back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η προσφορά… παραίτησης από τη βρετανίδα πρωθυπουργό προκειμένου να στηριχθεί η συμφωνία της για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Βρετανία: Η απόφαση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί αφού ολοκληρωθεί το Brexit είναι ευρέως αποδεκτή.
Η Sun, η οποία της είχε ζητήσει να παραιτηθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρει ότι έκανε πάντα το καθήκον της για τη χώρα της και πως “της πιστώνεται” αυτό – και το ίδιο έκανε και χθες.
Οι κορυφαίοι αρθρογράφοι της Daily Telegraph που επίσης είχαν παροτρύνει την πρωθυπουργό να παραιτηθεί τις προηγούμενες μέρες – αναφέρουν ότι υπάρχουν μεν θέματα που αφορούν τη συμφωνία που πέτυχε με την Ε.Ε, αλλά ποτε δεν αμφέβαλαν για τη δέσμευση της τόσο απέναντι στο καθήκον της και στη χώρα.

Για την Daily Express, έβαλε το καλό της χώρας πριν τις προσωπικές της φιλοδοξίες. Ο Ντόμινικ Σαντμπρουκ αναφέρει πως παρά το γεγονος ότι η πρωθυπουργία της Μέι θα ολοκληρωθεί πριν απο την 3η επέτειό της ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι κράτησε τόσο πολύ.

Σύμφωνα με τους Times, ήρθε αντιμέτωπη με το αναπόφευκτο, ενώ συνολικά κρίνει τις επιδόσεις της στη διαχείριση του Brexit ως εξαιρετικά χαμηλές.
Η Daily Mirror αναφέρει ότι θα την θυμούνται ως την ηγέτη που κακοδιαχειρίστηκε τη διαδικασία του Brexit και προκάλεσε διχασμούς αφήνοντας τη χώρα μετέωρη με ένα αβέβαιο μέλλον. Σε κάθε στάδιο του Brexit, έκανε πάντα τις λάθος επιλογές, αναφέρει.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι “η κα Μέι αγωνίστηκε για να υποχωρήσει από τις δικές της κόκκινες γραμμές γύρω από το Brexit προκειμένου να ανταποκριθεί στην πολιτικη πραγματικότητα, επιχειρώντας να προωθήσει το αδύνατο χωρίς να έχει πλειοψηφία με ένα διχασμένο υπουργικό συμβούλιο αλλά και κόμμα”. Η απόφαση να ανακοινώσει την παραίτηση της ήταν η τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι το Brexit θα ήταν η δικη της “πολιτική κληρονομιά” και όχι κάτι που θα είχε αφήσει ανολοκλήρωτο για τον διαδοχό της.

Για τον Guardian, η κα Μέι μπορεί να αφήσει ένα είδος “κληρονομιάς” αλλά τίποτα που αφορά τη συμφωνία της δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Αναφέρει πως η συμφωνία παραμένει ως έχει και δεν υπάρχει πλέον προοπτική να διορθωθεί απο έναν διαφορετικό ηγέτη των Τόρις.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Οι εφημερίδες δίνουν έμφαση στη διαδικασία που είχε στόχο να αποκαλυφθεί τι θα ήθελε το Κοινοβούλιο για το Brexit καθώς καμία από τις 8 τροπολογίες δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Η Mail αναφέρει ότι η χθεσινή νύχτα έδειξε ότι τελικά και οι βουλευτές δεν μπορούσαν να αποφασίσουν τίποτα: “Επομένως, τι ακριβώς θέλουν;” αναρωτιέται.
Όταν οι επιλογές κατατέθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφέρει η Mirror η απάντηση ήταν “δεν θέλουμε καμια από αυτές”.

Για τους Times, οι βουλευτές πήραν τον έλεγχο για να καταλήξουν τελικά σε νέο αδιέξοδο. Συναίνεση είναι ενα ‘μακρινό όνειρο” αναφέρει η Telegraph.

Η Sun λέει ότι το Brexit έχει εξελιχθεί σε φάρσα…
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες να πειστούν οι βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι για το Brexit και σήμερα, μια μέρα δηλαδή μετά τη δέσμευσή της να παραιτηθεί απο πρωθυπουργός, αν εγκριθεί, αναφέρει το BBC. Η υπόσχεσή της πάντως φαίνεται να έχει πείσει… τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Όμως η Μέι πρέπει να πείσει και τους βουλευτές του βορεϊοιρλανδικού DUP, οι ψήφοι των οποίων είναι απαραίτητοι. Χθες καμία από τις τροπολογίες που περιελάμβαναν ακόμα και παραμονή στην τελωνειακή ένωση αλλά και ένα νέο δημοψήφισμα δεν πέρασε. Η αποτυχία εξεύρεσης πλειοψηφίας οδήγησε τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ να πει ότι ενίσχυθηκε η άποψη του πως δηλαδή η συμφωνία αποτελεί “την καλύτερη επιλογή”.

“Πως κατέληξε το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ” αναρωτιέται το Politico σε ένα αφιέρωμα για το “πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε τη μάχη του Brexit” που εμπεριέχει λεπτομέρειες για το πώς η Ε.Ε κατόρθωσε να εφαρμόσει μια καλύτερη στρατηγική – και ίσως καλύτερους μηχανισμούς πίεσης από την πρώτη κιόλας μέρα μετά το Brexit. Το κρίσιμο στρατηγικό λάθος που έκανε το Λονδίνο ήταν ότι οδηγήθηκε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 το οποίο με τη σειρά ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση δύο χρόνια πριν. Το γεγονός ότι η Ε.Ε εφάρμοσε μια εντυπωσιακή πρόβλεψη επιμένοντας ότι η επιστολή για το άρθρο 50 θα έπρεπε να είχε σταλεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα είναι το στοιχείο που αυτή τη στιγμή έχει οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αχαρτογράφητα ύδατα και ίσως τελικά μετάσχει σε μια εκλογική διαδικασία για το επόμενο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν και οι δύο πλευρές. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ απο την πλευρα του ζήτησε απο το ευρωκοινοβούλιο να πιστώσει “μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο εαν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελε να επενεξετάσει τη στρατηγική του”. Μιλώντας στην Ολομέλεια χθες ο Τουσκ είπε (σε πολύ προσωπικό τόνο) ότι μια μακρά παράταση του Άρθρου 50 “θα σημαίνει φυσικά συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές”. “Θα υπάρξουν φωνές που θα πουν πως αυτό θα είναι επιζήμιο ή ασύμφορο για καποιους. Ας είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες σκέψεις είναι απαράδεκτες” είπε χαρακτηριστικά. Ο στόχος του; Λοιπόν σκεφθείτε απλά τον Μπόρις Τζόνσον πραγματικά να προσπαθεί να κερδίσει αυτό που πάντα ηθελε – την πρωθυπουργία – και θα καταλάβετε γιατί εκείνοι που νοιάζονται για το μέλλον της σχέσης ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν για την αποχώρηση της Μέι.

Στην Αυστρία: Ο άνδρας που κατηγορείται για τη δολοφονία 50 ανθρώπων στο Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία πριν από λίγες μέρες φαίνεται ότι είχε χορηγήσει 1,500 ευρώ στο ακροδεξιό κίνημα διαφύλαξης της “ταυτότητας” της Αυστρίας το 2018, δήλωσε χθες ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. “Θα πρέπει να εξετάσουμε αυτα τα δίκτυα γρήγορα και ολοκληρωτικά” προσέθεσε αναφερόμενος στις διασυνδέσεις μεταξύ ακροδεξιών εξτρεμιστών. “Θα πρέπει να καθορίσουμε ποια εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν σε αυστριακό έδαφος και να τιμωρήσουμε τους ένοχους… Επιπλέον θα πρέπει να εξετάσουμε αν και πως θα διαλύσουμε αυτο το κίνημα” είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Για Τουρκία: “Ο αήττητος Ερντογάν αντιμέτωπος με δύσκολο εκλογικό τεστ” εκτιμά το Politico. Το όνομα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μην “φιγουράρει” σε καμία λίστα σε αυτές τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία όμως είναι εκείνος που έχει αναλάβει το “βάρος” της προεκλογικής εκστρατείας, μια από τις πιο δύσκολες εδώ και χρόνια, καθώς η ύφεση έχει προκαλέσει βαθιά δυσαρέσκεια στους πολίτες. Ο Ερντογάν δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο από περίπου 80 δήμους, που περιλαμβάνουν δύο μεγάλες πόλεις όπου το συντηρητικό κίνημα του Ερντογάν έχει κυριαρχήσει στη χώρα εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά τώρα είναι αντιμέτωπο με μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις από μια εκπληκτικά συνεκτική αντιπολίτευση. Ο Ερντογάν που έχει ενισχυθεί μετά την εκλογή του πέρυσι στην προεδρία της χώρας βλέπει τις τοπικές εκλογές ως ένα είδος δημοψηφίσματος για το αυταρχικό στυλ της εξουσίας του. Έχει ήδη χαρακτηρίσει την ψήφο της Κυριακής ως ένα υπαρξιακό τεστ για τη χώρα του λέγοντας στους Τούρκους ότι μόνο μια ισχυρή ηγεσία μπορεί να τους προστατέψει από το χάος που καραδοκεί… “Τα γεγονότα στην περιφέρεια μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει απλη ψηφος για τους τοπικούς άρχοντες. Αυτές οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε υπόθεση επιβίωσης της χώρας μας” είπε σε συγκέντρωση νωρίτερα αυτόν το μηνα. Αλλά φόβοι για την ασφάλεια της χώρας… δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο η ανησυχία για την οικονομία. Η τουρκική λίρα κατέρρευσε πέρυσι οδηγώντας την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 20% και εκατομμύρια κόσμου έχουν ήδη μείνει άνεργοι. Ο Ερντογάν κατηγορεί ξένες δυνάμεις πως παρεμβαίνουν στη χώρα του προκαλώντας αυτά τα προβλήματα αλλά ο ίδιος όμως ευθύνεται και για την οικονομία καθώς εκείνος εξουσιάζει πλήρως τη χώρα μετά και το πραξικόπημα το 2016.

Η ύφεση μάλιστα έχει εξελιχθεί σε “βασικό θέμα” των εκλογών. Σε μια μόνο έρευνα το 65% των ερωτηθέντων είπαν πως η πιο βασική τους ανησυχία είναι η οικονομία και πάνω από μισοί πως θα καθορίσει την ψήφο τους. Ο Ερντογάν είναι ακόμα ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, κατορθώνοντας να προσελκύσει 1,6 εκ πολίτες σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η έντονη προεκλογική του εκστρατεια ίσως να μην αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε πόλεις όπως την πρωτεύουσα Άγκυρα, την βιομηχανική Μπούρσα ή τη νότια πόλη των Αδάνων. Στην Άγκυρα για παράδειγμα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται με 2% ενώ το κυβερνών κόμμα χάνει και στην Κωνσταντινούπολη, όπου προηγείται με λιγότερο απο 1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση, την περασμένη εβδομάδα. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα. Ήττα σε μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της Τουρκίας δεν θα επηράσει άμεσα τον ελεγχο και την εξουσία του αλλά θα είναι ενδεικτική μιας πολιτικής πτώσης για τον Ερντογάν, ύστερα από 16 χρόνια.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Εκρεμ Ιμάνογλου είναι ο υποψήφιος του κομματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκου Κόμματος, όμως έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρόσφατα έκανε χιούμορ λέγοντας ότι ο βασικός του αντίπαλος δεν είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν, οι αφίσες του οποίου έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την πόλη. Ο Ιμάνογλου πιστεύει ότι μια νίκη στο προπύργιο του Ερντογάν θα δείξει ότι το κόμμα του μπορεί να ηττηθεί, θα είναι μια βολή από την αντιπολίτευση που θα επιχειρήσει να τον νικήσει ξανά το 2023. Φυσικά απέρριψε τα όσα λεει ο Ερντογάν περί διασύνδεσης της τύχης της χώρας με τις δημοτικές εκλογές. “Αυτή είναι μια εκλογική διαδικασία για τοπικά ζητήματα και όχι για την επιβίωση της χώρας” είπε ο 49χρονος υποψήφιος. Ο Ιμάνογλου, που είναι σήμερα δήμαρχος σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης ελπιζει ότι το θρησκευτικό του παρελθόν θα προσελκύσει και άλλους ψηφοφόρους, που συνήθως δεν ψηφίσουν το κόμμα του. Εκτιμά πως “οι συντηρητικοί ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη βλέπουν σε εμένα τον εαυτό τους” είπε. “Το παρελθόν μου, μου επιτρέπει να χτίζω γέφυρες, την ώρα που η χώρα είναι βαθιά πολωμένη”.

Για Ιταλία: Η ανάπτυξη της Ιταλίας φέτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 1%, όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση Κόντε αναφέρει η DW. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δημόσιο έλλειμμα μπορεί να αγγίξει το 2,4% του ΑΕΠ, ενώ η συμφωνία με τις Βρυξέλλες ήταν να μην υπερβεί το 2,04%. Κατά την Κομισιόν, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Ιταλία μπορεί να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,2%. Τις προβλέψεις αυτές συμμερίζεται και η Ένωση Βιομηχάνων της χώρας, ενώ κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη. «Χρειάζονται άμεσα επενδύσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.

Η «θεαματική πρόοδος και ανάπτυξη», στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση της Ρώμης, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Με την ελπίδα να δοθεί μια ουσιαστική συμβολή, την περασμένη εβδομάδα η Ρώμη υπέγραψε και μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας με το Πεκίνο. Παρόλα αυτά τα άμεσα οφέλη του δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, πολλοί σχολιαστές επιμένουν ότι στο τέλος θα χρειαστούν έκτακτα οικονομικά μέτρα. H Λέγκα, βέβαια, όπως και τα Πέντε Αστέρια διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδος αποφάσεις ανακοινώνονται πάντα, ως γνωστόν, την τελευταία στιγμή.

Την ίδια ώρα, πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες Ιταλοί και μετανάστες έχουν ζητήσει μέχρι αυτή την στιγμή το λεγόμενο «βασικό εισόδημα» ή αλλιώς «εισόδημα του πολίτη». Πρόκειται για σχεδόν οκτακόσια ευρώ το μήνα, τα οποία πρόκειται να στηρίζουν οικογένειες ανέργων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί και η εσωτερική ζήτηση. Παρόλα αυτά κανείς δε γνωρίζει αν θα μπορέσουν τελικά να δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας, που υπόσχεται η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δύσκολα μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία για υπερβολικό έλλειμμα. Άλλωστε οι Βρυξέλλες γνωρίζουν καλά ότι λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου δεν μπορεί να γίνει καμία αναφορά σε μια τέτοια διαδικασία

Στις ΗΠΑ: Οι μισοί περίπου Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση σύνοψης του πορίσματος Μάλερ. Στην ερώτηση όσον αφορά τις κατηγορίες για συμπαιγνία και παρακώλυση της Δικαιοσύνης, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι “ο Τραμπ ή κάποιος από την προεκλογική του καμπάνια συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να επηρεάσει τις εκλογές του 2016”.

Το ποσοστό αυτό είναι πάντως κατά 6% μικρότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το 53% εκτιμά ότι “ο Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει τις έρευνες όσον αφορά τη ρωσική επιρροή στην κυβέρνησή του”, κατά 2% λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται βαθιά διχασμένη ανάμεσα στα δύο κόμματα, με τους οπαδούς των Δημοκρατικών να είναι επιρρεπείς να πιστέψουν περισσότερο από τους οπαδούς των Ρεπουμπλικάνων ότι ο Τραμπ συνωμότησε με τη Ρωσία και παρεμπόδισε τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ αυξήθηκαν ελαφρώς, με το 43% των Αμερικανών να δηλώνουν ότι εγκρίνουν την απόδοσή του στην εξουσία, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο για φέτος

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα