back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ουρές και αγανάκτηση στο «Κτηματολόγιο» στο Γαλάτσι

Διαβάστε επίσης

«Ουρές της οργής και της υπομονής» είναι η κατάλληλη φράση για να περιγράψει κανείς την χαοτική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στο Κτηματολόγιο με τους πολίτες να περιμένουν στην «ουρά» για περισσότερες από 5 ώρες.

Αυτή η εικόνα παρατηρείται από την πρώτη μέρα λειτουργίας και δεν έχει αλλάξει έκτοτε.

Πολίτες : « Βάλ’ τε περισσότερους υπαλλήλους»

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν στον Αθήνα 9.84 πολίτες που βρέθηκαν εκεί και απηύθυναν έκκληση για περαιτέρω στελέχωσης της Υπηρεσίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου. Την αγανάκτηση των πολιτών προκαλεί και η επιλογή μιας απομακρυσμένης περιοχής, όπως το Γαλάτσι, για τη δήλωση ακινήτων και αγροτεμαχίων που έχουν στην επαρχία. Μόνο θετικό στοιχείο, όπως λένε, αποτελεί το μεγάλης χωρητικότητας πάρκινγκ που διαθέτει ο χώρος των ολυμπιακών ακινήτων στο Γαλάτσι.

Εικόνες ντροπής

Προετοιμασμένοι για έως και 5 ώρες αναμονή στις ουρές του γραφείου κτηματογράφησης, στο Γαλάτσι, και με πολλή υπομονή θα πρέπει να είναι οι πολίτες που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν.

Στην είσοδο συνωστίζονται από τις 5:30 τα ξημερώματα, περιμένοντας να ανοίξουν τις πόρτες, 200-300 άτομα. Αυτό και μόνο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί πλέον σε καθημερινη βάση.

[su_slider source=”media: 80896,80897,80898,80899,80900,80901,80902″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Διευθύντρια του φορέα «Εθνικό Κτηματολόγιο»: Θα δοθούν οι απαραίτητες παρατάσεις»

Η κυρία Άρια Ιωαννίδη, τοπογράφος μηχανικός και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Έργων του φορέα «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», με παρέμβασή της στον Αθήνα 9.84 αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κτηματολόγιο προανήγγειλε ότι, «όπου χρειαστεί θα δοθούν παρατάσεις στις δηλώσεις του κτηματολογίου».

Απαντώντας στο αίτημα των πολιτών για επιπλέον προσωπικό επισημαίνει ότι «αυτό θα γίνει άμεσα και αν χρειαστεί θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα για την εξυπηρέτηση του κοινού».

Συνεχίζεται η διαδικασία με τους πολίτες να προσέρχονται καθημερινά

Ειδικότερα, συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων των ακίνητων περιουσιών στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.

Οι πολίτες που κατοικούν εντός Αττικής μπορούν για πρώτη φορά να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους αντί να πηγαίνουν στους τόπους όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους. Έχουν διατεθεί 3.000 τετραγωνικά μέτρα- τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου- στους κατά τόπους αναδόχους και μελετητές σε όλη τη χώρα. Στο Κτηματολόγιο μπορεί ο κόσμος να υποβάλει τη δήλωσή του στην Αθήνα, όπου και κατοικεί και να μην χρειάζεται να μεταβεί στις περιοχές εκείνες.
Χρηστικές πληροφορίες για τους πολίτες

Κάτι χρήσιμο και για τους ίδιους τους πολίτες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται είναι ότι θα πρέπει να είναι σχετικά προετοιμασμένοι, δηλαδή να έχουν πληρότητα των στοιχείων που χρειάζεται να υποβάλουν, να έχουν φροντίσει από πριν να έχουν τα αντίγραφα των συμβολαίων, των τίτλων δηλαδή που τεκμηριώνουν το δικαίωμα, να γνωρίζουν ορισμένα στοιχεία εντοπισμού, γιατί καθυστερεί τη διαδικασία όταν κάποιος δεν ξέρει που είναι το ακίνητό του. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένο το έντυπο της δήλωσης με τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του ακινήτου.

Πάνω από 100 εργαζόμενοι, δικηγόροι, τοπογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, βρίσκονται στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, προσωπικό που ωστόσο δεν αρκεί σύμφωνα πάντα με τους πολίτες που μιλήσαμε.

Ώρες λειτουργίας

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 π.μ. έως τις 4:30 μ.μ., ενώ την Τετάρτη από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.. Σύμφωνα με πληροφορίες του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το κυριότερο στοιχείο είναι ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να έρθει να υποβάλλει τη δήλωσή του για το κτηματολόγιο και να εντοπίσει στους χάρτες -είτε τους ψηφιακούς είτε τους αναλογικούς- την ακίνητη περιουσία του. Ο καθένας μπορεί μέσω υπολογιστή, «σκανάροντας» τα χαρτιά του, να υποβάλει τη δήλωσή του σε μία εφαρμογή που υπάρχει. Το πρώτο ζητούμενο είναι ο εντοπισμός. Το δεύτερο είναι ότι πολλές φορές στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν τίτλοι και πολλοί έχουν αποκτήσει το ακίνητό τους με χρησικτησία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομίσουν-αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για τη χρησικτησία- το Ε9 που αποδεικνύει ότι χρησιμοποιούν αυτό το ακίνητο και άλλα έγγραφα που αναφέρονται σε αναλυτικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Οι δύο ιδιαιτερότητες λοιπόν, είναι η έλλειψη τίτλων στην Περιφέρεια και η δυσκολία ενίοτε στον εντοπισμό του ακινήτου.

Το Κτηματολόγιο είναι μία ψηφιακή βάση δεδομένων, όπου καταγράφονται όλες οι πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν δικαιώματα σε ακίνητα. Έτσι, μέσα από αυτή τη βάση πληροφοριών, εύκολα και αξιόπιστα μπορεί κανείς να πληροφορηθεί το σύνολο των δικαιωμάτων για κάθε ελληνικό ακίνητο. Να σημειωθεί ότι όλοι οι πολίτες οφείλουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κατάρτισης κτηματολογίου. Σε άλλη περίπτωση, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα