back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπακαλιαρόπιτα

Διαβάστε επίσης

Η οσμή και η γεύση του παστού μπακαλιάρου μου διεγείρουν την μνήμη, ο μπακαλιάρος μου θυμίζει τα μπακαλικά εποχής, που μόλις έμπαινες μέσα σ έπαιρνε η μυρωδιά του, ήταν ολόκληρος η κομματιασμένος μέσα στα τσουβάλια, τώρα υπάρχει σε όλες του τις μορφές, ολόκληρος, κομμάτια και έτοιμος ξαρμυρισμένος.
Όταν διάβασα την συνταγή της φίλης μου άρεσε, σκέφτηκα πως πρέπει να την φτιάξω και να σας την δώσω, είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Ας δούμε πρώτα το θα χρειαστούμε
Μπακαλιάρο παστό φιλέτο περίπου ένα κιλό, να μην έχει κοκαλάκια, ένα κρασοπότηρο γεμάτο λάδι, λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο, γιατί το πολύ την κάνει γλυκιά, λίγο μαϊντανό, χυμό ντομάτας, πιπέρι, άνηθο, «σάψυχο» κάτι σαν ρίγανη που έχουν στην Κεφαλονιά, ή αλλιώς φρέσκια η ξερή ρίγανη και ένα κρασοπότηρο ρύζι για πιλάφι ή ότι άλλο, μερικοί θέλουν να είναι μαλακό μέσα το ρύζι, νομίζω πως είναι καλύτερο το ρύζι για πιλάφι.

Πάμε τώρα να την φτιάξουμε
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο τόσο, ώστε να μην βάλουμε καθόλου αλάτι μετα, βράζουμε όλα αυτά που είπαμε με λίγο νερό, ώστε όταν ρίξουμε το ρύζι να δέσει χωρίς να περισσέψουν ζουμιά για δέκα λεπτά περίπου, μετά βγάζω σε ένα πιάτο τον μπακαλιάρο και με το πιρούνι τον κάνω κομματάκια μικρά και βγάζω τυχόν κόκκαλα αν υπάρχουν, τον ξαναρίχνω στη κατσαρόλα και μετα από πέντε λεπτά ρίχνουμε το ρύζι, περιμένουμε άλλα πέντε λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά.
Όσες η όσοι ξέρουν ν ανοίγουν φύλλο ας το κάνουν, εγώ σας είπα δεν το κάνω αυτό το σπορ, παίρνω φύλλο για χωριάτικη πίττα που είναι αριστούργημα.

Στρώνουμε λοιπόν σε λαδωμένο ταψάκι το φύλλο μας, το λαδώνουμε κι αυτό λίγο και ρίχνουμε μέσα το υλικό μας, σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, ραντίζουμε με λίγο νερό, κάνουμε τρύπες με μια οδοντογλυφίδα γιατί αλλιώς φουσκώνει η ζύμη στο ψήσιμο και θα σκάσει.
Θέλει περίπου μια ώρα ψήσιμο στον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω.
Η νοστιμιά αυτής της πίτας είναι ότι το φύλλο αρωματίζεται από το ζουμί του μπακαλιάρου με όλα αυτά τα μυρωδικά και η ντομάτα δίνει ελαφρά κόκκινο χρώμα που βγαίνει λίγο στο φύλλο από τις τρυπίτσες που κάναμε.
Σερβίρουμε με μια πλούσιά πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή είναι της Κατερίνας Αντωνάτου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα