back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη για μια τρίτη ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων παραδέχεται η Μέι

Διαβάστε επίσης

Η ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας μια ακόμη συζήτηση στην βρετανική βουλή για το Brexit.

Απόψε μετά τα μεσάνυχτα, οι βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τρεις τροπολογίες με σημαντικότερη αυτή του Συντηρητικού Λούτβιν που ζητά την ευθύνη των αποφάσεων για το Brexit να την αναλάβει η Bουλή των Κοινοτήτων.

Τέσσερις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο από την Ε.Ε το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει εγκλωβισμένο σε μία άνευ προηγουμένου θεσμική κρίση . Χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης και χωρίς η κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει έστω και το πλαίσιο των βήματα που θα ακολουθήσει τις επέμενες ημέρες, η πρωθυπουργός Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη ήττα, εάν επιχειρήσει την ύστατη ώρα, να επαναφέρει προς ψήφιση της συμφωνία αποχώρησης στον οποία έχει καταλήξει με τους 27 .

Αυτό κατέστησε σαφές το απόγευμα της Δευτέρας η ηγέτης του μικρού βορειοιρλανδικού ενωτικού κόμματος DUP η Αρλίν Φόστερ η οποία απάντησε αρνητικά στο αίτημα της πρωθυπουργού Μέι λέγοντας ότι το κόμμα της δεν προτίθεται να υποστηρίξει τη Συμφωνία αποχώρησης ούτε σε μια τρίτη ψηφοφορία .

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αμέσως μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετέβη στην Βουλή των Κοινοτήτων προκείμενου να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, για το Brexit.

Στην ομιλία της η Μέι κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει την διακομματική τροπολογία (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που αφορά στη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει την μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit.

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα η Βουλή των Κοινοτήτων, όλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι στο ότι μια αλλαγή επί της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν είναι επιλογή», δήλωσε πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η ίδια τόνισε ότι οι εναλλακτικές επιλογές είναι είτε να εφαρμοστεί ένα Brexit υπό άλλη μορφή είτε να προχωρήσει η χώρα σε δεύτερο δημοψήφισμα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να παραμείνει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 παρά να αρχίσει να μιλά για την εξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος». Eπεσήμανε δε ότι τώρα είναι η στιγμή για να ληφθεί μια απόφαση.

«Το προκαθορισμένο αποτέλεσμα είναι να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Μέι. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε επίσης ότι δεν έχει αρκετή στήριξη ώστε να θέσει τη συμφωνία επί του διαζυγίου με την Ε.Ε. σε τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Γνωρίζω πως η συμφωνία μου αποτελεί συμβιβασμό», τόνισε ενώ σημείωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο σωστός δρόμος είναι το ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν με συμφωνία, τώρα στις 22 Μαίου. «Ωστόσο, με μεγάλη λύπη διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής υποστήριξη στο Σώμα για να επαναφέρει τη συμφωνία για μια τρίτη ουσιαστική ψήφο», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ καμία ένδειξη για το πότε θα υπάρξει μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν δόθηκε από το No 10, το οποίο ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός θα φέρει την συμφωνία μόνο εάν πιστεύει ότι θα έχει πιθανότητες να εγκριθεί. Σε σημερινή ενημέρωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν τέθηκε από τα μέλη του το θέμα της παραίτησης της πρωθυπουργού, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα αναδείξουν την πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit στη Βουλή (όπως προβλέπει η τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν), απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση.

«Δένοντας τα χέρια της κυβέρνησης κατά αυτό τον τρόπο, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της διαδικασίας του κοινοβουλίου, θα είχε επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και στην ισορροπία των δυνάμεων και στις ευθύνες των δημοκρατικών μας θεσμών», απάντησε ο εκπρόσωπος σχετικά με το πως βλέπει η Τερέζα Μέι την συγκεκριμένη κίνηση.

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας η κα Μέι συναντήθηκε με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και του πρότεινε, σύμφωνα με τον ίδιο να χωρίσει στα δυο μια ενδεχόμενη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης ούτως ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το κείμενο της Συμφωνίας. Ο κ Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν αποδέχθηκε τον διαχωρισμό του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης από το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης . Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου η Τερέζα Μέι συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από τη θέση της.

ΕΕ: Η μη συμφωνία του Brexit είναι «όλο και πιο πιθανή»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι μια μη συμφωνία του Brexit είναι «όλο και πιο πιθανή», δήλωσαν τη Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά την παράταση δύο ακόμη εβδομάδων που έδωσε η ΕΕ στη Βρετανία για να επιλύσει το πολιτικό της αδιέξοδο, παρότι είναι αμφίβολο ότι αυτό θα λειτουργήσει.

«Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό το σενάριο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας τις προετοιμασίες της ΕΕ σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

 

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα