back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το πόρισμα των δίχρονων ερευνών του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιουλερ σχετικά με τη συνέργεια προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016 είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Τραμπ: Δεν υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξε συνέργεια της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η περίληψη του πορίσματος δεν καταλήγει επίσης σε κανένα συμπέρασμα για το εάν ο κ Τραμπ «διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης» σε ό,τι αφορά την απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, που ήταν επικεφαλής των σχετικών ερευνών, πριν τον Ρόμπερτ Μιούλερ.

Το πόρισμα κατατέθηκε χθες στο Κογκρέσο και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ.

Το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου στο Twitter ήταν: «καμία συνέργεια. Καμία παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

Για το πόρισμα αυτό χρειάστηκε έρευνα 675 ημερών, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Μιούλερ.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικ Φλιν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μιούλερ. Σύμφωνα με τον Μπαρ δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις.

«Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω διώξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Κογκρέσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ κάνει μια περίληψη του πορίσματος με τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα. Υπάρχει όμως μια φράση – “κλειδί” που χρησιμοποιεί και η οποία προέρχεται από το ίδιο το πόρισμα: «Η έρευνα δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέλη της εκστρατείας του Τραμπ συνωμότησαν ή συντόνισαν με τη ρωσική κυβέρνηση στην εκλογή του με παρεμβατικές ενέργειες». Με τη φράση αυτη την οποία χρησιμοποιήσε ο ίδιος ο ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε η έρευνα δύο χρόνων, εκατοντάδων ανακρίσεων και διώξεων. Υπήρξαν «πολλαπλές προσφορές» από συγκεκριμένα άτομα που πρόσκεινται στη Ρωσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για βοήθεια στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά ποτέ δεν πήραν μέρος. Για τον λόγο αυτό ο Τραμπ έκανε λογο για «καμία συνέργεια». Τουλάχιστον δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία. Σε ό,τι αφορά την «παρακώλυση της δικαιοσύνης» αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι των ερευνών. Η απόφαση για το εάν θα έπρεπε να κατηγορηθεί ο Τραμπ για εμπλοκή σε διάφορες έρευνες δεν ήταν στη δικαιοδοσία του κ Μιούλερ. Ανέφερε ότι υπήρξαν «δύσκολα θέματα» σε ό,τι αφορά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI. Αντιθέτως, ο κ Μπαρ – σε συνεννόηση με στελέχη του υπουργείου του – αποφάσισε να μην υπάρξει δίωξη, εν μέρει γιατί δεν υπήρξε συγκεκριμένο έγκλημα «παρεμπόδισης». Ήταν μια καλή μέρα για τον κ Τραμπ… Η «σκιά» όλων αυτών των θεμάτων που παρέμενε πάνω από τον Λευκό Οίκο από το 2017 έχει πλέον φύγει.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Σύμφωνα με τους NY Times η δημοσίευση των βασικών συμπερασμάτων του πορίσματος μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας μακράς μάχης για να δημοσιευθεί ολόκληρη η έκθεση του Μιούλερ. Ενας μεγάλος αριθμός στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος έχουν ήδη ζητήσει τη δημοσίευσή της μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα των καταθέσεων των βασικών μαρτύρων. Ο κ Μπαρ δήλωσε ότι θα δημοσιευθούν και άλλα στοιχεία αλλά υπονόησε ότι θα πάρει καιρό προκειμένου το υπουργείο του να καταλήξει στο ποια στοιχεία θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά οποτεδήποτε δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες στους Δημοκρατικούς μπορει να οδηγήσουν σε νομικές προκλήσεις αν δεν κατατεθεί όλη η έκθεση. Καθώς το Κογκρέσο αναμένει περαιτέρω στοιχεία, ο κ Μπαρ μπορεί να κληθεί να μιλήσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος της, Τζέρι Νάντλερ ήδη δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον υπουργό να καταθέσει «σύντομα» για «μερικές ανησυχητικές παραβλέψεις και σχετικά με την τελική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης». Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε ο ίδιος ότι απαλλάχθηκε από την όποια κατηγορία, βρίσκονται σε εξέλιξη όμως δεκάδες άλλες έρευνες σχετικά με διάφορες ενέργειες του. ΄Για παράδειγμα, η έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ν. Υόρκης σχετικά μα πιθανές παραβάσεις του νόμου από μελη της προεκλογικής του ομάδας και των επιχειρήσεων του. Την ίδια ώρα και το Κογκρέσο διεξάγει τις δικές του έρευνες, κυρίως μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Στη Βρετανία: Ιδιαίτερα κρίσιμο κρίνεται το υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι καθώς αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς τηυς για τη στρατηγική της σχετικά με το Brexit, μετά και τη μεγαλειώδη σε αριθμό κινητοποίηση πολιτών υπερ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, το περασμένο Σάββατο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται και εν μέσω έντονων φημολογιών περί συνομωσίας εναντίον της από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης με σκοπό την παραίτησή της, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών, κάτι που όμως έχουν ήδη διαψεύσει κορυφαίοι υπουργοί της.

Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα υπήρξαν εισηγήσεις να ανακοινωθεί ημερομηνία αποχώρησης της από την Ντάουνινγκ Στρις ώστε να πειστούν αρκετά μέλη των Τόρις για να στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι με την Ε.Ε για το Brexit.

Η συμφωνία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα κατατεθεί προς ψήφιση και τρίτη φορά καθώς με επιστολή της η Μέι προς τους βουλευτές διευκρίνισε πως αυτό θα συμβεί μόνο εάν διαπιστωθεί πως θα υπάρξει «επαρκής στήριξη» της συμφωνίας από τους βουλευτές των Συντηρητικών αλλά και του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού κόμματος, που στηρίζει την κυβέρνηση.

Η Sun καλεί την Μέι να ξεκαθαρίσει πότε θα παραιτηθεί αν μια τέτοια κινηση θα βοηθήσει να πειστούν οι βουλευτές της εγκρίνουν τη συμφωνία της, σε μια τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, πιθανότατα αυτή την εβδομάδα. Υπό τον τίτλο: «Ο χρόνος εξαντλείται για την Τερέζα» η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση για παραίτηση δεν έγινε χωρίς δεύτερες σκέψεις καθώς έχει προσφέρει την απόλυτη στήριξη της στη Μέι ακόμα και πριν γίνει πρωθυπουργός. Όμως εκτιμά ότι η συμφωνία έχει τόσο λίγο περιθώριο να εγκριθεί που η πρωθυπουργός δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια ακόμα απόρριψη της.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον εξαπολύει μια ακόμα επιθεση εναντίον της κυβερνητικής στρατηγικής για το Brexit σε άρθρο του στην Daily Telegraph. «Κλείσαμε τα μάτια. Κάναμε υπομονή. Κατάπιαμε τη στρατηγική της ολοκληωτικά. Αλλά ήρθε η ώρα για την πρωθυπουργό να προχωρήσει στη «Μεγάλη Έξοδο του Μωυσή» και να πει στους παρίες των Βρυξελλών: Αφήστε τον λαό μου να φύγει από την Ε.Ε».

Στο βασικό της άρθρο η Daily Mail χρησιμοποιεί έναν στίχο του Όσκαρ Γουάιλντ από την Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ: Μα κι ο καθείς σκοτώνει ό,τι αγαπάει, και πρέπει αυτό απ’όλους ν’ακουστεί. Και εξηγεί: «Οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις θα πρέπει να καταλάβουν καλά αυτά τα λόγια» και τους προτείνει είτε να στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι ή να ρισκάρουν να χαθεί εντελώς η ευκαιρία του Brexit.

Χθες εν μέσω έντονων φημολογιών για συνομωσία εναντίον της Μέι και πληροφοριών για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ακούστηκαν δύο ονόματα υπουργών που όμως έσπευσαν οι ίδιοι να δηλώσουν δημοσίως ότι στηρίζουν πλήρως την πρωθυπουργό. Καθώς ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης διέψευσαν τις πληροφορίες περί «πραξικομήματος» η Μέι ενημέρωσε τους βασικούς αντιπάλους της για τη συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσει αν τελικά θα έχει την έγκρισή τους, αυτή την εβδομάδα στη σχετική ψηφοφορία. Όμως μετά από πολύωρες συνομιλίες με τους υπέρμαχους του Brexit όπως τον Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μόγκ και τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ τελικά δεν υπήρξε καμία ένδειξη άρσης του αδιεξόδου. Το απόγευμα οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σχετικά με εναλλακτικές λύσεις έναντι του σχεδίου της Μέι προκαλώντας ανησυχια την κυβέρνηση καθώς αυτές περιλαμβάνουν έξι βασικές προτάσεις, και θα φανεί ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Πάντως ο υπουργός του Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε χθες ότι ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αυξάνεται αν οι βουλευτές τελικά πάρουν τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και προκαλέσουν «συνταγματική κρίση». Αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε από την πλευρά του ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να αποφασίσουν τι θέλουν και τι όχι αλλά δεν επιβεβαίωσε για το εάν οι Τόρις θα μπορούν να ψηφίσουν ελεύθερα όλες αυτές τις επιλογές.

Τι περιμένουμε αυτή την εβδομάδα: Σήμερα, Δευτέρα οι βουλευτές θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα και έναν αριθμό τροπολογιών – πιθανών εναλλακτικών – στο κυβερνητικό σχέδιο και θα ψηφίσουν για το ποιες θα προωθηθούν προς τελική ψηφοφορία. Αύριο η Μέι ενδέχεται να φέρει τη συμφωνία της για τρίτη ψηφοφορία. Αλλα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν έχει διαπιστωθεί πως θα περάσει. Την Τετάρτη ενδέχεται να ψηφιστούν οι τροπολογίες στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει οι βουλευτές. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το εάν θα υπάρξει διακομματική συναίνεση. Ίσως την Πέμπτη τελικά διεξαχθεί η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.

Την Παρασκευή κανονικά ήταν προγραμματισμένη η «έξοδος» της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το νωρίτερο που μπορεί να συμβεί αυτό είναι στις 12 Απριλίου.

Πάντως από την πλευρά της «η Ε.Ε προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο» σχολιάζει το Politico. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο του Brexit (τουλάχιστον την ημερομηνία) στη Σύνοδο Κορυφής με δύο βασικά σενάρια: ένα στα μέσα Απριλίου ή με μια μεγαλύτερη χρονική παράταση ανοιχτή σε μεγαλύτερη καθυστέρηση που ενδεχομένως να οδηγήσει τελικά τη Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Ντ. Τουσκ, η επιμονή του οποίου για δεύτερο δημοψήφισμα ( ή εκλογές) έρχεται σε σύγκρουση ομως με όσα πιστεύουν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Πάντως η επιμονή του δεν βασίζεται σε κάποια ιδιαίτερη αγάπη προς τη Βρετανία, αντιθέτως, βασίζεται στο γεγονός ότι πιστεύει ακράδαντα ότι η μετά – Brexit σχέη θα είναι ιδιαιτέρως έντονη και ανταγωνιστική έναντι της Ε.Ε. Ανησυχεί ότι η Ε.Ε θα χρησιμοποιείται ως «ο αποδιοπομπαίος τράγος» για κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει στη Βρετανία. «Θα κατηγορούν την Ε.Ε για την κακοτυχία τους», αναφερει ένας διπλωμάτης εξηγώντας το σκεπτικό του Τουσκ. «Δεν προβλέπεται λαμπρό μέλλον για τη Βρετανία». Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν προβλέπεται «λαμπρό μέλλον» και για τη Βρετανία εντός της ΕΕ. Σε συνέντευξη του στην Welt am Sonntag ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας είπε ότι «με ένα δεύτερο δημοψήφισμα υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω διχασμού της βρετανικής κοινωνίας».

Για Όρμπαν: Πείτε το αναστολή, εκεχειρία ή συμφωνία ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν έδωσε τη δική του άποψη και δεν εμφανίστηκε στο προ-συνέδριο του EPP την περασμένη εβδομάδα. Σε συνέντευξη του σε ραδιόφωνο το Σαββατοκύριακο, ο Ορμπαν δήλωσε ότι οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες «ζουν σε μια φούσκα» και έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα «που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα» – τρολάρισε δηλαδή τους εταίρους του… αλλα ήπια αυτή τη φορά, σχολιάζει το Politico. Παρ’ όλα αυτά η συνέντευξη ίσως αποτελέσει ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο για την τριμερής επιτροπη που έχει κληθεί να εξετάσει αν το κόμμα του τελικά λειτουργεί βάσει των αρχών του EPP καθώς έχει ήδη ζητηθεί από 12 κόμματα η αποπομπή του. Επικεφαλής της «αγίας τριάδας»… ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπεί που σίγουρα δεν είναι φίλος του Όρμπαν.

Πάντως αυτή την εβδομάδα οι 12 ευρωβουλευτές του κομματος θα μετάσχουν κανονικά στις εργασίες της ευρωομάδας δηλαδή θα μετάσχουν και στις σχετικές ψηφοφορίες. Η διαφορά είναι ότι δεν θα έχουν δικαίωμα άποψης για τις συμφωνίες. Τι θα συμβεί όμως μετά τις ευρωεκλογές; Η κατάσταση «ίσως είναι διαφορετική» σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωομάδας , αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Στη Γαλλία: Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ανέβασε τους τονους χαρακτηρίζοντας το EPP ως «μια διαβολική μαφία» Μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή ο Μακρόν δήλωσε ότι η ψηφοφορία για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν «ήταν αδιαμφισβήτητα καλή είδηση για τον Όρμπαν και το ΕΛΚ αλλά όχι για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και αυτό είναι δείγμα «ενός σκεπτικού συμμορίας». Ο Μακρόν άλλωστε θεωρεί τον Όρμπαν ως το νουμερο 1 εχθρό του… Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές: Ο Γάλλος πρόεδρος που επίσης εμφανίστηκε ασυμβίβαστος σε σχέση με το Brexit ίσως τελικά ηγηθεί μιας ομάδας avant-garde στην επόμενη θητεία. (Όμως αυτό ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξει μεγαλύτερος διχασμός μεταξύ διαφόρων για συγκεκριμένα θέματα που θα αφορούν την ευρωζώνη, τη ζώνη Σένγκεν και το μεταναστευτικό). Ίσως δημιουργηθεί εμπλοκή και για τις θέσεις στα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα. Την ίδια ώρα… Το γερμανικό SPD υιοθέτησε μια από τις προτάσεις Μακρόν για έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό.

Στην Ιταλία: Το Κίνημα 5 Αστέρων έχασε σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Στις τοπικές εκλογές στην Μπαζιλικάτα το ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος του είναι πολύ πίσω τόσο από τον αντίστοιχο της κεντροδεξιάς όσο και τις κεντροαριστεράς αναφέρει η Corriere de la Sera. Μετά τις τοπικές εκλογές στο Αμπρούτσο και τη Σαρδηνία η κεντροδεξιά φαίνεται να κυριαρχεί και στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτα στη νότια Ιταλία μετά από 24 χρόνια. Ο υποψήφος της Βίτο Μπάρντι συγκεντρώνει ποσοστό 42,7%, ο Κάρλο Τρεροτόλα (κεντροαριστερά) βγηκε δεύτερος με 33,3% ενώ ο υποψήφις των M5s, Αντόνιο Ματία στο 19,9%. «Ευχαριστούμε! Η Λέγκα μέσα σε ένα χρόνο τριπλασίασε τις ψήφος της, με μια ακόμα νίκη στη Μπαζιλικάτα. Χαιρετίσματα στην αριστερά… ήρθε η ώρα να αλλάξει και η Ευρώπη», έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Στην Ισπανία: Ο ισπανός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ έρχεται πρώτος σε νέα δημοσκόπηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου. Ίσως σχηματίσει κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο με τη συμμετοχή των Podemos και κάποιων περιφερειακών αριστερών κομμάτων, σχολιάζει η El Pais. Συγκειμένα, οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 27.1% (122 έδρες), το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 19,3% (76 έδρες), οι Ciudadanos 17,7% (55 έδρες), οι Podemos (12,3%) και 40 έδρες, και το Vox 12,1% (31 έδρες) άλλα κόμματα συνολικά 13,6% (26 έδρες). Η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176 βουλευτές στους συνολικά 350.

Για Κόσοβο: «Μια σκοτεινή… “κληρονομιά”: Τα θύματα της σεξουαλικής βίας στο Κόσοβο», γράφει το Politico. Χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν στο Κόσοβο την ώρα που σερβικές και αλβανικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονταν για τον έλεγχο των εδαφών, πριν από 20 χρόνια. Οι δυνάμεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χρησιμοποιούσαν τον βιασμό ως εργαλείο πολέμου – στόχος ήταν να καταστρέψουν την τιμή και την ταυτότητα των Αλβανών σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών ΜΚΟ και ακτιβιστών. Ήταν μια στρατηγική που λειτουργησε. Παρά το γεγονός ότι το Κοσοβο τελικά ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει για τους επιζήσαντες που ακόμα υποφέρουν σιωπηλά. Η ντροπή και ένα πιθανο κοινωνικό στίγμα για τη συντηρητική κοινωνία του Κοσόβου αποτρέπει οσες γυναίκες έχουν υποστεί βιασμό να μιλήσουν για τα γεγονότα αυτά. Οι έρευνες βασίζονται κυρίως από καταθέσεις γιατρών και ακτιβιστών που έχουν γίνει αυτήκοοι μάρτυρες των βίαιων γεγονοτων. Κάποιες γυναίκες έχουν μιλήσει στην οικογένεια τους αλλά παραμένουν δημόσια σιωπηλές. Άλλες αισθάνονται πως δεν μπορούν να μοιραστούν τις εξιστορήσεις τους με τους αγαπημένους τους. Χθες συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ που κράτησαν 78 ολόκληρες μέρες με σκοπό την απόσυρση των δυνάμεων του Μιλόσεβιτς από το Κόσοβο. Τα εγκλήματα πολέμου – περιλαμβανομένων και των βιασμών – έγιναν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 1999 καθώς οι σερβικές δυνάμεις προεβησαν σε αντίποινα εναντίον του αλβανικού πληθυσμού του Κοσόβου. Ακόμα και άνδρες υπέστησαν βιασμούς. Έως σήμερα κανένας δεν έχει κατηγορηθεί για αυτά τα εγκλήματα… στη διάρκεια του πολέμου.

To NATO ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τον Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας και να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόνου που περιελάμβαναν εθνικές εκκαθαρίσεις και δολοφονίες Αλβανών του Κοσόβου. Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν αποτέλεσμα συνομιλιών που κράτησαν ένα μήνα και διεξάγονταν στο Παρίσι. Η διεθνης πίεση που οδήγησε στις συνομιλίες προκλήθηκε από μια σφαγή τον Ιανουάριο του 2019 όταν σερβικές δυνάμεις σκότωσαν 44 Αλβανούς στο χωριό του Κοσόβου, Ρετζάκ. Ο Θάτσι που ήταν επικεφαλής της αποστολής του Κοσόβου είχε δεχθεί τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας που προσέφερε μια ευκαιρία για ουσιαστική αυτονομία αλλά και διατήρηση της κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά αυτό δεν ενδιέφερε και τόσο τους κατοίκους που απλά ήθελαν το τέλος του πολέμου και μια συμφωνία που θα οδηγούσε τις σερβικές δυνάμεις εκτός των εδαφών τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί είχαν προγραμματίσει τις συνομιλίες πολύ νωρίς όταν ακόμα οι δύο πλευρές δεν συμφωνούσαν για βασικά θέματα. Ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία γιατί δεν ήθελε την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης και φυσικά απέρριψε το τελεσίγραφο του Αμερικανού διαμεσολαβτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κόσοβο. Με τη στήριξη του ΣΑ του ΟΗΕ το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τις επιχειρησεις δικαιολογώντας την επέμβαση ως ενέργεια για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση, Ο Μιλόσεβιτς χαρακτήρισε παράνομους τους βομβαρδισμούς και οι δυνάμεις του προχώρησαν σε αντίποινα εναντίον των Αλβανών του Κοσόβου.

Στη Βενεζουέλα: Δύο ρωσικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο κύριο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας τα προηγούμενα 24ωρα, μεταφέροντας έναν Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο και σχεδόν 100 στρατιώτες, εν μέσω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Καράκας και Μόσχας. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δημοσιογράφο τοπικού μέσου, το πρώτο αεροπλάνο – ένα Ilyushin IL-62 – μετέφερε τον Vasily Tonkoshkurov, επικεφαλής των δυνάμεων εδάφους, ενώ το δεύτερο – ένα Antonov AN-124 – ήταν αεροπλάνο φορτίου που μετέφερε 35 τόνους υλικού.Σύμφωνα επίσης με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, δύο στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Chkalovsky την Παρασκευή και έκαναν στάση στη Συρία, πριν φτάσουν στη Βενεζουέλα. Ένας άλλος αντίστοιχος ιστότοπος, το αεροπλάνο που μετέφερε φορτίο, έφυγε από το Καράκας την Κυριακή. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ρωσία είχε στειλεί ξανά στη Βενεζουέλα δύο βομβαρδιστικά που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα