back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκομιδής του αμιάντου στο Μάτι ζητούν οι κάτοικοι

Διαβάστε επίσης

Να αρχίσουν ξανά, άμεσα οι εργασίες αποκομιδής του αμιάντου στο Μάτι ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την υγεία των κατοίκων και την αγωνία για την αποκατάσταση των σπιτιών.

Υπάρχουν συνοικισμοί στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου οι κατασκευές είναι παλιές από τη δεκαετία του ’60 και του ’70, όταν έβαζαν για οπλισμό και για μόνωση αμίαντο. Πρόκειται για ένα υλικό ύπουλο και αόρατο στο μάτι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, που μπορεί να οδηγήσει με τα χρόνια ακόμα και σε επιθετικό καρκίνο», δήλωσε στον Αθήνα 9,84 και στις «Ντάμες Σπαθί», ο ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων για το Μάτι, Θέμης Τσιρόπουλος.

Ο κ. Τσιρόπουλος εξηγεί ότι τα κονδύλια που προβλέφθηκαν από το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να ξεκινήσουν 4 εταιρείες την αποκομιδή του αμιάντου και να απορρυπανθεί η περιοχή δεν επαρκούσαν με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες: «δεν αντιλήφθηκαν ότι ήταν μεγάλος όγκος και ότι πολλές ποσότητες διασκορπίστηκαν και αναμίχθηκαν με μπάζα. Μιλάμε για ένα υλικό που είναι τρία εκατομμυριοστά του μέτρου το οποίο μετριέται παντού. Το κονδύλι, λοιπόν εξαντλήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, τα έργα σταμάτησαν καθώς οι εταιρείες περιμένουν τώρα αν θα γίνει επέκταση της σύμβασης ή αν θα γίνουν νέες συμβάσεις. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Από τη μία οι κίνδυνοι στην υγεία από την έκθεση σε αμίαντο και από την άλλη η ομηρία των ιδιοκτητών κατοίκων που είναι με κίτρινο ή κάποιο χρώμα, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες ανακατασκευής τους πριν προηγηθεί η απορρύπανση».

Όπως είπε ο κ. Τσιρόπουλος το υπουργείο Υποδομών είναι ενήμερο, γνωρίζει το πρόβλημα και οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί αρμοδίως; «τους είχαμε καλέσει και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Μάκρης παρουσία των κατοίκων της περιοχής , είναι γνωστό το θέμα, αλλά φαίνεται ότι το κράτος κινείται στους δικούς του ρυθμούς και δεν αντιμετωπίζεται με τον δέοντα προβληματισμό».

«Ο μεγαλύτερος όγκος αμιάντου έχει απομακρυνθεί»

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84 από πηγές του υπουργείου Υποδομών και των 4 εταιρειών που πραγματοποιούν την αποκομιδή του επικίνδυνου αυτού υλικού από τις πυρόπληκτες περιοχές, ο μεγαλύτερος όγκος του αμιάντου έχει ήδη απομακρυνθεί.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ενήμερο για το πρόβλημα που έχει προκύψει από το γεγονός ότι το κονδύλι που είχε αποταμιευθεί εξαντλήθηκε, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σύντομα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εγκρίνει έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείο, περίπου ισόποσο κονδύλι για την ολοκλήρωση της αποκομιδής του αμιάντου.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις εταιρείες που έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένες σε τέτοιες εργασίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ξοδεύτηκαν στη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων αμιάντου σε ειδικούς χώρους στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα