back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκαν οι μεταρρυθμίσεις για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Οι μεταρρυθμίσεις για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα εγκρίθηκαν σήμερα με 348 ψήφους υπέρ έναντι 274 κατά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαν έρθει σε σχετική συμφωνία στις αρχές Φεβρουαρίου. Εάν οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν σήμερα, θα μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ στα τέλη Μαΐου.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη μεταξύ των διαπραγματευτών του ΕΚ και του Συμβουλίου, έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται και στο διαδίκτυο. Το YouTube, το Facebook και το Google News είναι μεταξύ των πιο γνωστών υπηρεσιών που θα επηρεαστούν άμεσα από τη νέα νομοθεσία, η οποία προβλέπει:

    • Κίνητρα για την πληρωμή των καλλιτεχνών και των δημοσιογράφων από τις ψηφιακές πλατφόρμες για τη χρήση της δουλειάς τους
    • Κάποιες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα αρχεία GIF και memes θα μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα
    • Σύνδεσμοι για ενημερωτικά άρθρα θα μπορούν επίσης να διαμοιράζονται ελεύθερα, συνοδεία “μεμονωμένων λέξεων ή πολύ σύντομων αποσπασμάτων”
    • Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εισπράττουν μέρος της πληρωμής για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που καταβάλλονται στον εκδότη τους
    • Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις
    • Η οδηγία δεν θα επιβάλλει φίλτρα

Mιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα διαδικτύου, προστασίας προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας της έκφρασης, επεσήμανε ότι «αυτή η οδηγία επιχειρεί να εναρμονίσει τις συνθήκες πνευματικής ιδιοκτησίας με το διαδίκτυο. Επιχειρεί να περιορίσει τις χρήσεις των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας που γίνονται χωρίς να υπάρχει άδεια από τους δημιουργούς αλλά και από τους οργανισμούς των πνευματικών δικαιωμάτων. Μετατοπίζεται η ευθύνη από τον χρήστη που ήταν μέχρι τώρα στους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών κοινωνίας της πληροφορίας. Αυτοί πρέπει, πριν οποιοσδήποτε χρήστης αναρτήσει το οτιδήποτε, να εξασφαλίσουν το γεγονός ότι έχουν αδειοδοτηθεί από τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων».

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα