back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου για Brexit εξετάζουν οι 27

Διαβάστε επίσης

Αφιερωμένη στο Brexit η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο των 27 θα βρεθεί η χθεσινή επιστολή της Τερέζα Μέι προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  με την οποία ζητούσε τρίμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων έως τις 30 Ιουνίου.

Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις αναμένεται να παίξει η τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας αποχώρησης που θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα.

Παράταση μέχρι 22 Μαΐου

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που εξετάζουν οι 27 θα δοθεί παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα” αναφέρεται στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας”, δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.

Αλ. Τσίπρας: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου

Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit και τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Ταγιάνι: Παράταση μόνο μέχρι 18 Απριλίου

H τελική ημερομηνία για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωεκλογές είναι η 18η Απριλίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την παρέμβασή του στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Ενημέρωσα τους ηγέτες ότι όποια παράταση δοθεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 18η Απριλίου”, τελευταία προθεσμία προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές.

Όποια παράταση ξεπερνάει την ημερομηνία διενέργειας ευρωεκλογών θα έχει “σοβαρές επιπτώσεις” και θα προκαλέσει “νομικά προβλήματα”, υπογράμμισε ο Α. Ταγιάνι.

Γιούνκερ: Νέα Σύνοδος την επόμενη εβδομάδα

“Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε και δεύτερη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μέι: Να αποφασίσει η Βουλή

“Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσουμε ότι το Brexit είναι απόφαση του βρετανικού λαού και πρέπει να την υλοποιήσουμε. Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα. Έχει έρθει η ώρα να αποφασίσει η Βουλή των Κοινοτήτων”, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Επεσήμανε, βέβαια, ότι ελπίζει η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία. “Ακόμη προσπαθώ να διασφαλίσω ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει μία συμφωνία, ώστε να φύγουμε με τρόπο συντεταγμένο”, είπε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: Ατυχές ότι δεν υπάρχει ακόμα απάντηση

“Δυστυχώς, οκτώ ημέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες – πώς θα γίνει το Brexit”, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντας “ατυχές” το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσει η συμφωνηθείσα διαδικασία.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα