back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περίπατος κατά των Διακρίσεων 2019

Διαβάστε επίσης

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων), 21 Μαρτίου, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, για 5η συνεχή χρονιά, καλεί όλες τις ομάδες που πλήττονται από τις διακρίσεις και το ρατσισμό να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

72 οργανώσεις και 4 μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα

«Εκπρόσωποι από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην χώρα μας,  ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Οροθετικοί, Ηλικιωμένοι, Χρήστες Ψυχοδραστικών Ουσιών, Ψυχικά ασθενείς, Θρησκευτικές ομάδες, κ.ά., ενωμένοι, θα πραγματοποιήσουμε τον Περίπατο κατά των Διακρίσεων #WAD2019, βαδίζοντας μαζί για έναν καλύτερο κόσμο» διαμηνύουν οι διοργανωτές.

Ο Περίπατος

Σημείο συγκέντρωσης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στις 3:00 μ.μ., στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (σταθμός Μετρό «Σύνταγμα») και πορεία προς τα Προπύλαια (σταθμός Μετρό «Πανεπιστήμιο»), όπου θα γίνει η απονομή του επάθλου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Τζανέτος Αντύπας.

Το έπαθλο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Τζανέτος Αντύπας 2019 στο Golden Dawn Watch

Η λήξη του Περιπάτου, όπως κάθε χρόνο, σηματοδοτείται με την απονομή του επάθλου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Τζανέτος Αντύπας 2019 σε μία οργάνωση/φορέα ή άνθρωπο για την προσφορά του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος, η οργανωτική επιτροπή του Περιπάτου αποφάσισε να απονείμει το έπαθλο στο Golden Dawn Watch – την πλατφόρμα παρακολούθησης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μία συμμαχία της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία καταγράφει την ιστορική -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, και τάσσεται ενάντια στον φασισμό και τη ρατσιστική βία.

Η απονομή καθιερώθηκε από το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης PRAKSIS, Τζανέτου Αντύπα, όπου κάθε χρόνο απονέμεται σε μία οργάνωση/φορέα ή άνθρωπο που ασχολείται με τα θέματα του Αντιρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ρατσιστική βία

Φέτος, η Οργανωτική Επιτροπή του Περιπάτου κατά των Διακρίσεων θέτει το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές πρόκειται να δημοσιοποιήσει Δημόσια Δήλωση -ανοιχτή σε υπογραφές από την Κοινωνία των Πολιτών και τους απλούς πολίτες, με την οποία ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας.

Κατά την διάρκεια της απονομής θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από την Hands-Up Agency.

Φωτο: Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

H Οργανωτική Επιτροπή του Περιπάτου για το 2019 απαρτίζεται από:

Δίκτυο Καταγραφής περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN)

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ -Σωματείο 40 Μεταναστευτικών Κοινοτήτων)

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑΠ)

PRAKSIS

Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΜ Αθηνών)

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

HumanRights360o

Συμμετοχές

Συμπορεύονται και συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα: UNITED for Intercultural Action, ENAR European Network Against Discrimination, EGAM (European Grassroots Anti-racist Movement), FARE network και European LGBT Police Association

72 Οργανώσεις & συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα