back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δικαιώνει τον Τραμπ η έκθεση Μιούλερ για τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξε συνέργεια της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η περίληψη του πορίσματος δεν καταλήγει επίσης σε κανένα συμπέρασμα για το εάν ο κ Τραμπ «διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης» σε ό,τι αφορά την απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, που ήταν επικεφαλής των σχετικών ερευνών, πριν τον Ρόμπερτ Μιούλερ.

Το πόρισμα κατατέθηκε χθες στο Κογκρέσο και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ.

Το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου στο Twitter ήταν: «καμία συνέργεια. Καμία παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

Για το πόρισμα αυτό χρειάστηκε έρευνα 675 ημερών, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Μιούλερ.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικ Φλιν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μιούλερ. Σύμφωνα με τον Μπαρ δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις.

«Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω διώξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα