back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απάντηση ΕΕ στον Τραμπ: “Δεν αναγνωρίζουμε την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν”

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα διαφιλονικούμενα Υψίπεδα του Γκολάν, έπειτα από τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

“Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει. Συντάσσεται με το Διεθνές Δίκαιο και δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των περιοχών που κατέλαβε το 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν. Δεν τα αναγνωρίζει ως μέρος της εδαφικής ακεραιότητας του Ισραήλ”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης στο πρακτορείο Reuters.

Εκτός από την ΕΕ, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν προχώρησαν σήμερα σε ανακοινώσεις, με τις οποίες καταδικάζουν τη δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή φέρνει την περιοχή στα πρόθυρα νέα κρίσης. Η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα ότι η δήλωση του αμερικανού προέδρου συνιστά απλώς μία πρόσκληση, προειδοποιώντας, εκ παραλλήλου, ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την Μέση Ανατολή. Σοκαρισμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, καταγγέλλοντας ότι ο Τραμπ επιχειρεί να δώσει στο Ισραήλ κάτι που δεν του ανήκει.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967 μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών εναντίον της Συρίας, και προσαρτήθηκαν επισήμως το 1981. Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί, ωστόσο,  να τα αντιλαμβάνεται ως κατεχόμενα εδάφη.

Η δήλωση Τραμπ, που έγινε αιφνιδιαστικά μέσω Twitter, ανατρέπει δεκαετίες αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα