back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σύνοδος ηγετών ΕΕ: Brexit, κλίμα, Κίνα, καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Διαβάστε επίσης

Το Brexit, η κλιματική αλλαγή, η επικείμενη σύνοδος κορυφής με την Κίνα, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και η ενίσχυση της οικονομικής βάσης της ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.

Brexit

Τις εξελίξεις στο Brexit θα συζητήσουν σήμερα οι 27 της ΕΕ, έπειτα από την χθεσινή επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητά παράταση των διαπραγματεύσεων έως την 30η Ιουνίου.

Γιούνκερ: Νέα Σύνοδος την επόμενη εβδομάδα

«Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε και δεύτερη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δηλώσεις ηγετών και αξιωματούχων

“Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσουμε ότι το Brexit είναι απόφαση του βρετανικού λαού και πρέπει να την υλοποιήσουμε. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα. Έχει έρθει η ώρα να αποφασίσει η Βουλή των Κοινοτήτων“, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Επεσήμανε, βέβαια, ότι ελπίζει η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία. “Ακόμη προσπαθώ να διασφαλίσω ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει μία συμφωνία, ώστε να φύγουμε με τρόπο συντεταγμένο“, είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων άφησε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. “Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο του βρετανικού κοινοβουλίου. Εάν η βουλή των Κοινοτήτων πει ‘ναι’ σε όσα της προτείνονται, τότε η Ευρώπη θα κατανοήσει ότι οι Βρετανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές”, δήλωσε.

“Πιστεύω ότι μία παράταση είναι πιθανή, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων”, διεμήνυσε χθες ο Τουσκ, συμπληρώνοντας: “Δεν θα πάψουμε να αναζητούμε μέχρι και την τελευταία στιγμή μία θετική λύση”.

Το πρόγραμμα

Κατά την έναρξη της συνόδου, o Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, εκπροσωπώντας την Προεδρία του Συμβουλίου, θα αποτιμήσει την πρόοδο όσον αφορά στην υλοποίηση των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Τερέζα Μέι  θα απευθύνει στις 4.30 μ.μ. ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αιτιολογήσει την παράταση αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Ακολούθως, θα αποχωρήσει και οι «27» θα συζητήσουν τις εξελίξεις.

Στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας, αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ και η Τερέζα Μέι αναμένεται να κάνει δήλωση.

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει η Τερίζα Μέι με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την Downing Street.

Ενίσχυση της οικονομικής βάσης της ΕΕ

Η ύπαρξη μίας ισχυρής οικονομικής βάσης έχει κομβική σημασία για την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς και για τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει για τη μελλοντική ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς, την ένωση κεφαλαιαγορών, τις ψηφιακές, βιομηχανικές και εμπορικές πολιτικές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019 και θα κληθεί να προσυπογράψει τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.

Κλιματική αλλαγή

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν οδηγίες για τη γενική κατεύθυνση και τις πολιτικές προτεραιότητες αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει έως το 2020 μακροπρόθεσμη στρατηγική στο πνεύμα της Συμφωνίας των Παρισίων.

Εξωτερικές σχέσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου. Θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις συνολικές σχέσεις με την Κίνα στο παγκόσμιο πλαίσιο.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πεδίο της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και την ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής ακεραιότητας των ευρωπαϊκών και των εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ.

25η επέτειος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

Αύριο, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης επετείου του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) προσκεκλημένοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι οι πρωθυπουργοί της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας. Οι χώρες αυτές είναι μέλη του ΕΟΧ, όχι της ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος δημιουργήθηκε το 1994 για να επεκτείνει την ισχύ των διατάξεων της ΕΕ για την εσωτερική αγορά της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), μέλη της οποίας είναι κράτη που δεν επιθυμούν να προσχωρήσουν στην ΕΕ είτε δεν το έχουν ακόμη πράξει.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα