πάψει αυτό το ξεκίνα – σταμάτα, το οποίο κατά τη γνώμη μου ήταν η αιτία που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα 8 χρόνια».

«Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις», αναφέρουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές.

Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φώς για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα