back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ολλανδία: ισοψηφία κυβέρνησης-εθνικιστών στη Γερουσία

Διαβάστε επίσης

Τέλος στην πλειοψηφία του κεντροδεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στη Γερουσία έβαλε το αποτέλεσμα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στην Ολλανδία. Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), το οποίο εξασφάλισε ισάριθμες έδρες με το κόμμα του Ρούτε. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής ο ολλανδός πρωθυπουργός θα χρειάζεται τη στήριξη και άλλων κομμάτων, εκτός του συνασπισμού, προκειμένου να περνάει νομοσχέδια.

Η αλαζονεία και η ηλιθιότητα των κυβερνώντων κομμάτων τιμωρήθηκαν“, δήλωσε ο Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του FvD, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, έπειτα από την καταμέτρηση του 94% των ψήφων.

Ο Μαρκ Ρούτε επεσήμανε από πλευράς του ότι πρέπει να γίνει ομαδική δουλειά, εφόσον στο κυβερνητικό έργο πρέπει πλεόν να συνδράμουν και άλλα κόμματα. “Πρέπει να κουβεντιάσουμε με τα άλλα κόμματα, προκειμένου να συνεχίσουμε κυβερνάμε αυτή τη χώρα καλά“, τόνισε.

Ο 36χρονος Μποντέ έχει γίνει γνωστός εξαιτίας των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, κυρίως αναφορικά με τη μετανάστευση, την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και την οικολογική μετάβαση, για την οποία έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι “δεν βοηθά καθόλου τον πλανήτη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα”.

Ο Μποντέ ήταν ο μοναδικός πολιτικός ο οποίος δεν ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία του μετά την επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης. Αντιθέτως, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η επίθεση, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, είχε τρομοκρατικό υπόβαθρο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα