back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Οι τέσσερις αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι και λογιστές, από τα τέλη Μαρτίου ή από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, οπότε και αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του taxis για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2018.

Ειδικότερα

  • Απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος (500-650 ευρώ) όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν ανενεργά τα μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών για το 2018 (δεν έκοψαν δηλαδή καμιά απόδειξη ),όσοι έκαναν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και βρέθηκαν σε κατάσταση πτώχευσης η αδράνειας και οι αγρότες-μέλη συνεταιρισμών.
  • Οι σύζυγοι θα λάβουν για πρώτη χρονιά από φέτος χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου είτε υποβάλλουν κοινή η χωριστές φορολογικές δηλώσεις και έτσι παύει ο συμψηφισμός χρεωστικών και πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου. Ειδικά για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις 42.000 έγγαμα ζευγάρια γνωστοποίησαν με αίτησή τους στο taxis, μέχρι στα τέλη Φεβρουαρίου που ήταν η καταληκτική προθεσμία, ότι φέτος και στο εξής θα υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις.
  • Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων η υπεκμισθωτές έλαβαν μισθώματα μέσω της διαδικασίας του οικονομικού διαμοιρασμού (βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb) θα κληθούν να τα δηλώσουν στους κωδικούς 60 και 61 του εντύπου Ε2 συγκεντρωτικά και ανά ακίνητο.
  • Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ποσοστού 10% του ετήσιου εισοδήματος με πλαστικό χρήμα η μέσω της τραπεζικής λιανικής ( e-banking)για την κατοχύρωση του αφορολογήτου των 8.636-9.545 ευρώ όσοι μισθωτοί,συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δηλώσουν ετήσια εισοδήματα έως 6.000 ευρώ ή προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ. Επίσης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, από την ίδια υποχρέωση εξαιρούνται υπερήλικες (άνω των 70 ετών), με αναπηρία άνω του 80%, οι διαμένοντες σε μικρά χωριά και νησιά κλπ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα