back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νορβηγία: Εκκένωση επιβατών από κρουαζιερόπλοιο

Διαβάστε επίσης

Από το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky έχουν απομακρυνθεί μέχρι τώρα 440 επιβάτες, μεταδίδει το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Δύο ρυμουλκά βρίσκονται δίπλα στο Viking Sky και ετοιμάζονται να το ρυμουλκήσουν προς το λιμάνι του Μόλντε.

Το κέντρο διάσωσης αναφέρει ότι τα σχοινιά έλξης βρίσκονται στη θέση τους στο πλοίο, οπότε μπορεί να ξεκινήσει η ρυμούλκηση του σκάφους προς το Μόλντε.

Από τους 1.373 επιβαίνοντες στο πλοίο, 915 είναι επιβάτες και 458 μέλη του πληρώματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Οι καιρικές συνθήκες κάνουν την επιχείρηση μεταφοράς δύσκολη. Χρειάζεται χρόνος καθώς κάθε φορά τα ελικόπτερα απομακρύνουν 15 -20 επιβάτες”, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κέντρο Διάσωσης, ο Per Fjeld.

Συνολικά, υπάρχουν πέντε ελικόπτερα που συμβάλλουν στην επιχείρηση. Ο Einar Knutsen στο Κέντρο Διάσωσης είπε στο δίκτυο TV 2 ότι επί του παρόντος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι σωστικές λέμβοι, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κύματα έξι και οκτώ μέτρων.

Εν τω μεταξύ, επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τρεις από τις τέσσερις μηχανές του κρουαζιερόπλοιου Viking Sky όπως ανακοίνωσαν οι νορβηγικές υπηρεσίες διάσωσης.

Η δραματική επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου, με τους επιβάτες να ανεβαίνουν ένας ένας στο ελικόπτερο για να μεταφερθούν στη στεριά συνεχίζεται στο μεταξύ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Περ Φιέλντ, ο εκπρόσωπος του κέντρου διάσωσης για τη νότια Νορβηγία.

“Τρεις από τους τέσσερις κινητήρες λειτουργούν, οπότε το πλοίο μπορεί τώρα να μετακινηθεί μόνο του”, δήλωσε ο Φιέλντ.

Νωρίς το πρωί, το πλοίο απομακρυνόταν με ταχύτητα δύο έως τριών κόμβων από την ακτογραμμή που έχει πλήθος επικίνδυνων υφάλων στ΄ανοικτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρομσντάλ, στη δυτική Νορβηγία.

Το πλοίο Viking Sky εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίς το απόγευμα.

Γύρω στις 21:00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας), 136 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από το πλοίο, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα ένας προς ένας, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Κέντρου Διάσωσης της νότιας Νορβηγίας, ο Περ Φζελντ.

Οι επιβάτες προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες. Πολλοί από αυτούς είναι βρετανικής και αμερικανικής υπηκοότητας, επισήμανε ο Φζελντ.

Στο πλοίο, «οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Στα πλάνα που προβάλλουν τοπικά ΜΜΕ διακρίνονται επιβάτες να επιχειρούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους παρά το γεγονός ότι το πλοίο τραντάζεται και τα έπιπλα μετακινούνται.

«Είχαμε καθίσει για να γευματίσουμε όταν άρχισε το πλοίο να τραντάζεται» αφηγήθηκε ο Αμερικανός Τζον Κάρι.

«Νερό άρχισε να μπαίνει στο πλοίο. Επικράτησε χάος» συνέχισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα