back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως η Ντόρτμουντ έδιωξε τους ναζιστές

Διαβάστε επίσης

Η πρωτοπόρος του γερμανικού πρωταθλήματος Μπορούσια Ντόρτμουντ κατάφερε να απομακρύνει το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και το σεξισμό από τους κόλπους της.

Ορκισμένος εχθρός της η Σάλκε, η αγαπημένη ομάδα του Χίτλερ, που θεωρείται ότι έχεις στις εξέδρες της νεοναζιστές. «Φτιάξτε ένα τρένο από το Γκέλζενκιρχεν στο Άουσβιτς» ήταν το σύνθημα που υιοθέτησαν οι οπαδοί της Ντόρτμουντ στα τέλη της δεκαετίας του 80 για να πικάρουν τους οπαδούς της αντίπαλης κερκίδας, στα παιχνίδια με το μισητό αντίπαλο, τη Σάλκε, που έχει έδρα το Γκέλζενκιρχεν.

Ο αριθμός των ακροδεξιών στις τάξεις των οργανωμένων ήταν μεγάλος, πριν από μια εικοσαετία, δεν ήταν όλοι οι ultras ναζιστές, αλλά από τις αρχές του 21ου αιώνα , άλλαξαν πολιτική. Το κλαμπ έκανε το μεγάλο άλμα και από την αρχή «no politica», πέρασε στην πλήρη αποκήρυξη της ακροδεξιάς.

Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος, αλλά στους κόλπους των οπαδών της Μπορούσια γεννήθηκε ένα κίνημα που γιγαντώθηκε χρόνο με το χρόνο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το γερμανικό κλαμπ κατάφερε να απομονώσει το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και το σεξισμό από τις κερκίδες και έγινε πρότυπο για όλα τα κλαμπ του κόσμου.

Στέφανος Λεμονίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα