back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλβανία: Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Διαβάστε επίσης

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Αλβανία με διαδηλωτές να «πολιορκούν» την Αλβανική Βουλή ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπαθούσαν μάταια να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο κτίριο της Βουλής και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν σε αυτό αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία που έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Από το μπλοκ των διαδηλωτών εκσφενδονίστηκαν κατά των δυνάμεων της τάξης πέτρες και άλλα αντικείμενα.Η αστυνομία έκανε προσαγωγές ατόμων προκαλώντας την αντίδραση των διαδηλωτών που κατευθυνθήκαν στο κτίριό της αξιώνοντας την απελευθέρωσή τους.

Την ώρα που οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν τρεις βουλευτές του αντιπολιτευόμενου SMI έπαιρναν τις θέσεις του στο κοινοβούλιο σπάζοντας το «μποϊκοτάζ» της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση

Αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους νωρίς το πρωί, δεκάδες από αυτούς έριξαν κροτίδες και καπνογόνα, με την αστυνομία να τους απωθεί.

Θυμίζουμε πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών έκλεψε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με το αλβανικό εκλογικό σύστημα κλειστών καταλόγων, οι έδρες των παραιτηθέντων βουλευτών προσφέρθηκαν στους υποψήφιους που είχαν καταλάβει χαμηλότερη θέση.

Μερικοί από αυτούς συμφώνησαν να αναλάβουν καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκαν «προδότες».

Πηγές της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, που οργανώνει τις κινητοποιήσεις, ανέφεραν ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μέχρις ότου παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και προκηρυχθούν εκλογές.

Οι δυτικοί εταίροι της Αλβανίας επέκριναν σφοδρά την αντιπολίτευση για την εγκατάλειψη του κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της να αποχωρήσει «επίθεση στη Δημοκρατία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα