back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μέρκελ-Μακρόν-Γιούνκερ για συνεργασία Κίνας – Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Για την συνεργασία και τις συγκλίσεις ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη συζήτησαν σήμερα στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Κομισιόν επέλεξε να υποδεχτεί στο Ελιζέ ο Γάλλος πρόεδρος τον Κινέζο ομόλογό του σήμερα το πρωί. Στην ατζέντα φυσικά οι σχέσεις Ευρώπης και Κίνα και οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις που μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το Πεκίνο να σεβαστεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αξίες που κουβαλάει μαζί της, όπως και αυτή σέβεται την Κίνα.

«Προφανώς η άσκηση εξουσίας δεν υπάρχει χωρίς διάσταση απόψεων», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «κανείς δεν είναι αφελής».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα βασικά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στις σχέσεις», δηλαδή πιο μεγάλη από αυτήν που βλέπουμε τώρα και η οποία μπορεί να ευθύνεται για όποιο πρόβλημα υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως διευκρίνισε, τέθηκαν θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής αλλά και εμπορίου.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρίες πρέπει να βρίσκουν πιο ανοιχτές τις αγορές της Κίνας, όπως συμβαίνει για τις κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος σχολίασε ότι δεν πρέπει «να αφήσουμε τη δυσπιστία να μας αναγκάσει να κοιτάζουμε συνέχεια στο παρελθόν», ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η η συνεργασία με την Ευρώπη είναι το βασικό μέλημα του Πεκίνου.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα