back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Στάση πληρωμών – Ουρές στα φαρμακεία του – Απόγνωση από τους γονείς για τις ειδικές θεραπείες

Διαβάστε επίσης

Γιγαντώνονται αντί να μειώνονται τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 350.000 ασφαλισμένοι περιμένουν να αποζημιωθούν για γυαλιά και οπτικά είδη, αλλά και για τις θεραπείες ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπείες, κ.λπ. ενώ μόνο στις ιδιωτικές κλινικές οφείλονται 52,5 εκατομμύρια ευρώ, για νοσήλια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ κατά την περίοδο Νοέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019!

Την ίδια στιγμή, επανέρχεται το πρόβλημα με τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα, ασφαλισμένοι και πάροχοι δεν πληρώνονται εξαιτίας των αλλαγών που επιβάλλει στη διαδικασία ο νέος Κανονισμός. Εδώ και μήνες, αναζητείται τρόπος να ανασταλεί για ένα διάστημα ο ΕΚΠΥ, ώστε να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 350.000 ασφαλισμένοι δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Οργανισμό για την αγορά γυαλιών οράσεως και για τις θεραπείες ειδικής αγωγής σε παιδιά, επειδή ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της σύμβασης με τυς οπτικούς και τους επιστήμονες ειδικής αγωγής.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις ιδιωτικές κλινικές περίπου 52,5 εκατομμύρια ευρώ για νοσήλια ασφαλισμένων του από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το παράδοξο είναι ότι ο Οργανισμός έχει τις αντίστοιχες πιστώσεις, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών έχει δημιουργηθεί σοβαρή εμπλοκή.

Στο ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής επισημαίνει ότι επιπλέον ότι υπάρχει και το πρόβλημα της μειωμένης δαπάνης.

Στον προϋπολογισμό η δαπάνη για την Ειδική Αγωγή προσδιορίζεται για εφέτος στα 65,6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το συντονιστικό πρόκειται για οριζόντιο κούρεμα της δαπάνης κατά 40%, σε σχέση με το ποσό των 105 εκατομμυρίων του 2015.

Οι γονείς δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, με τον οργανισμό να οδηγείται σε μια άτυπη στάση πληρωμών, σύμφωνα με το Συντονιστικό. Κάποιοι αναγκάζονται ακόμη και να σταματήσουν τις θεραπείες στα παιδιά τους.

Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Το πρόβλημα με τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ επανέρχεται και η ταλαιπωρία των ασθενών εξακολουθεί να υφίσταται παρά την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης και τις αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας,

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία – μέσω facebook – της προϊσταμένης του τμήματος Διοίκησης του Ινστιτούτου “Παστέρ” Χριστίνας Οικονομοπούλου:

“Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ η Ελλάδα ξεροσταλιάζει. Εκατό άτομα στην αναμονή, δύο υπάλληλοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν, δώδεκα μόνο θέσεις καθήμενων εντός, άλλοι τόσοι ακροβολισμένοι εκτός, οι υπόλοιποι ορθοστασία. Οι περισσότεροι με πρόβλημα υγείας”…

Σύμφωνα με την κ. Οικονομοπούλου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση με την λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ:

“Τα φάρμακα αφορούν συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένα, με αντικειμενικές δυσκολίες στην μετακίνηση. Η τιμωρία τους γιατί αρρώστησαν είναι η λειτουργία του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ, όχι η έννοια και η φροντίδα της Πολιτείας.

Από την άλλη, την παραλαβή επωμίζονται άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος που χάνουν άπειρες εργατοώρες και παραγωγικό χρόνο.

Αναρωτιέμαι αν αξιολόγησε κανείς το σύστημα με το λειτουργικό του κόστος, έστω χωρίς την ταλαιπωρία και τις χαμένες εργατοώρες και εάν τελικά προκύπτει κάποιο όφελος για το σύστημα Υγείας”…

Η κ. Οικονομοπούλου αναφέρει πως στον χώρο του φαρμακείου υπήρχαν ανακοινώσεις για ελλείψεις φαρμάκων και υπόδειξη στους ασθενείς σε ποιο φαρμακείο του Οργανισμού αυτά είναι διαθέσιμα.

Προέγκριση

Για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασθενών, το υπουργείο Υγείας καθιέρωσε πρόσφατα το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης των φαρμάκων υψηλού κόστους.

Με βάση το συγκεκριμένο σύστημα, η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα και περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τους θεράποντες γιατρούς, τους γνωμοδοτούντες γιατρούς, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ και την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να προμηθεύονται ακριβότερα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με τον προηγούμενο Κανονισμό, είχαν δικαίωμα να προμηθεύονται προϊόντα αξίας έως 1.000 ευρώ, ποσό που αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ.

Το όριο των 3.000 ευρώ ίσχυε έως το 2014, αλλά το καθεστώς έγινε στη συνέχεια πιο σφιχτό, εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητα.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα