back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Roundup «καίει» την Bayer – Αποζημίωση «μαμούθ» σε 70χρονο καρκινοπαθή

Διαβάστε επίσης

Αποζημίωση ύψους 80 εκατ. δολαρίων επέβαλε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο στην Bayer για τo ζιζανιοκτόνο Roundup.

Συγκεκριμένα η γερμανική εταιρία χημικών και φαρμάκων θα καταβάλλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια στον 70χρονο Έντουιν Χάρντεμαν που κατήγγειλε ότι η χρήση του ζιζανιοκτόνου βασισμένου στη γλυφοσάτη, ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει, το λέμφωμα μη-Χότζκιν. Σημειώνεται ότι η Bayer είναι αντιμέτωπη με χιλιάδες παρόμοιες προσφυγές σε βάρος της.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που σώμα ενόρκων σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Ράουνταπ αποτελούσε την αιτία εμφάνισης ενός καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto (έχει εξαγοραστεί από την Bayer) φέρει ευθύνη, διότι δεν έκανε τίποτε για να προληφθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης του προϊόντος της, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη.

Η Bayer δήλωσε «απογοητευμένη» για την απόφαση, ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και επέμεινε πως η ετυμηγορία «δεν αλλάζει τίποτα» ως προς τα συμπεράσματα 40 ετών επιστημονικών ερευνών και των κρίσεων των εποπτικών φορέων σε όλοι τον κόσμο, με βάση τις οποίες «το ζιζανιοκτόνο μας με γλυφοσάτη είναι ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο».

Ο Χάρντεμαν, 70 ετών, διαγνώστηκε ότι πάσχει από λέμφωμα μη-Χότζκιν το 2015 και κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας την επόμενη χρονιά, υποστηρίζοντας πως η ασθένειά του οφειλόταν στο Ράουνταπ, το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 χρόνια και πλέον σε μια ιδιοκτησία του στην Καλιφόρνια.

Η απόφαση ορίζει ότι η Bayer θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 75 εκατ. δολαρίων, 5 εκατ. σε αποζημίωση και 200.000 δολάρια για τα ιατρικά κόστη του Χάρντεμαν.

Η ετυμηγορία χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τον γερμανικό κολοσσό, που εξαγόρασε πέρυσι τη Monsanto έναντι 63 δισεκ. δολαρίων και έχει δει τις μετοχές της να υποχωρούν πολύ εξαιτίας της δίκης.

Η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 11.200 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις ΗΠΑ. Η επόμενη δίκη της για το Ράουνταπ θα αρχίσει στην Καλιφόρνια σήμερα· άλλες τουλάχιστον δύο δίκες αρχίζουν στο Μιζούρι το φθινόπωρο.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα