back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Το Μέλλον που φτιάξαμε μαζί» – Απολογισμός του Γιώργου Καμίνη για τα 8 χρόνια θητείας στο δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

«Στην Αθήνα αφήνω ό,τι ακριβώς δεν βρήκα, οικονομικούς πόρους και σχέδιο για την πόλη» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον απολογισμό της 8ετούς θητείας του.

«Παραλάβαμε ένα δήμο με έλλειμμα 48 εκ. ευρώ και παραδίδω ένα δήμο με πλεόνασμα 22 εκ. ευρώ», είπε ο κ. Καμίνης, αναφέροντας ως μεγάλα έργα της θητείας του τις 22 πεζοδρομήσεις που αλλάζουν την εικόνα στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, την κατασκευή του Σεραφείου στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, την κατασκευή και το ζωντάνεμα της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, τη μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο και τα πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία στην Κυψέλη και τα Πατήσια.

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” (Ακαδημίας 59) το δημοτικό έργο 2011 – 2019, μία αναδρομή στις μεγάλες τομές, τις ευρείες παρεμβάσεις, τα σημαντικά γεγονότα και το έργο – παρακαταθήκη που αφήνουν στην Αθήνα οι δυο θητείες της δημοτικής παράταξης «Γ.Καμίνης – Δικαίωμα στην πόλη».

«Βρήκαμε ένα δήμο όπου η φιλανθρωπία αφορούσε μερικές εκατοντάδες ανθρώπων και μετατρέψαμε την Αθήνα σε πόλη αλληλεγγύης για 40 χιλιάδες συμπολίτες μας, χωρίς διακρίσεις», είπε ο κ. Καμίνης μιλώντας μέσα στο κατάμεστο Ολύμπια.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό του δημοτικού έργου 2011 – 2019 ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε μία αναδρομή στις μεγάλες τομές, τις ευρείες παρεμβάσεις, τα σημαντικά γεγονότα και το έργο – παρακαταθήκη που αφήνουν στην Αθήνα οι δυο θητείες της δημοτικής παράταξης «Γ. Καμίνης – Δικαίωμα στην πόλη».

«Βρήκαμε έναν δήμο μαθημένο σε έργα βιτρίνας και φτιάξαμε ένα δήμο με στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία. Για μια Αθήνα ανθεκτική και βιώσιμη, ικανή να αντισταθεί στις ανατροπές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και παραδίδουμε έναν δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων. Με καινούργιο στόλο απορριμματοφόρων και πιλοτική αποκομιδή των απορριμμάτων με ραντεβού, μέσω SMS» είπε ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στην εικόνα του δήμου όταν τον παρέλαβε το 2011.

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στις στιγμές αυτής της 8ετίας που δεν θα ξεχάσει: «Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου του 2012, που κάηκαν 40 κτίρια στην πόλη. Τη φωτιά στο Μάτι, το περασμένο καλοκαίρι και τις φοβερές εκείνες ώρες της εκκένωσης των παιδικών μας κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα, καθώς και το βλέμμα των γονιών των 621 παιδιών που τα περίμεναν στην Τεχνόπολη. Θα θυμάμαι για πάντα την πλατεία Συντάγματος γεμάτη τρόφιμα για τους άπορους, εκείνο το ποτάμι αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα του 2013, αλλά και τα μονίμως χαμηλωμένα μάτια των ανθρώπων στα συσσίτια. Δεν θα ξεχάσω όμως και τη συγκίνησή μου εκείνο το βράδυ, όταν είδα δεκάδες παιδάκια να διδάσκονται κολύμβηση στην καινούργια πισίνα του Σεραφείου Συγκροτήματος που κατασκευάστηκε και αυτό με πόρους ΕΣΠΑ. Αλλά και ποτέ δεν θα ξεχάσω την υπερηφάνεια που ένιωσα στη Λισαβόνα, όταν ακούστηκε το όνομα της Αθήνας, ως νικήτριας του Βραβείου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018».

Και συμπλήρωσε: «Δεν ξεχνώ τον κόσμο του πνεύματος και της τέχνης που συγκεντρώνουν οι εκατοντάδες εκδηλώσεις μας στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα -Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018”, που κερδίσαμε από την UNESCO, αλλά και τον ενθουσιασμό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων της τέχνης που ήρθαν στην Αθήνα όταν επελέγη η πόλη μας για να φιλοξενήσει την κορυφαία Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, Documenta 14».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Καμίνης τόνισε: «Μου ζητήθηκε πολλές φορές, από συνεργάτες αλλά και φίλους, να φροντίσω τη δημόσια μου εικόνα, να επενδύσω σε έργα βιτρίνας και δημόσιες μεγαλόστομες παρεμβάσεις αρεστές αλλά όχι χρήσιμες, να λειτουργώ με όρους επικοινωνίας και όχι πολιτικής ουσίας, να προσπαθώ να πείσω τους πολίτες ότι είμαι ένας καλός δήμαρχος με στοχευμένα δημοσιεύματα. Έκανα ακριβώς το αντίθετο. Και δεν μετανιώνω στιγμή. Διότι δεν είναι μόνο το έργο που έχω αφήσει πίσω μου. Ζητούμενο για μένα είναι η συμμετοχή στα κοινά να γίνεται με ήθος, ευγένεια, σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με όρους που θα προάγουν το πολιτικό μας πολιτισμό και κυρίως την ίδια τη δημοκρατία. Και πιστεύω ότι αυτά υπηρέτησα, με συνέπεια και ευθύνη. Και είναι αυτό που με κάνει να νιώθω καλά, στο τέλος της θητείας μου».

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα