Search
Μυρσίνη Λοΐζου

Παραιτήθηκε η Μυρσίνη Λοΐζου από υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Τι αναφέρει στην επιστολή της

597

Την παραίτησή της από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε η Μυρσίνη Λοΐζου, μετά τις αποκαλύψεις για καταδίκη της επειδή εισέπραττε για πεντέμισι χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λοΐζου επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέδωσε την επιστολή παραίτησή της, την οποία προηγουμένως είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω στενών συνεργατών του.

Η επιστολή παραίτησης

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν. Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού. Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν. Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος».

Νέα ερωτήματα θέτει η ΝΔ για την υπόθεση της Μ. Λοΐζου

Νέα ερωτήματα θέτει η ΝΔ για την υπόθεση Λοΐζου. Πηγές της Πειραιώς διερωτώνται χαρακτηριστικά:

«1. Ποιος συνεργάτης του κ. Τσίπρα επέλεξε την κ. Λοΐζου και μια ποια ακριβώς κριτήρια;
2. Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας την καταδίκη της για την παράνομη σύνταξη όταν την υποδέχθηκε στο Μαξίμου;
3. Είχε επικοινωνήσει το πρωί ο κ. Τζανακόπουλος με την κ. Λοΐζου όταν ψευδώς και δημόσιας υποστήριξε ότι δεν πήρε τα χρήματα που της καταβάλλονταν επί 69 μήνες;».

Πιέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. “Αν ισχύουν όλα αυτά πρέπει να αποσυρθεί γιατί όσοι κατεβαίνουν στην πολιτική πρέπει να είναι καθαροί” είχε δηλώσει ο Σπύρος Δανέλλης.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Αlpha εμφανίστηκε αρχικά επιφυλακτικός λέγοντας ότι, δεν μπορεί να σχολιάσει μια δικαστική υπόθεση, ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειές της, ενώ επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ για επιστολή παραίτησης Μ. Λοΐζου

«Προς τον κ. Τζανακόπουλο, τον ανενημέρωτο κ. Τσίπρα, την αποσυρθείσα υποψήφια και εν γένει τον ΣΥΡΙΖΑ: Στο λεξικό μετά τη λέξη “συγγενής” και πριν από το λήμμα “συγγραφέας”, υπάρχει και η λέξη «συγγνώμη»…», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Έντονη αντίδραση από ΝΔ

Την «αποπομπή σήμερα κιόλας της κυρίας Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ», ζήτησε πρώτη η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, σε δήλωσή της ανέφερε πως «η αποκάλυψη ότι η κυρία Μυρσίνη Λοΐζου επί 5,5 χρόνια «ξέχασε» να δηλώσει το θάνατο της μητέρας της για να εισπράττει παράνομα τη σύνταξή της είναι πραγματικά ασύλληπτη».

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, ο πρωθυπουργός «οφείλει σήμερα κιόλας να την αποπέμψει από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς όπως προσθέτει «είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να μην γνώριζε ότι έχει καταδικασθεί σε δύο χρόνια φυλάκιση από τη Δικαιοσύνη».

Λοβέρδος: Κανένα κόμμα δεν πρέπει να συμπεριλάβει την κ. Λοΐζου στο ψηφοδέλτιό του

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «δεν πρέπει κανένα κόμμα να συμπεριλάβει τη Λοΐζου στο ψηφοδέλτιό του».

«Είναι τεράστιο θέμα δεοντολογίας, αν ισχύει. Δεν δικαιούται σήμερα κανένα κόμμα να τη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι έχουμε καταδικάσει την περίπτωση αυτή. Θεωρώ ότι κάποιος με ποινικό πρόβλημα έπρεπε να το πει. Αυτοί που παρήγαγαν έξαλλη κριτική στο παρελθόν, δεν μπορεί να είχαν στο ψηφοδέλτιό τους τέτοιο πρόσωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΚΙΝΑΛ: «Όσα έρχονται στο φως συμπληρώνουν το προφίλ των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ»

«Εμείς έγκαιρα ασκήσαμε κριτική στις προκλητικές τοποθετήσεις της κυρίας Λοΐζου για την βία και την τρομοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κ. Λοϊζου.

Ο κ. Χρηστίδης πρόσθεσε ότι, «όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας συμπληρώνουν το προφίλ των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το αξιακό πλαίσιο των επιλογών του κύριου Τσίπρα».

Μαυρωτάς: Μονόδρομος η αποπομπή της

Με αφορμή τις αποκαλύψεις, ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής: «Αν ευσταθούν τα όσα έχουν ειπωθεί για την κυρία Λοΐζου, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η αποπομπή της από το ψηφοδέλτιο. Αυτό είναι βέβαια θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και των αξιακών του κριτηρίων».

Οι δικαστικές περιπέτειες της κυρίας Λοΐζου

Ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη φέρεται να έχει η κ. Μυρσίνη Λοΐζου.

Στις 14 Μαΐου, αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, υπόθεση με κατηγορούμενη την ίδια για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

Η υπόθεση αφορά στη μη επιστροφή των παράνομα εισπραχθέντων χρημάτων.

 

Γιώργος Κατσίγιαννης – Απόστολος Χονδρόπουλος – Κατερίνα Παπαβασιλείου – Μίνα Μουστάκα

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *