14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Χάικο Μάας: κυρώσεις για παραβιάσεις των ευρωπαϊκών αξιών

Διαβάστε επίσης

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναστέλλει τη χρηματοδότηση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος χωρών-μελών της που επικυρώνουν νόμους οι οποίοι αντίκεινται σε θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθεροτυπία.

Τοποθετούμενος σε εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο Μάας επισήμανε ότι χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ από όση συνεισφέρουν σε αυτήν, κατά συνέπεια η μείωσή της αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό για τις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν βασικοί θεμελιώδεις κανόνες τους οποίους πρέπει να τους σέβονται όλοι», είπε ο Χάικο Μάας. Για τα μέλη που τους παραβιάζουν, «θα πρέπει να ερευνούμε εάν θα πρέπει να υφίστανται οικονομικές κυρώσεις», συμπλήρωσε.

Το πάγωμα της χρηματοδότησης «είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν» οι κυβερνήσεις που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου, έκρινε.

Το ΕΛΚ και ο Ορμπάν

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της αναστολής της συμμετοχής του κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στις τάξεις του, λόγω των ανησυχιών ότι παραβίασε θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ όσον αφορά το κράτος του δικαίου.

Ο Όρμπαν -ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2010- έχει κατηγορηθεί πως προσπαθεί να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης, τομείς της οικονομίας, την εκπαίδευση, ακόμη και ιδρύματα επιστημονικής έρευνας.

Η ΕΕ βρίσκεται εξάλλου σε διένεξη με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ρουμανίας εξαιτίας νομοθετημάτων τα οποία οι επικριτές τους και οι Βρυξέλλες θεωρούν ως υπονομεύουν το κράτος δικαίου και θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα