back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γεννηματά: Η ανοχή στη βία και στους φασίστες είναι νάρκη στη Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Ηχηρό μήνυμα της Φώφης Γεννηματά κατά την ομιλία της στο πλαίσιο εκδήλωσης “stop στην ακροδεξιά” από το Κερατσίνι , μια περιοχή απ’ όπου όπως είπε «βγήκε και το φίδι από το αυγό», δολοφονήθηκε από τους φασίστες ο Παύλος Φύσσας.

Ήταν η τραγική στιγμή που όλη η Ελληνική Κοινωνία είδε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Σημείο χωρίς επιστροφή, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνωρίζει. Κανείς – πρόσθεσε -δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο για την δημοκρατία μας από το ακροδεξιό φαινόμενο στην πιο ακραία του εκδοχή.

Εμείς η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, είχαμε πρώτοι από το 2012 επισημάνει τον κίνδυνο.
Ζητήσαμε την ενότητα όλων των δυνάμεων του Συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς που σήκωνε κεφάλι. Πρώτοι εμείς ζητήσαμε να χαρακτηριστούν εγκληματική και ναζιστική οργάνωση, με προκάλυμμα ενός πολιτικού κόμματος, ανέφερε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι η ανοχή στη βία και στους φασίστες είναι νάρκη στη Δημοκρατία.

Απέναντι στους νεοναζί εγκληματίες, απαντάμε με Δημοκρατία, με περισσότερη Δημοκρατία, τόνισε η κ. Γεννηματά ενώ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη στο ευρωψηφοδέλτιο σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού καθώς επί δημαρχίας του άνοιξε μέτωπο κατά της ΧΑ. Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι ο Γιώργος Καμίνης ως Δήμαρχος Αθηνών το 2013 απαγόρευσε να γίνει το προπαγανδιστικό και διχαστικό συσσίτιο στην πλατεία Συντάγματος, χρησιμοποιώντας τότε την φράση του Ηλία Ηλιού «Θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα».

Δίκη Χρυσής Αυγής

Τιμούμε όσες και όσους με συνέπεια και με προσωπικό τους κόστος ανέλαβαν δράση στην μεγάλη δίκη της χρυσαυγίτικης εγκληματικής οργάνωσης, που είναι τόσο αναγκαίο να τελειώσει, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν χωρούν άλλες. Είναι θέμα τιμής. Αυτή η μάνα δεν μπορεί να είναι και να μείνει μόνη. Πρέπει να νοιώθει ότι είμαστε πολλοί στο πλευρό της. Δεν γίνεται να μένουν άλλο ατιμώρητοι οι εγκληματίες. Δεν γίνεται σήμερα να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνες για την καθυστέρηση. Δεν έχει άλλοθι. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει άμεσα πίσω στην πρότασή της για τον νέο Ποινικό Κώδικα, με την οποία μειώνονται στο μισό οι ποινές για τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης.
Δεν είναι ζήτημα ποινικής θεωρίας και ακαδημαϊκών συζητήσεων. Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται, δεν μπορεί να αφοπλίζεται την κρίσιμη ώρα, συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, δεν είναι για μας ευκαιριακό. Εξ άλλου υπάρχει και η «άλλη» ακροδεξιά!, δήλωσε η πρόεδρος τους ΚΙΝΑΛ .Είναι αυτή η ακροδεξιά που μέχρι πριν λίγο αποτελούσε Κυβερνητικό εταίρο και πρόσωπά της ακόμη στηρίζουν την Κυβέρνηση. Αυτούς που έβγαζαν κραυγές μέσα στην Βουλή, που συκοφαντούσαν και σπίλωναν συνειδητά, κάθε αντίθετη φωνή, καλλιεργώντας μίσος και διχασμό. Είμαστε απέναντι στην ακραία ρητορική, γι’ αυτό και καταδικάσαμε απερίφραστα και τις επιθέσεις απέναντι σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα φαινόμενα παρακμής και ευτελισμού που πληθαίνουν στο Κοινοβούλιο με ευθύνη της Κυβέρνησης, αποτελούν δυστυχώς «μεγάλη χορηγία» για την ακροδεξιά. Αναφερόμενη στην Ευρώπη , η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι σε
όλη την Ευρώπη οι εθνολαϊκιστικές δυνάμεις, με ακραία ρητορική που πολλές φορές δεν απέχει πολύ από αυτήν της Χρυσής Αυγής, αυξάνουν την επιρροή τους στους πολίτες, φθάνουν να κυβερνούν χώρες. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι οι συντηρητικές πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ε.Ε., απογοητεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες, προσφέρουν άλλοθι στην ακροδεξιά. Γι’ αυτό – πρόσθεσε- οι επόμενες ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης.

Και εμείς οι σοσιαλιστές, οι προοδευτικοί δημοκράτες, οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε σε μια μάχη για την «ψυχή» για το μέλλον της Ευρώπης.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε επίθεση στο ΕΛΚ λέγοντας πως ότι κι αν κάνει πλέον, έχει ευθύνη για την αθλιότητα του Όρμπαν και για κάθε Όρμπαν που ανέχεται ή υποθάλπει. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με τον Φρανς Τίμμερμανς βγαίνουμε μπροστά. Με μια γνήσια προοδευτική ατζέντα.

Η κ. Γεννηματά κατέληξε λέγοντας ότι τα θύματα της Χρυσής Αυγής, ο Σαχτζάτ Λουκμάν, ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν ούτε Κίνημα Αλλαγής, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ. Και να ήταν, λίγη σημασία θα είχε. O φόρος τιμής δεν είναι κομματικός, είναι ανθρώπινος και πατριωτικός. Ο Φύσσας άνοιξε τα μάτια της ελληνικής κοινωνίας σε μια τρομακτική πραγματικότητα

Παρέμβαση Καμίνη

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για την πρώτη θεσμική μάχη που δόθηκε επί δημαρχίας του και αναφερόμενος στην ακροδεξιά έκανε λόγο για φαινόμενο πολυσύνθετο, υπογραμμίζοντας ότι ενόψει των ευρωεκλογών τα επόμενα 5 χρόνια είναι κρίσιμα για την ίδια την επιβίωση της Ευρώπης.

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Αθηναίων

Επιλέξαμε να φέρουμε τη Χρυσή Αυγή αντιμέτωπη με τη νομιμότητα: ήταν το μόνο που φοβόταν, το μόνο που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει, το μόνο που εν τέλει την απειλούσε, αφού όλη η πρακτική της ήταν δομημένη απέναντι στους νόμους, απέναντι στο Σύνταγμα. Αποφασίσαμε να τους ταράξουμε στη νομιμότητα, κατά τη γνωστή ρήση του Ηλία Ηλιού. Εγώ προσωπικά βρέθηκα μάρτυρας σε πολλές δίκες, μετά από μηνύσεις με τις οποίες η νεοναζιστική οργάνωση επιχειρούσε να τρομοκρατήσει Μέσα Ενημέρωσης και Δημοσιογράφους.

Το Πάσχα του 2013 απαγορεύσαμε το συσσίτιο του μίσους, το συσσίτιο μόνο για Έλληνες στο Σύνταγμα. Δεν σταθήκαμε μόνο στο μεγάλο, στο κατάφωρα αντισυνταγματικό «μόνο για Έλληνες». Σταθήκαμε και στο γράμμα του νόμου, τους χαλάσαμε τη σούπα του «κάνω ό,τι θέλω», αφού το κηρύξαμε παράνομο γιατί δεν είχαν ζητήσει άδεια για τη χρήση της κεντρικής πλατείας. Έτσι χαλάσαμε τη μεγάλη τους φιέστα, που θα εξελισσόταν σε φιέστα ντροπής για τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.

Η επίθεση μέσα στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας από τον οπλοφορούντα Γερμενή λίγο μετά την απαγόρευση του συσσιτίου του μίσους ήταν για εμάς η αρχή ενός μεγάλου αγώνα να καθίσει στο σκαμνί η εγκληματική οργάνωση. Αν και η τηλεοπτική εικόνα του ψευτοπαλικαρά που έφευγε στην κυριολεξία «σηκωτός» από τους αστυνομικούς της ασφάλειάς μου, ήταν δηλωτική του όταν η συντεταγμένη πολιτεία έχει θέληση, μπορεί.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης γραμματέας του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΚΙΝΑΛ, έλαβαν μέρος επίσης ο καθηγητής πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης, οι δημοσιογράφοι Πάσχος Μανδραβέλης και Δημήτρης Ψαρράς και η γγ του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. ΛαΦεμπερ, η οποία τόνισε ότι μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός και λαϊκισμός στην Ευρώπη.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα