back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης


ΒΒC-Brexit: H Theresa May στη Σύνοδο της ΕΕ ζητά μικρή αναβολή του Βrexit

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η αποχώρηση δεν θα καθυστερήσει περισσότερο από τις 30 Ιουνίου.
«Περίπου 3 χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που ο λαός ψήφισε για να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Μέι σε διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό. «Ήταν η μεγαλύτερη δημοκρατική κίνηση στην ιστορία της χώρας μας» είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ανέλαβε να φέρει εις πέρας την απόφαση αυτή.
«Ανέλαβα το αξίωμα με την υπόσχεση να φέρω εις πέρας αυτό που ζήτησε ο λαός στο δημοψήφισμα» είπε, εξαπολύοντας επίθεση κατά του βρετανικού κοινοβουλίου. «Δύο χρόνια μετά, οι βουλευτές δεν μπόρεσαν να το υλοποιήσουν και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε εγκαίρως» από την Ενωση.
«Για μένα αυτό είναι μια μεγάλη προσωπική λύπη» επεσήμανε η Μέι και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί πολίτες έχουν κουραστεί από αυτή τη διαδικασία. «Συμφωνώ μαζί τους, είμαι με το μέρος τους» υπογράμμισε, ενώ μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι απέστειλε γραπτό αίτημα στο Ευρωπαικό Συμβούλιο στο οποίο ζητά την παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως αμφισβητεί αν οι βουλευτές θέλουν τελικά να υλοποιήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Eχει έρθει η ώρα να πάρουμε μια απόφαση. Η μια τροπολογία κατατίθεντο μετά την άλλη, χωρίς όμως οι βουλευτές να μπορούν να πουν τι θέλουν» επεσήμανε η Μέι και προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της.
«Δεν είμαι προετοιμασμένη να καθυστερήσω το Brexit πέρα από τις 30 Ιουνίου» τόνισε και υπογράμμισε ότι μερικοί ισχυρίζονται ότι κάνει λάθος επιλογή με το να αποκλείει μια περαιτέρω παράταση του άρθρου 50, του νόμου με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ.
Τέλος, τόνισε ότι δεν πιστεύει πως ο βρετανικός λαός επιθυμεί τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το θέμα, όπως ούτε και η ίδια. «Θέλετε να συνεχίσουμε με αυτό και αυτό είμαι αποφασισμένη να κάνω» κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, ο Τζέρεμι Κορμπίν αναμένεται επίσης στις Βρυξέλλες για ξεχωριστές συνομιλίες με το Brexit.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα συναντηθεί με τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier και τους ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του σχεδίου Brexit της κ. May και να πει ότι πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική συμφωνία.

Χάικο Μάας- Funke media group

Η καθυστέρηση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δικαιολογημένη μόνο εάν υπάρχει πράγματι πιθανότητα να εξασφαλιστεί ένα συντεταγμένο Brexit, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στο πλαίσιο δηλώσεών του του που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες του ομίλου Funke.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζητεί από την Ε.Ε. να επιτρέψει στο Λονδίνο να αναβάλει το Brexit μέχρι την 30ή Ιουνίου. Οι ηγέτες των 27 θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα. Η απόφασή τους θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.
«Η αναβολή έχει νόημα εάν οδηγεί σε ένα συντεταγμένο Brexit», σημείωσε ο Μάας. «Εάν υπάρχει στ’ αλήθεια μια πιθανότητα, τότε νομίζω (…) είναι δικαιολογημένη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
«Μπορεί να υπάρξει λύση μόνο στη βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης», επέμεινε ο Μάας, αναφερόμενος στη διμερή διευθέτηση για το διαζύγιο που όμως έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. «Όμως, είναι επίσης σαφές πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς οι ευρωεκλογές να γίνουν όπως πρέπει», συμπλήρωσε.
—–
Τhe Guardian:Το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν έχει ανασταλεί από το κύριο πανευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, καθώς η αντιπαράθεση για τη θέση της ουγγρικής ηγεσίας στα Ευρωπαϊκά δρώμενα κρίνεται.

“Η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz έχει άμεση ισχύ”, δήλωσε στο Twitter το Joseph Daul, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), αναφέροντας ότι 190 μέλη ψήφισαν υπέρ και τρία κατά.

Η απόφαση ακολουθεί τις ευρείες εκκλήσεις για την πειθαρχία του κόμματος του Ορμπάν για τις εικαζόμενες παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου.

“Η αναστολή συνεπάγεται: καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε συνεδρίαση κόμματος, κανένα δικαίωμα ψήφου και κανένα δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις “, δήλωσε ο Νταούλ.
Ο Ορμπάν δήλωσε ότι συμφώνησε οικειοθελώς να παύσει τη συμμετοχή του Fidesz στο EPP και ότι δεν πρόκειται για αναστολή.
“Μπορώ να μοιραστώ τα καλά νέα ότι το ΕΛΚ έχει λάβει μια καλή απόφαση. Διατήρησε την ενότητά της και μπορούμε να συνεχίσουμε μια ενοποιημένη εκστρατεία”, δήλωσε ο Ορμπάν και πρόσθεσε ότι θα προωθήσει όσο μπορεί το ΕΛΚ έτσι ώστε να έχει επιτυχία στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η απόφαση για το μέλλον του Orbán στην μεγαλύτερη κεντροδεξιά πολιτική συμμαχία της Ευρώπης θεωρήθηκε ως δοκιμαστική υπόθεση για την προθυμία της ΕΕ να λάβει θέση εναντίον των επιθέσεων κατά του κράτους δικαίου.
Η επιθετική καμπάνια με αφίσα εναντίον της ΕΕ και η αναγκαστική έξοδος από τη χώρα (Ουγγαρία) ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου συνέβαλαν στην πρόταση αναστολής του Fidesz.
Ο Ούγγρος ηγέτης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το δικό του ” συμβούλιο σοφών” που θα απαρτίζεται από 3 άτομα.
Μία επιτροπή τριών, υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, θα εξετάσει το μέλλον του Fidesz στην ευρω-ομάδα. Η επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης “τον σεβασμό του κράτους δικαίου” από το Fidesz, ο οποίος κατηγορείται για καταπατήσεις της δικαστικής ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου.

Η επικεφαλής της γερμανικής χριστιανικής δημοκρατικής ένωσης Annegret Kramp-Karrenbauer ήταν παρούσα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία συγκέντρωσε όλα τα κόμματα του ΕΛΚ στην ΕΕ. Η Kramp-Karrenbauer, η επιλεγμένη διάδοχος της Angela Merkel, συμφώνησε στο συμβιβασμό για να αναστείλει το κόμα του Orbán, αντί να αποβληθεί. Οι εμπλεκόμενοι στα κόμματα δήλωσαν ότι η συζήτηση ήταν οδυνηρή.
«Είμαστε μια οικογένεια και ως εκ τούτου μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία», αναφέρει το κείμενο της απόφασης. Καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να αφαιρέσει τις αφίσες “ψεύτικων ειδήσεων” που απευθύνονται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ουγγαρίας. Έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες ως μια γελοία θεωρία συνωμοσίας.
“Το Fidesz πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η εκστρατεία έχει προκαλέσει σημαντικές πολιτικές ζημίες”, αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο. “Το EPP αναμένει από το Fidesz να το αναγνωρίσει πλήρως και να απέχει από αυτές τις επιθέσεις στο μέλλον”.
Τέλος, το ΕΛΚ ζητεί να διευκρινιστούν εκκρεμή νομικά ζητήματα γύρω από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (Central European University) – ως απάντηση στην αναγκαστική αποχώρησή του από την Ουγγαρία.

Ο Manfred Weber, ανώτερος ηγέτης του ΕΛΚ που ελπίζει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, οδήγησε το “ρεύμα” για αναστολή, αφού έθεσε τρεις δοκιμασίες στο Fidesz.
Η κίνηση για την αναστολή του Fidesz είναι ένα σημαντικό πλήγμα εναντίον του Orbán και κάτι που πολλοί στο κόμμα προσπαθούν να αποφύγουν, φοβούμενοι ότι θα ευθυγραμμιστεί με τους Ευρωσκεπτικιστές. Το θέμα έγινε αδύνατο να αγνοηθεί, όταν οι σκανδιναβικές χώρες, οι χώρες της Βαλτικής και της Βenelux (Bέλγιο-Ολλανδία-Λουξεμβούργο) ζήτησαν να φύγει ο Orbán.
Ο Ορμπάν έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό επικρίσεις από μια μειοψηφία των μελών του ΕΛΚ για αυτό που βλέπουν ως αντιπαράθεση για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αλλά η υπομονή ανώτερων αξιωματούχων του κόμματος τελικά έσπασε αφού ο Orbán ξεκίνησε την εκστρατεία αφίσας του Juncker και κάλεσε τα μέλη του κόμματος «χρήσιμους ηλίθιους»
Ο Βέμπερ ανησύχησε ότι οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του Ορμπάν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η δυτική Ευρώπη στρέφεται στα ανατολικά, και συνεπώς πιέστηκε να λάβει μέτρα.

Politico-H Vestager αντιμετωπίζει εμπόδια στην κούρσα διαδοχής του Juncker

Η προσπάθεια της Margrethe Vestager να διαδεχθεί Jean-Claude Juncker στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά σήμερα (Πέμπτη), κινδυνεύει να πέσει στο πρώτο της εμπόδιο.
Ενώ οι μάχες της Vestager εναντίον των τεχνολογικών “γιγάντων” των ΗΠΑ όπως η Google και η Apple είχαν ευρεία υποστήριξή στις Βρυξέλλες – και την καθιστούν την υποψήφια γυναικεία σούπερ σταρ στο φιλελεύθερο στρατόπεδο της Ευρώπης – το άμεσο πρόβλημα είναι ότι η χώρα της-η Δανία- φαίνεται απίθανο να την προτείνει για τη Θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής.
Την Πέμπτη, η φιλελεύθερη ομάδα της ΑLDE της Ευρώπης πρόκειται να ονομάσει την Vestager μεταξύ των επτά πρωταγωνιστών για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, μόλις μία ημέρα μετά την επιβολή του τρίτου σοβαρού προστίμου εναντίον της Google.
—-
Στην απαγόρευση των πωλήσεων τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων τουφεκιών προχωρούν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν, λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη της πόλης Κράιστσερτς.
Μετά το μακελειό, η Αρντέρν ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σκόπευε να αναθεωρήσει επί το αυστηρότερο τη νομοθεσία που επέτρεψε στον δράστη να αγοράσει νόμιμα το οπλοστάσιο που χρησιμοποίησε στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων ημιαυτόματων τουφεκιών.
«Ανακοινώνω ότι η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει [να πωλούνται] όλα τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου. Θα απαγορεύσουμε επίσης τα τουφέκια εφόδου», δήλωσε η Αρντέρν, διευκρινίζοντας πως θα τεθούν σε εφαρμογή προσωρινά μέτρα για να αποτραπεί το να σπεύσουν κάποιοι να αγοράσουν τέτοια όπλα πριν επικυρωθεί νέα νομοθεσία.

Ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση της πώλησης γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και όλων των αξεσουάρ που επιτρέπουν τη μετατροπή ημιαυτομάτων σε αυτόματα όπλα. «Για να συνοψίσουμε, κάθε ημιαυτόματο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής θα απαγορευτεί σε αυτή τη χώρα», κατέληξε.

 

Αθηνά Κορλίρα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα