back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των Στοών Αρσακείου, Ορφέως και Βιβλίου

Διαβάστε επίσης

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για την πολυετή παραχώρηση των επί χρόνια ερημωμένων Στοών Αρσακείου – Ορφεώς και Βιβλίου προχωρά η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία), έπειτα από μια επεισοδιακή διαδικασία που ναυαγεί εν μέσω έντασης.

Στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει πέρυσι η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, είχαν συμμετάσχει αρχικά τρία σχήματα. Η πρώτη διαδικασία καθυστέρησε αρκετούς μήνες και συνεχίστηκε με την υποβολή κοινής προσφοράς από τους δύο ομίλους που είχαν παραμείνει.

Food Galleries

Στόχος του επενδυτικού σχήματος στο οποίο συμμετείχε η εταιρεία επενδύσεων ακινήτων (σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) Bluehouse, ο όμιλος Φάις, αλλά και μια ομάδα επενδυτών (Legendary Foods) υπό τον επιχειρηματία Αρη Κεφαλογιάννη, ήταν η ανάπτυξη μιας οργανωμένης αγοράς τροφίμων και χώρων εστίασης κατά τα πρότυπα των γνωστών Food Halls, που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Το επενδυτικό σχήμα σχεδίαζε την ανάπτυξη εντός των στοών σύγχρονων αγορών τροφίμων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα των μεγάλων Food Galleries, αλλά και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας με παράλληλη διατήρηση των εμπορικών καταστημάτων που έχουν ήδη μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το σκεπτικό στηρίχθηκε στο έλλειμμα τέτοιων αναπτύξεων στην πρωτεύουσα παρά τη μεγάλη αύξηση των ξένων επισκεπτών και την ύπαρξη υποβαθμισμένων δημόσιων μόνο αγορών όπως αυτές στην οδό Αθηνάς.

Ιδιοκτήτης των δύο στοών, ευρύτερα γνωστών ως Στοά του Βιβλίου και Στοά Ορφέως, είναι η «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία», το διοικητικό συμβούλιο της οποίας έχει εισέλθει στη φάση της τελικής αξιολόγησης της κοινής προσφοράς των επενδυτών είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με το επενδυτικό σχήμα.

Στους όρους του διαγωνισμού προβλεπόταν η μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών μέτρων, στις ρημαγμένες πλέον εμπορικές στοές Αρσακείου – Ορφέως και Βιβλίου.

Πρόκειται για τις δύο στοές του Αρσάκειου Μεγάρου που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου του δήμου Αθηναίων.

Τα περισσότερα καταστήματα τόσο στη Στοά του Βιβλίου όσο και στη Στοά Αρσακείου – Ορφέως είναι πλέον άδεια, καθώς από τους περίπου 65 χώρους που λειτουργούσαν στο παρελθόν σήμερα είναι μισθωμένοι περί τους 15.

Σημειώνεται πως ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο και ειδικά το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως διατηρητέο μνημείο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα