back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρωσικό προξενείο: Στο μικροσκόπιο το υλικό, μετά την επίθεση με χειροβομβίδα

Διαβάστε επίσης

Στο μικροσκόπιο των αρχών η επίθεση με χειροβομβίδα στις 3.20 τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο του Ρωσικού Προξενείου στο Χαλάνδρι, που εξερράγη κάτω από το φυλάκιο του σκοπού, προκαλώντας ζημιές σε ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάμερες έχουν καταγράψει δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μηχανή να πετούν τη χειροβομβίδα στον εξωτερικό χώρο του προξενείου.

Ακόμη υπό εξέταση βρίσκονται και τα ευρήματα που συλλέχθηκαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Επίσης εξετάζεται αν δίκυκλο, που βρέθηκε λίγο αργότερα καμένο στα Εξάρχεια, συνδέεται με το περιστατικό.

Η επίθεση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτήν που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τότε, οι δράστες είχαν πετάξει χειροβομβίδα στη σκοπιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο φρουρός στο πόδι. Την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση “Επαναστατικής Αυτοάμυνας”.

Καταδικάζουν υπ. Εξωτερικών και Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπ Εξωτερικών. Προσθέτει ότι οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση του περιστατικού καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη διαβεβαίωση ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά», έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik».

Με δύο tweet η ρωσική πρεσβεία ενημερώνει το κοινό ότι δεν έχει διαταραχθεί η λειτουργία τόσο της πρεσβείας όσο και του προξενείου. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες μετά το σημερινό περιστατικό με τη ρίψη χειροβομβίδας στον προαύλιο χώρο του προξενείου, αναφέρει.

Ταυτόχρονα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την άμεση ανταπόκριση των ελληνικών διωκτικών αρχών με τις οποίες παραμένει σε στενή επαφή.

ΝΔ: «Η εικόνα εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα»

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισημαίνει: «Το χτύπημα εναντίον του ρωσικού προξενείου αποδεικνύει ότι η τρομοκρατία παραμένει ενεργή και απειλεί τόσο τους πολίτες όσο και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. H σημερινή “αναβαθμισμένη” επίθεση προστίθεται σε δεκάδες άλλες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, σε πρεσβείες, προξενεία, πρεσβευτικές και προξενικές κατοικίες».
Και καταλήγει: “Η εικόνα, όμως, αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα και δημιουργεί κλίμα γενικής ανασφάλειας. Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον».

Δημήτρης Πέρρος – Αλεξάνδρα Βουδούρη – Δημήτρης Τριανταφυλλίδης – Απ. Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα