back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απογειώνεται η σινογαλλική συνεργασία

Διαβάστε επίσης

Δεκαπέντε εμπορικές συμφωνίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν Γαλλία και Κίνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη χώρα. Μεταξύ αυτών, και η αγορά 300 αεροσκαφών Airbus από την Κίνα, συμφωνία η οποία αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Στην συμφωνία μεταξύ της Airbus και της κρατικής κινεζικής υπηρεσίας China Aviation Supplies Holding Company θα περιλαμβάνει 290 αεριωθούμενα αεροσκάφη τύπου A320 και 10 αεροσκάφη A350.

Η μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα κινεζική παραγγελία, αντίστοιχη των 300 Boeing που είχε αγοράσει η Κίνα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί το 2017 το Πεκίνο, πραγματοποιείται έπειτα από ένα ετήσιο κενό, αφού η Κίνα δεν κατάφερε να κάνει τέτοιου είδους συμφωνίες εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να άρουν το εμπάργκο των γαλλικών εξαγωγών πουλερικών.

Νέα σινοευρωπαϊκή προσέγγιση

Ενδείξεις περί άμεσης σχέσης μεταξύ της συμφωνίας γα την αγορά των Airbus και των σινοαμερικανικών εντάσεων ή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο στόλος της Boeing έπειτα από τη συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών δεν υπάρχει. Πολιτικοι αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι η Κίνα συνηθίζει να στέλνει διπλωματικά μηνύματα με τέτοιου είδους συμφωνίες.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με την οποία ολοκληρώνεται και η επίσκεψή του στη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προσκαλέσει την Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Με αυτήν τη συντάντηση-έκπληξη, η οποία ανακοινώθηκε στον Τύπο μόλις την περασμένη Παρασκευή, και στην οποία συμμετέχουν οι τρεις πιο ισχυρές προσωπικότητες της Ε.Ε. και το νούμερο ένα της Κίνας, στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να προωθήσει μία πιο «συντονισμένη» προσέγγιση Ευρώπης – Κίνας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα