back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τσακαλώτος: Μειώνεται στις 100.000 το όριο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων

Διαβάστε επίσης

Τη μείωση της ληξιπρόθεσμης οφειλής στα επιχειρηματικά δάνεια από τις 130.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ προκειμένου να ενταχθούν στην προστατευτική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου, όπως σημείωσε, να πάρουμε και τυπικά το «πράσινο φως» των θεσμών στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Βουλή, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια, εξήγησε ότι αυτό προφανώς μειώνει την «περίμετρο» προστασίας των επιχειρηματικών δανείων και αυτό γιατί ο SSM έχει «άγχος» με τις προβλέψεις των Τραπεζών σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου.
Ωστόσο, τόνισε ότι συνολική ρύθμιση δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών παρά τα όσα έχουν ακουστεί.

«Οι ελληνικές Τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress test , πιάσανε τους στόχους των “κόκκινων δανείων” και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα».

Διευκρινίσεις υπουργείου Οικονομίας

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας η νομοτεχνική αλλαγή σε ότι αφορά στον «νέο νόμο Κατσέλη» αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης.

Δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου.

Επισημαίνεται, δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια.

Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:

α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».

β)Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα