back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Εγκρίθηκε η πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit

Διαβάστε επίσης

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε απόψε, με ευρεία πλειοψηφία, την πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105 κατά.

Το κόμμα DUP δεν θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης

Δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση σε μία νέα προσπάθεια να καταθέσει την συμφωνία της για την αποχώρηση από την ΕΕ, ανακοίνωσε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της βόρειας Ιρλανδίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την δέσμευση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ότι θα παραιτηθεί εάν καταφέρει να κερδίσει υποστήριξη στην συμφωνία της για το Brexit, το DUP υποστηρίζει ότι η συμφωνία «αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις με όρους που συμφωνούν με τους βασικούς στόχους μας για εξασφάλιση της ακεραιότητας του Η.Β. Κατά την άποψή μας η σημερινή συμφωνία αποχώρησης δεν το καταφέρνει και το backstop, για το οποίο προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή στην ακεραιότητα του Η.Β. και περιορίζει την ικανότητα της χώρας να διαπραγματευτεί το είδος της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ» αναφέρει.

Μετά τις 22 Μαΐου η «μάχη» για τη διαδοχή της Μέι, εφόσον εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης

Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου, εφόσον υπερψηφιστεί προηγουμένως η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε απόψε το γραφείο της.

Σε ανακοίνωση προς τους Συντηρητικούς βουλευτές, το γραφείο της Μέι ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου ηγέτη θα καθοριστεί από το κόμμα και ότι εκείνη θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της.

Απορρίφθηκαν από το κοινοβούλιο και οι οκτώ προτάσεις που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία

Οι οκτώ προτάσεις που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίφθηκαν όλες, οι περισσότερες με ευρεία πλειοψηφία, από το Σώμα.
Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.

Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 “ναι” και “283” όχι.
Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.

Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 “ναι” και “272” όχι.

Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 “ναι” και “307” όχι.
Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 “ναι” και 295 “όχι”.

Τέλος, η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 “ναι” και 422 “όχι”.

Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι η καλύτερη επιλογή, δηλώνει ο υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ

Το γεγονός ότι καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit δεν ψηφίστηκε σήμερα από τους Βρετανούς βουλευτές δείχνει ότι η συμφωνία που πέτυχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι η καλύτερη επιλογή, δήλωσε απόψε ο υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit.

“Τα αποτελέσματα της διαδικασίας στη Βουλή (…) ενισχύουν την άποψή μας ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση είναι η καλύτερη επιλογή”, είπε ο Μπάρκλεϊ στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη σημερινή εξέλιξη, όμως είπε ότι θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία, την Δευτέρα, για να καταλήξει το Σώμα σε μια απόφαση και να αρθεί το αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι πριν από την Παρασκευή.

Newsroom Αθήνα 9.84 (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα