back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέους κανόνες στην οδική ασφάλεια αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες με τις οποίες είναι εξοπλισμένα τα νέου τύπου οχήματα, με σκοπό να σωθούν περισσότερες ζωές στην άσφαλτο.

Στο εξής, αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία θα είναι εξοπλισμένα με νέα, προχωρημένα μέσα ασφαλείας, όπως συμφώνησαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση οι ευρωβουλευτές. Περίπου 30 τέτοια νέα μέσα που κυκλοφορούν στην αγορά, θα γίνουν σταδιακά και μέσα στα επόμενα χρόνια υποχρεωτικά για όλα τα οχήματα.

Αυτόματο φρενάρισμα στο όριο ταχύτητας

Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε είναι αυτό που αναγκάζει όλα τα οχήματα, έως το 2022, να διαθέτουν ειδικές συσκευές που θα φρενάρουν αυτόματα, όταν ο οδηγός ξεπερνάει το όριο ταχύτητας του δρόμου στον οποίο βρίσκεται.

Αυτοί οι “περιοριστές ταχύτητας” ή αλλιώς Intelligent Speed Assistance (ISA), θα χρησιμοποιούν δεδομένα από GPS για να αναγνωρίζουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται το όχημα και τι όριο προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης θα είναι εξοπλισμένοι με ειδικές κάμερες που θα αναγνωρίζουν τα σήματα κυκλοφορίας που καθορίζουν το όριο ταχύτητας, ώστε να εξασφαλίζουν ότι δεν θα το ξεπερνά ο οδηγός.

Μαύρο Κουτί

Παράλληλα, τα οχήματα του μέλλοντος προβλέπεται να διαθέτουν και ένα είδος “μαύρου κουτιού”, έναν μηχανισμό δηλαδή που θα καταγράφει όλα τα δεδομένα και θα μπορεί να δώσει κρίσιμες πληροφορίες για την ανάλυση – και τελικά την μείωση – των ατυχημάτων.

Χιλιάδες ζωές θα σωθούν τα επόμενα χρόνια

Η εισηγήτρια του μέτρου και ευρωβουλευτής της Πολωνίας η Ρόζα Θουν σημείωσε κατά την ομιλία της χθες ότι η νομοθεσία αυτή “θα επιτρέψει να σωθούν χιλιάδες ζωές τα επόμενα χρόνια”. “Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν τους δρόμους, κυρίως των πιο ευάλωτων και μη προστατευμένων”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο νέος κανονισμός “αφορά με την πιο άμεση έννοια την ζωή και τον θάνατο”.

Άλλες εφαρμογές

Μέσα στα επόμενα χρόνια τα οχήματα θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξοπλισμένα και με άλλα μέσα, όπως μια εφαρμογή που θα αναγνωρίζει πότε αποσπάται η προσοχή του οδηγού, σήματα επείγουσας στάθμευσης και, τέλος,  ανιχνευτές οπισθοπορίας.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα